Култура

ПОШТОВАНИ СУГРАЂАНИ!

Позив пријатељима, поштоваоцима традиције, етно наслеђа, чуварима прошлости, људима којима је у срцу и мислима наша Плана...

У ОКВИРУ НОВОГ ПРОЈЕКТА „БИСЕРИ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ ЈАСЕНИЧКОГ КРАЈА“ који до краја године реализујемо уз финансијску подршку Министарства културе и информисања, позивамо Вас да заједно истражујемо завичај и упознамо околину која представља наш извор енегије и разлог останка у месту коме се увек враћамо пуним срцем и који носимо са собом ма где се обрели или се нашли на било ком крају планете Земље.

Зато што волимо Плану и људе у њој желимо да више знамо о свему што је чини онаквом каква јесте, упознамо на други, непосреднији начин, из ваших прича и сећања оживимо прошлост овог краја, допунимо сазнања о разлозима због којих има овакву прошлост о којој би увек могли више да откривамо нове појединости.

Слика без сенке!

Магистар сликарства Снежана Гроздановић рођена је 1970. године у Смедеревској Паланци. Завршила је Средњу уметничку школу „Ђорђе Крстић“ у Нишу 1989, Факултет ликовне уметности у Београду, у класи проф. Момчила Антоновића, одсек сликарство  1994, постдипломске студије окончала је на истом факултету 1997. Члан је УЛУС-а од 1995. године. Континуирано излаже од 1989. Има до сада више од 25 самосталних и учешће на преко 250 групних изложби у Србији и иностранству. Добитник је више награда и похвала из области сликарства и цртежа. Живи у Великој Плани и једна је од оних због којих је ово мало место богато успешним и талентованим, по много чему посебним људима. 

Глума је више од игре!

На сцени београдског позоришта Звездара театар у представи “Љубавно писмо” дипломски је 2014. године десетком одбранио некадашњи члан Омладинске сцене Позоришта „Масука“  Стеван Јовановић. Наш суграђанин дипломирао је у класи професора Милана Плећаша и Николе Савковића на Факултету драмских уметности универзитета у Приштини, катедра у Косовској Митровици. У међувремену прикачио је и мастер свом CV и вратио се у Плану да знање пренесе на децу и омладину.

КУД „Црквина“ обележио седам година постојања!

субота 14. децембар 2019.

Енергично, са пуно елана, жељни доказивања на сцени на којој су поникли, чланови КУД-а „Црквина“ из Ракинца, целовечерњим концертом обележили су седмогодишњицу постојања. Да би програм био што богатији, помогли су својим учешћем крагујевачки „Дукати“, и чланови удружења „Баточина“.

Дипломата на позорници!

Глумац млађе герације, Ђорђе Живадиновић Гргур (1990), још од вртића је био предодређен за сцену. Волео је као мали да рецитује, глуми, буде на бини, макар који сантиметар изнад земље. Та разоружавајућа комуникација са публиком пренела се на професију.

Опасно је ћутање оних који знају и којима се верује!

Анђелка Николић (1977) дипломирала је на Катедри за позоришну и радио режију Факултета драмских уметности и на Катедри за француски језик Филолошког факултета у Београду. Режирала је тридесетак представа у позориштима Србије и Словеније, за децу и одрасле, у институционалном оквиру и на независној сцени, и десетак радио драма. Учествовала је на свим важнијим позоришним фестивалима у земљи и региону. 

Ваља остати глумац!

Анита Стојадиновић, млада београдска глумица, некадашњa чланица Позоришта „Масука“, по завршетку студија на ФДУ у Београду имала је прву професионалну премијеру чим је добила диплому. Добила је једну од улога у позоришном комаду „Кад су цветале тикве“ академика  Драгослава Михајиловића, на сцени Београдског драмског позоришта у режији Бобана Скерлића. Раме уз раме са бардовима српског глумишта, Мишом Јанкетићем, Даницом Ристовски, Срђаном Дедићем, Петром Бенчином, Марком Живићем, Слободаном Бодом  Нинковићем, младим глумцем Милошем Биковићем, почела је да гради сопствену каријеру.

Страна 1 од 12