Обележена крсна слава Позоришта Масука

четвртак 19. јануар 2017.

Позориште Масука сечењем славског колача у присуству бројних званица обележило је на Богојављење крсну славу и 88 година постојања. На сцени аматерског позоришта које је током своје историје добило највећа признања, укључујући Вукову награду и неколико златних маски на Фестивалу фестивала у Требињу, своју каријеру започели су бројни редитељи и глумци чија је радна биографија у каснијем периоду ишла узлазном линијом.

Међу њима су Миодраг Мага Миловановић, Анита Стојановић, Стеван Јовановић, Иван Вучковић, у последње време и Ђорђе Живадиновић Гргур.

У овако свечаним приликама сећање се неминовно враћа на богојављенску ноћ 1929. године и прве сачуване трагове о наступу Позоришног друштва "Велимир Масука" у кафани браће Милојевић, који представљају почетак позоришног живота у вароши. Извођењем једночинке "На самртним мукама" и комада "Мића из војске" почеле су да се исписују странице историје у којима свакако своје место имају Витомир Стефановић, Јова Илић, Владимир Тасић, Владимир Ђурић, Срба Милосевић, Милица Станковић, Дара Веселиновић и многи други глумци и глумице из плејаде старе гарде који су играјући на овој сцени оставили траг у уметности и за ову средину постали бесмртни. 

Честитајући славу установи културе, глумцима, љубитељима позоришта, посленицима у култури, званицама на свечаности отац Драган Јелић пожелео је кући и домаћинима још много успеха, а публици радости и лепих тренутака у Талијином храму. 

- Изабрали сте најлепши дан за крсну славу, Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповедање хришћанске вере. Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вере. Нека и вама ови симболи буду подстрек за још веће успехе - рекао је на завршетку обреда парохијски свештеник, Драган Јелић.

Славар ове године, Светлана Тришић, улогу домаћина на слави сматра приликом да са гостима, глумцима, пријатељима позоришта подели радост тридесетогодишњег играња у представама. Колач је за наредну годину предала директору ЦЗК "Масука" Предрагу Георгијеву, који ће као представник млађе, долазеће генерације, учинити све да установа живи и дише пуним плућима, да на сцени и у публици буде још више младих који ће допринети да Позориште "Масука" буде друга кућа талентованих глумаца и место коме ће се увек радо враћати. 

Председник општине Игор Матковић на свечаном сечењу славског колача истакао је значај оваквог окупљања и постојања установе која својим радом и успесима доприноси промоцији општине и ширењу културе међу грађанима.

- Овакве прославе су изузетно вазни догађаји за културу и све нас који се залажемо да надградња грађана буде исто толико важна колико и егзистенцијална питања којима смо сви у мањој или већој мери оптерећени. Локална самоуправа је увек била и биће на страни културе и учиниће све да установе раде у примереним условима. У плану нам је сређивање сеоских домова културе, наставак радова на Дому омладине, као и на уређењу простора испред Центра за културу "Масука". Интерес нам је да опстану сва културно уметничка друштва на подручју општине, да раде позоришта, покренемо она удружења која су у застоју. Ово говорим и као дугогодишњи члан културно - уметничког друштва које ми је омогућило да откријем све лепе стране и задовољства рада у пројектима који доносе радост и срећу публици - рекао је председник Матковић, упућујући честитку глумцима поводом славе која се обележава сваке године у бољим условима, чиме се указује на значај установе и културе јер је управо та чињеница потврда да је "култура све". 

Међу званицама на прослави 88- годишњице постојања Позоришта "Масука" нашао се и млади глумац Ђорђе Живадиновић Гргур, који почиње да гради каријеру на позоришним даскама у Београду, али и у изузетно популарним ТВ серијама, као што је "Убице мога оца". Ђорђе је своје прве кораке направио на сцени  "Масуке" као ђак основац. 

- Сваки човек би тебало да тежи остварењу својих снова, ма колико му се чинило да му често измиче снага и енергија, да губи самопоуздање. Ја сам тек почео и сматрам да сам на добром путу. Шанси има и нема, рад је најважнији, па се ја тешим тиме да све док имам посла, док ме ангажују, могу да остварујем себе у улогама које су увек нови изазов. Позориште је на срећу нас младих отворено за нас, пружа нам прилику да се докажемо. Желим да дам све од себе да останем тамо где сматрам да ми је место. Што се тиче серије, имао сам среће, надам се да ће ми се посрећити и наставак, не знам како ће се одвијати и колико ћу бити присутан у том пројекту - рекао је овом приликом млади глумац и пожелео својим млађим колегама да не губе веру у свој таленат и да искористе прилику да се остваре као глумци на великим сценама.