Солистички концерт младе виолинисткиње!

петак 21. април 2017.

Милица Стоиљковић, полазница Школе музичких талената у Ћуприји, наступила је пред својим суграђанима на солистичком концерту у сали Дома омладине. Као гости представили су се Стефанија Удицки и Стефан Ђорђевић.

Право на солистички концерт пред својом публиком изборила је пре завршетка школовања  седамнаестогодишња виолинисткиња Милица Стоиљковић, млада, талентована и већ призната уметница пред којом је будућност. Судећи по квалитету извођења композиција по избору професора Школе музичких талената у Ћуприји, Милица је већ стасала да наступи као солиста и држи пажњу публике пред којом је наступала неколико пута као део оркестра престижне музичке школе гудача у Ћуприји.  Било је планирано да сестре близнакиње, Милица и Милена, стипендисткиње општине Велика Плана, заједно наступе у сали Дома омладине. Одлуком професора, наступила је само Милица, док је из публике сестру бодрила и стрепела над сваким тоном њена друга половина, Милена.

Сестре су пре пет година биле лауреати општинских награда, као успешне уметнице које су успеле да освоје најзначајније награде на бројним домаћим и међународним такмичењима за виолину. Стипендисткиње су општине Велика Плана као изузетни таленти заједно са још два ученика исте школе. Заједнички концерт би био узвраћање поверења и захвалност за подстицај који добијају од средине одакле су потекле и у коју се радо враћају.

Милица и Милена су рођене 2000. године у Смедереву. Са седам година почињу да уче виолину у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи проф. Драгутина Младеновића. Од самог почетка Милица, сама или са сестром, наступа на концертима школе, у Галерији Коларчеве задужбине, на Факултету музичке уметности у Београду, Галерији САНУ, Народном позоришту...

Од 2009. године освојила је бројне награде на престижним такмичењима у Београду, Нишу, Сремској Митровици, а на интернационалним такмичењима у Чешкој и Македонији. Ове године изборила је наступ на такмичењу Talents of Europe у Словачкој.

У Дому омладине свирала је у клавирској пратњи Катарине Хаџи Антић Ноктурно Ј. Маринковића, Кински тамбурин Ф. Краислера, Романсу Р. Глиера и Концерт Х. Вијетана.  Као гости наступили су Стефан Ђорђевић и Стефанија Удицки. Млади виолинисти који су својим наступом очарали публику ученици су у класи професора Милоша Симића, Милице и Драгутина Младеновића.

У обраћању публици Милица је рекла да је велико задовољство и велика одговорност наступати на солистичком концерту пред својим суграђанима. Изразила је жаљење што поред ње није била сестра Милена иако су се заједно припремале за наступ који је за њих био велики догађај.

- Надам се да ћемо се идуће године одужити публици и да ћемо оправдати поверење и подршку која нам на почетку каријере представља велики подстрек. До тада ћемо вредно радити и бити спремне да вас обрадујемо концертом у овој, или великој сали биоскопа.