Златна буклија најбољим ауторима филма!

петак, 28. април 2017.

Међународни фестивал документарног филма у Великој Плани окупио је 12. пут најбоље ауторе краткометражних филмова, репортажа и документараца у региону. Награда за животно дело додељена је Стевану Јовичићу, историчару филма и сценаристи који је реконструисао снимак крунисања краља Петра Првог.

Од 147 приспелих филмова из Србије и 49 из иностранства за такмичарски део програма селектовано је 96 остварења. Одлуком стручног жирија  (редитељ Никола Лоренцин, сниматељ  Жарко Пекез и глумац Иван Вучковић), овогодишњи апсолутни победник и освајач Златне буклије на фестивалу документарног филма у Великој Плани  је Веско Бутрић, уредник РТС,  са филмом „Ноад“.

Бутрић је победник и у категорији најбољег филма по мишљењу публике, са остварењем „ Romance Andalouse“. Глас мање добио је филм „Вијетнамка крштена у Лапову“ Предрага Тодоровића и Слађана Богдановића из ТВ центра Свилајнац, док је треће место припало остварењу  „Спасиоци“ Машана Лекића, новинара ТВ Прва.

Филм „Заборављени херој Сарајева“ чији је аутор новинар РТС-а Бранко Станковић, добио је прву награду за режију, а Бранка Бешевић Гајић са Факултета драмских уметности у Београду и њено остварење „Дом анђела“ победили су у конкуренцији најбољих сценарија.

Златну буклију за најбољи страни филм освојила је Милана Мајар, новинарка Радио телевизије Републике Српске из Бањалуке, чије остварење „С руба памети“ говори о рату у Сирији.

Због седам деценија дугог истраживачког рада о српској кинематографији историчару филма Стевану Јовичићу је припала награда за животно дело.

За укупну продукцију документарних филмова између два фестивала првом наградом награђена је екипа РТРС из Бањалуке, док је за највиши домет новинарског израза награђена Светлана Миљанић, уредник у РТВ Војводина.

Специјалне награде добили су редакција емисије „Експлозив“ ТВ Прва, Застава филм  и Филмске новости, а Тамара Дрезгић са РТС освојила је прву награду за документарни филм о уметности, за остварење „Младен Каран“.

Дописник РТС из Пожаревца, Новица Савић, поново је најуспешнији у категорији прича о обичним људима, а специјалне награде добили су и Радован Лазаревић и Слађан Стојановић, док су у категорији аматерских остварња и ове године најуспешнији Добривоје и Добрила Пантелић из Доњих Брезовица код Крупња. Награда, девета од кад учествују на овом фестивалу, им је припала за филм „Испод Рожња Гуњаци".  У кућу Пантелића са фестивала је стигла још једна награда пошто је  Милан Пантелић, син Добривоја и Добриле, добио специјалну награду за свој  филм "Казанџија ватру заложио" који приказује традиционално печење ракије у Рађевини.

Филм „Кристијан“, аутора Небојше Илића из Власотинца, добио је прву награду у области веронауке за, како је жири оценио, надахнуто представљање древног духовног чина Богојављења у околностима савременог живота. Филм говори о десетогодисњем дечаку Кристијану Пешићу, који је са са непуних 15 месеци први пут запливао за Часни крст у Власини.

Фестивал документарног филма “Златна буклија“ покренут је на иницијативу АПГ “Шумадија Филм“ 2006. године. Циљ фестивала је да подстакне продукцију и ауторе на стварање и неговање документарног филма, као јединственог филмског израза.

Покровитељ фестивала била је општина Велика Плана. Фестивалу је присуствовао Нино Брајовић, државни секретар у Министарству културе.