Поведи коло, Тодоро

петак 23. децембар 2016.

Традиоционално на крају године, пред почетак нове сезоне, КУД „Масука“ за своју публику приређује Годишњи концерт. Покажу на приредби оно најбоље што знају, ново што су припремили и пуни поноса поклоне се посетиоцима. За награду добију журку и дружење које многима значи више него излазак у град викендом. Овог пута, неуобичајено, али евидентно, сала није била препуна и није се тражило место више.

 На сцени се кроз десет кореографија смењивало више од 70 учесника. Наступили су сви ансамбли, укупно пет  - од најмлађих до ветерана, Гимназијски хор је као гост вечери употпунио догађај програмом специјално припремљеним за ову прилику, а да све протекне како би публика била задовољна, помагли су чланови оркестра и техничка подршка иза бине.

Од  десет кореографија којима су се представили љубитељима етно стваралаштва најмлађи, најстарији, омладински и припремни ансамбл, старе су биле само три: „комишање“, „левач“ и „циганска игра“. „Комишање“ је за отварање било поздрав кореографу Ани Антић, са којом су многи из КУД-а освајали прве кораке и запамтили прве наступе. Нове кореографије: „моравско“, „баричко“, „соборско оро“, чича Обреново ужичко, „влашко Звижд“, југоисток „поведи оро Тодоро“, „гламочке игре“, припремио је кореограф Србан Јовановић. Сваки ансамбл је имао бар једну нову кореографију, омладински и више.

 

На самој завршници игре из југоистока Србије, „поведи коло Тодоро“, доживеле су овације публике. Дуготрајни аплаузи и магични узвик из публике „бис“ враћали су фолклорце на сцену четири - пет пута. Играли су без даха, са осмехом на лицу, десетак минута дуже него што је планирано. Разиграни и осокољени фолклорци, који ће и у наредној години потврдити своје умеће на бројним такмичењима и међунаордним наступима, на најлепши начин су се одужили верној публици за подршку и љубав коју им доказују на свим наступима.  

 

 

Публика је била одушевљена и кореографијом која није виђена на овој сцени, у извођењу наших ансамбала, више од тридесет година. „Гламоч“ су омладинци савладали након шест проба и показали да и овако захтевне кораке могу да изводе без дугих припрема.  

- Успео сам свако дете које је дошло код мене да научим да игра. Не дозвољавам да моји играчи изађу пред публику ако нису сигурни, ако не играју добро, без обзира на то што би њихови родитељи то волели и аплаудирали им у знак одобравања. „Гламоч“ смо пробали  шест пута и изашли на сцену.  Било је тешко и захтевно, успели смо, не знам ни сам како. Деца су се потрудила, мени је било важно да то схвате као изазов и да уживају док играју. Од пет ансамбала, најамлађи члан има седам година, неки од ветерана су већ у шестој деценији – каже кореограф Србан Јовановић и као посебну атракцију издваја Кинескињу Хану, која је први пут наступила на Годишњем концерту.

 

- Хана је са нама тек три месеца. Учи и труди се да похвата наше кораке. Тешко је, али успева. Упорна је и не посустаје. Још једна Кинескиња долази на пробе Лија, која је обећала да нас научи народним кинеским играма. Планирамо да уз њихову помоћ направимо кореографију са њиховим играма и да позовемо Кинезе који су код нас да нам се придруже.