Читаоница у новим бојама

понедељак 30. јануар 2017.

Ледене јануарске дане после празника  у Библиотеци "Радоје Домановић" искористили су за сређивање читаонице, фарбање намештаја и издвајање  простора за излагање нових књига. Александра Перић, директорка установе и академска сликарка, Оливера Андрејић,  одлучиле су  да самостално реновирају читаоницу са дотрајалим столовима и столицама.

Најпре су експериментало испробале боју и ефекат пробног рада  на столовима  и столицама, утврдиле да зелена и окер боја освежавају простор и да вреди наставити започети посао. Опремљене маскама, четкама и бојама  офарбале су сав намештај и распоредиле га по одељцима у складу са потребама и расположивим простором.

- Намештај је добар, сматрамо да је реално поправити га уместо да се размишља о новим улагањима и куповини другог. Освежили смо столове и столице бојом, уштедели и створили могућност да овом уштедом допринесемо новом унапређењу услова за рад - каже Александра, задовољна обављеним послом, вишеструко значајним за запослене и љубитеље књиге који у преуређеној читаоници радо проводевреме припремајући испите или листајући издања која се не издају на реверс.  

- Захваљујући средствима локлане самоуправе купили смо прошле године 60 столица за просторију у којој се одржавају књижевни сусрети и трибине.  Било је неопходно да се купи нов намештај.  За студенте и  посетиоце који користе нашу читаоницу добре су постојеће столице које смо реновирали. Одлучили смо се за окер боју зато што је најприближнија основи, мирнија је и неће скретати пажњу студентима кад  раде. Неке столове смо офарбали у зелено, делују ефектно и уочљиви су кад се уђе у просторију. Користимо их за одлагање нових књига и њихову презентацију читаоцима. Освежили су амбијент, делују лепо и уредно - истиче ефекте заједничког рада директорка Перић.

Библиотека није престајала са радом док се репарирао намештај. 

Читаоцима је  књига била доступна у овом периоду иако су прозори били широм отворени, а мирис фарбе се ширио од раног јутра неколико дана за редом.

Вишак намештаја који се појавио за време извођења радова великодушно је уступљен Дому омладине, који често за своје активности позајмљује столове и столице од комшија.  

- Желимо да фиксирамо читаоницу да се не помера, да буде устаљен распоред намештаја и да то тако стоји, што је у складу са потребама наших читалаца који воле да заузму своје место кад дођу у библиотеку да уче - рекла је директорка и најавила нове радове  који ће допринети комплетном уређењу унутрашњег  простора установе.

Биће потребно да се заштите и застакле библиотечке целине као што је  легат академика Радомира Лукића и  вредне књиге које су поклоњене библиотеци. Планирано је и опремање дечијег кутка .

- Озбиљан подухват је пред нама. Локална самоуправа је обећала део средстава, радићемо према одговарајућим стандардима и обезбедити ормаре, столове и столице за најмлађе читаоце. Имамо условно речено дечије одељење, али оно није јасно дефинисано - закључује Александра Перић  уз напомену да локална самоуправа има разумевања за потребе установе и да у складу са могућностимаи потребама издваја средства за оправдане инвестиције.