Чланске карте за најмлађе

четвртак 24. новембар 2016.

Библитека „Радоје Домановић“ поделила је ове јесени 160 бесплатних чланских карата за најмлађе. Дупло више чланских карата подељено је на почетку школске године свим првацима у матичним и подручним школама. За предшколце старијих васпитних група пре поделе чланских карата представу у којој су учествовали и малишани припремио је Живомир Жића Михајловић, аутор неколико књига за децу.

Са чланским картама малишани већ долазе да позајмљују књиге и да се распитују за нове наслове. Траже приче о диносаурусима, едицију кућа бајки, Милицу, богато  илустроване сликовнице, све врсте бојанки, бајки и књига за децу млађег узраста. Пажљиво листају, препознају јунаке, гледају радознало илустрације и распитују се о чемо говоре књиге које први пут виде. Понекад тачно знају шта желе да понесу кући, чешће уместо њих одлучују родитељи. Неки од њих читају, неки предшколци тек уче, али сви увек радо долазе у библиотеку и чине велико задовољство запосленима у овој установи.

- Родитељи им помажу да развијају читалачке навике, ако их у овом узрасту научимо колико је књига важна и корисна у животу, волеће да читају кад одрасту. Занимљиво је радити са њима и удовољавати њиховим жељама. Тежимо да имамо развијенија дечија одељења са насловима који прате њихов узраст. Имамо пристојан дечији кутак али би требало обезбедити још више књига и више простора за њих. Радимо на томе да кроз програме обогатимо активности за децу,  да их навикнемо да сами долазе без иницијативе родитеља – каже директорка установе, Александра Перић, најављујући креативне радионице и дружилиште са децом како би их занимљивим садржајима навикли да одрастају уз књигу.

Библиотека тренутно располаже са око 50.000 наслова, тежи испуњењу националних стандарда и користи сваку прилику да обогати књижни фонд новим насловима, траженом литературом, посебно књигама за децу.

Прошле седмице Библитека „Радоје Домановић“ приредила је за предшколце сусрет са ауторима култне дечије емисије на националној телевизији „Плава птица“ чији је идејни творац чудесни Тимоти Бајфорт. Глумци Борка Томовић и Осман Ахмет, са уредницом Дуњом Петровић, сваке суботе полећу и слећу тамо где им се свиди. Овог пута су по позиву организаотра програма за децу спустили крила у велику салу библиотеке пуну предшколаца.

Деца су уживала, заједно са глумцима креирали су емисију у којој су се упознавали са јунацима дечије литературе. Борка је била Црвенкапа, Снежана, Успавана лепотица ... а они су погађали из којих су бајки ликови и догађаји о којима говоре Борка и Осман.

Дечије књиге

Деца млађег узраста, девојчице у већем броју, највише воле књиге о Милици чији су аутори  Ален де Петињи и Ненси Делво. Милица је враголанка, радознала девојчица која открива свет око себе. “Савршено и пре свега једноставно илустроване, ове сликовнице су идеалан тумач одрастања једног малог бића, једне девојчице и њених проблема и недоумица, радости и среће, и првог заљубљивања“ – стоји у препоруци едиције у којој је 19 књига, почев од прве „Милица и почетак школске године“, закључно са насловом „Милица неће да спава“. За дечаке су догодовштине Нодија примамљивије, заокупља им пажњу Вини Пу, Меда Педингтон и приче о животињама.