"Србољубов санопис"

субота 08. април 2017.

Поводом проглашења победника првог Међународног песничког конкурса организованог од стране Удружења „Србољуб Митић” окупили су се у Дому културе „Влада Марјановић"' у Старом Селу песници - они који су добили песничко признање „Србољубов Санопис", као и сви они чија је поезија наишла на речи похвале.

Прву награду и  „Србољубов Санопис" добио је Милован Илић из Баточине за "Ратника са пером у руци", друго место припало је Рајку Ранку Јовановићу из Дероња („Дај ми Боже"),  а треће Драгици Обрадовић, за "Воденицу".

27 песама је овом приликом похваљено, а међу њима су .„Црна и златна знамења" - Владе Илића Тушаковића из Смедеревске Паланке, .„Нема леба без мотику", Војислава Трумпића из Јагодине, „Поета"  - Стевана Милошевића из Врања...

- Велика je част била угостити и Удружење „Дунав Арт" на челу са композитором Владимиром Ђенадером из Београда, директорa музичке школе „Петар Стојановић" у Убу, који су нас својим музичко-сценским делом „У потрази за душом"(рађеним по мотивима из збирке песама Срољуба Митића), оставили без даха. Својим присуством манифестацији је на значају дао и цењени књижевник Новица Стокић, уједно председник жирија  - који нас је очарао својом дикцијом и говором. Ово је почетак једне дивне традиције у част песничког барда Србољуба Митића и моја је обавеза као покретача манифестације, да из године у годину бирамо и чувамо праву поезију - каже Председница удружења песника „Србољуб Митић”, Звездана Пековић.

 

- У овим сулудо тешким временима, кад је и кора хлеба за многе сано појам, постоје ентузијасти и људи који не наплаћују своје услуге, који дају себе јер воле, цене и знају колико је важно чувати уметност, сада када је она на самој маргини -  почевши од великодушне подршке чланова жирија Сабаха Ал-Зубеидија - ирачког публицисте и књижевника, преко Љиљане Вукојевић - учитељице и песникиње из Старог Села, Новице Стокића - угледног књижевника, кога је као и Србу Митића прва препознала Матица српска, члана УКС-а и аутора многобројних збирки, који је помогао  и подржао идеју једног новорођеног удружења - додаје Пековићева.

 

 Самој реализацији ове вечери допринели су и Дејан Костић, Горан Милановић, Ана Симовић, Томислав Милутиновић, Мирјана Нешковић, Слађана Антић, Ната Милутиновић, Јулијана Станојевић, Војкан Стевић, Дејан Нешковић.

Манифестиацију, која има амбицију да постане традиционална, својим донацијама помогли су бројни појединци и фирме, као и локална самоуправа и Српско-руска партија "Вукови".

Реплику прве награде Удружење је доделило  деци Србољуба Митића, а  примио је син Добрица.