Кинескиња у српској ношњи

петак 23. децембар 2016.

Кинескиња Хана Суи Је, први пут је наступила пред публиком на Годишњем концерту КУД-а „Масука“. У српској народној ношњи била је атракција за публику и комшије које је познају из кинеске радње у Пашићевој улици. Хана је тек три месеца члан КУД-а. Дошла је да се забави, научи наше игре, да одржи кондицију и буде креативна. Кад затвори радњу и збрине децу досадно јој је да време проводи у стану. Зато се одлучила да пријатеље потражи међу фолклорцима.

- Ми Кинези смо сами, немамо много пријатеља, немамо с ким да се дружимо. Желимо да се зближимо са Србима, научимо њихове обичаје и културу, стекнемо нове пријатеље. Не желим да будем дебела, зато ми прија да енергију утрошим на пробама – каже Хана, годину и по дана наша суграђанка. Пре тога је живела у Александровцу.  

- Волим да играм. Није исто као код нас у Кини. Свако има своје обичаје. Имам времена и желим да га утрошим корисно.

Иако Хана има троје деце и 31 годину, изгледа као девојка, каже захваљујући исхрани и начину живота. Не једе хлеб и месо, воли пиринач, воће и поврће. Кува, не пече храну, а обожава нашу питу од купуса. Једино је несрећна што само око Божића може да нађе кисео купус и да спреми овај специјалитет који издваја као омиљени из нашег јеловника. Својој деци је дала српска имена -  Никола, Софија и Лука. Старија деца иду у школу. Лука је у вртићу и одлично говори српски језик.

- Лепа су вам имена. Кинеска су тешка, не могу у Србији да их изговарају. Лакше нам је да деци дајемо ваша имена – каже Хана чије је право име Суи Је, али да би се лакше споразумевала са људима где је одлучила да живи, определила се за варијанту имена које је приближно њеном.  

- Добро се дружим са Србима. Немам много пријатеља, затворени смо и окренути нашима, не склапамо лако пријатељства. Неки нас воле, неки нису задовољни што смо овде у вашој земљи – каже Хана и признаје да јој наша Нова година не значи много. За кинеску Нову година, 31. јануара, ићи ће са породицом код пријатеља у Александровац и Крушевац. Па ипак, пожелела је комшијама и пријатељима у Србији срећну Нову годину и пуно успеха у њој.