Августовско заседање одборника

среда 12. август 2015.

Тридесета седница СО Велика Плана окупила је одборнике након летње паузе коју су већници искористили за доношење  неколико предлога одлука и решења  у циљу унапређења рада локлане самоуправе и живота грађана.   Главна тема расправе био је ребаланс буџета са планираним инвестиционим улагањима.

-  Дневни ред за седницу имао је десет тачака, две су биле допуне од стране Општинског већа, односиле су се на програме пословања два јавна предузећа у складу са предложеним ребалансом буџета. Очекивао сам на ову тему већу и значајнију дискусију, али је уследила  полемика од стране неколико говорника на политичком терену. Није било суштинских коментара и сугестија иако је било пожељно да се садржина буџета  студиозније коментарише. Није достављен ни један амандман на предлог Одлуке од стране одборника – кометарисао је ток прве августовске Скупштине председник локланог парламента Далибор Тодоровић.

- Генерално, колико сам могао да закључим, сви одборници који су гласали за, или против, сложили су се са овим ребалансом буџета, али су представници опозиције покушли да користе политичке термине да би подигли тензију, што није ни место, ни начин на који треба да се поступа у овом дому. Ипак, требало би да се бавимо чињеницама и да критикујемо на аргументован начин, са друге стране да дајемо сугестије, предлоге, похвле ако је то неопходно, коментаре који ће унапредити  политичко деловање. Пошто тога није било, нисмо имали такав начин дискусије, могу да кажем да је била класична политичка игра, политички начин опхођења према локланим функционерима – рекао је Тодоровић уз констатацију да Одлука садржи битне разлоге за расподелу буџетских средстава.

- Пренета средства из наредне године, планирање трансферних средстава из буџета Републике, те расподела планираних расхода унутар буџетских корисника, и на крају оно што је генерално најзвучније у целој овој процедури је планирање кредитних задужења општине у износу од 100 милиона, док су пренета средства 40 милиона. Добијена је сагласност од стране Министарства финаснија за  планирано кредитно задуживање уз образложење да је фактички могућа кредитна линија  до 350 милиона. Нека оптимална цифра је била  збирно сто милиона да би се урадили инфраструктурни радови и да јавна предузећа заврше са својим деловањем  и унапређењем у складу са плановима развоја и потреба грађана.  

Да је кредит изузетно добро распоређен сматра председник Скупштине изражавајући очекивања  да ће у што већој мери и што пре грађани, равномерно у свим насељеним местима,  осетити  бољитак и унапређење инфраструктуре.

- Имали смо као једну од значајнијих тачака доношење Акционог плана за енергетску ефикасност општине Велика Плана који  је произашао из Локалног енергетског програма општине као и стратегије одрживог развоја општине. Основни циљ овог плана је ефикасније трошење енергије што за последицу има смањење трошкова буџета. Евидентирано је и смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, као значајна  тема која је оправдано обухваћена овим документом. Штењом значајних средстава долазимо до могућности да унапредимо квалитет  образовања, здравствене и социјалне заштите и осталих сегмената који имају значајну улогу у нашој општини – износи позитивне ставове на донете одлуке и планска документа која ће утицати на унапређење живота житеља свих насеља локлане заједнице.

Једна од тачка била је Одлука о прибављању непокретности без накнаде у јавну својину  ради изградње пута у делу индустријске зоне.  Суштина је да власник уступа парцеле за изградњу дела пута што представља друштвену корист свих учесника.  Пета тачка дневног реда се односила на прибављање непокретности у јавну својину општине Велика Плана, а тиче се градње улице Јована Дучића у Великој Плани.  

По речима Далибора Тодоровића Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике  руралног развоја општине Велика Плана за 2015. годину заслужује похвале зато што је свеобухватан, третира анализама и стратегијом  сва насеља у општини Велика Плана.  Из приложених податка се могу издвојити  потенцијали који могу  да се употребе и искористе за унапређење пољопривреде на територији општине.  Садрже детаљне дефиниције свих  пољопривредних потенцијала, укључујући и пројекат наводњавања, ревитализације постојећих система за наводњавање као и унапређење производног и пољопривредног капацитета.

На  заседању Скупштине  усвојено је Решење о давању сагласнбости на програм измене и допуне пословања ЈП „Плана“ за 2015. Представља усаглашавање са ребалансом средстава за инвестиције и улагања.

-  Највећи део средстава је отишао ЈП „Плана“ за асфалтирање улица и одржавање путне мреже.  Као председник Скупштине и одборник ДС трудио сам се да дам свој допринос око креирања програма поштујући један од главних циљева да се равномерно распореде средства и да сва насеља где је критично стање добију нове улице, посебно у насељима где се годинама чека на асфалт. То је прави показатељ како треба да се ради. Пресвлачење критичних деоница није само унапређење саобраћаја, и саме заштите наших суграђања, него и искорак ка унапређењу насеља. Све ће бити равномерно распоређено и урађено. Ту су и тротоари и цела инфраструктрура која је обухваћена инвестиционим планом  – образложио је значај усмеравања дела средстава буџета на програме ЈП „Плана“.

И осма тачка је представљала усаглашавање са ребалансом буџета. Односила се на допуну програма   пословања ЈКП „Милош Митровић“ у 2015. години. Новац ће се усмерити на одржавање водовода у Радовању, почетак изградње новог гробља у Бугарији, инвестиције у оквиру заштите изворишта воде и градњу канализационе мреже око изворишта Ливаде, унапређење комуналне делатности...

Одборници су се сагласности  и са Одлуку о цени топлотне енергије у грејној сезони 2014/15. Покренута је дискусија од стране опозиционих одборника да ли је требало да се доноси претходна одлука када је Скупштина донела одлуку да Градска топлана усаглашава ценовник одмах по промени цене гаса која је најбитнија ставка  за  обрачун топлотне енергије, а да накнадно, након извршене  промене ако је у интересу заштите пословања топлане и потрошача,  дође на дневни ред Скупштине.

-  Ја сам у више наврата спомињао да је том пређашњом одлуком Скупштина заштитила кориснике, уједно и Грдску топлану, која мора да сервисира услуге, а да не буде на губитку. Не смемо да дозволимо да корисници буду оштећени, нити да Градска топлана негативно послује.  На цену гаса не утиче ни једна општина , већ држава и светска економка берза, што је једини параметар за утврђивање ценовника услуга. Кад су била два поскупљења у року од једног месеца, то нико није спомињао,  а сада имамо смањење за 7,7 посто које је већ урачунато корисницима нашта смо накнадно дали сагласнот. То су подржали сви одборници и то није ништа спорно.

Десета тачка је била најмање занимљива – именовање чланова Школског одбора ОШ „Други Шумадијски одред у Марковцу“. Није било никакве дискусије, имали смо и овог пута одборничка питања, нико није поставио нити је тражио неко образац – закључује коментар тридесете седнице председник Скупштине који је на овом заседању применио нови Пословник и изрекао опомену одборнику Ненаду Перићу.

ДИСЦИПЛИНА

-  Не волим да на тај начин дисциплинујем одборнике, више ми се допада термин усмеравање одборника. Ја сам изузетно толерантан кад су у питању одборници, посебно из редова опозиције, заиста им дајем ширину и слободу у изражавању. Трудим се да неке теме које се не тичу директно саме тачке око које се води дискусија, буду проширене и то ништа није спорно. Ту могућност користи и власт и опозиција, али морам да скренем пажњу уколико се не поштује. У неколико наврата сам упозоравао одборнике ако се џентлменски не понашају, не само према мени, него и према Скупштини. Нико није данас злоуптребио говорницу осим господина Перића, у више наврата је било непримереног добацивања и скретања са теме због чега сам био приморан да му први пут изрекнем меру опомене, иако сам могао то и раније да уадим. Надам се да ће опомена дати неки допринос и да ће последица тога бити да сви заједно негујемо конструктивнију расправу.

КАМПАЊА

- Говорећи о буџету имали смо прилике да слушамо о предизборној и изборној години, кампањи коју води власт. Кампања следи, биће расписивање избора када ће сви политички лидери моћи да се обрате грађанима преко медији, на скуповима, директно се обрате грађанима на разне начине. Објасните грађанима шта год заступате и мислите, користите слободу изношења мишљења, али није у реду злоупотребљавати говорницу. Залажем се да сих 39 оборника и сви локлани функционери, ја са њима, дамо пример пристојности, културе и разумевања. Очекујем то од сваког. На жалост, принуђен сам да изричем мере опомене, да небих дозволио да се то пренесе на већину. Политичка препуцавања и политичка надмудривања не интересује грађане, нити дориносе квалитетнијем раду Скупштине. Док будем председник Скупштине за мене ће сви бити исти – ко год буде кршио пословник  и злоупотребљавао говорницу, биће санкционисан, уз претходну опомену и указивањепажње.

КАЗНЕНЕ МЕРЕ

После опомене следи друга опомена, након тога одузимање речи. Прва опомена конкретно значи смањење одоброничке месечне надокнада  за 10 посто. Наредна је 20 посто, одузимање речи  се тарифира са 40 и на крају гласањем о удаљењу саседнице износи 50 процената. Новац остаје буџету мада је било предлога да  иде у добротворне сврхе. Како се ради о  малом износу не усмерава се потенцијалном кориснику  већ остаје буџету.