Ребаланс за нове инвестиције

среда 12. август 2015.

Ребаланс буџета општине за 2015. годину изазвао је жучну полемику на 30. седници СО Велика Плана. Представници опозиције, Ненад Перић, Душан Јанићијевић, Жељко Рајић, Светомир Тирнанић и Игор Матковић, оптуживали су владајућу коалицију да је прерасподелу средстава темпирала уочи избора како би код грађана издејствовалa потребне гласове за улазак у локални парламент. Након седнице председник општине, Дејан Шулкић, одржао је конференцију за штампу на којој је одговорио на оптужбе и узвратио оштрим коментарима.

Да се ради о уобичајеној корекцији буџета која се врши свуда у Србији током буџетске године када настану разлози за интервенције, и  да су дуги низ година честе измене у финансирању и  пореској политици разлози таквог подухвата – правдао  је овом тврдњом председник предложени  ребаланс у овом периоду године.

-  Одлука о измени одлуке о буџету је двослојна – представља прерасподелу средстава са  планираних трошкова, на друге, зато што се појавила потреба да се,  уз неке инвестиције које су започете и које ће бити завршене, уђе у реализацију  нових. Овакво деловање је уобичајено и представља буџетску интервенцију. Нису повећане плате, нису повећани режијски издаци, ни материјал за рад,  дневнице, неки неоправдани трошкови.  У потпуности овај ребаланс буџета представља повећање и прерасподелу обима средстава у делу за нове инвестиције и инвестиционо одржавање. Што се тиче другог слоја повећање је за 32 милиона динара кредитног задужења, иако је данас критика говорила да је реч о сто милиона кредита, што није тачно јер је кредитом за 2015. предвиђено 68 милиона динара дуга.

Одлучујући се на овакав потез  функционери општине су се  руководили потребама које су буџетски корисници, директни и индиректни, месне заједнице, јавна предузећа и установе исказали 30. јуна, после шесмомесечног  извештаја.

- Руководили смо се потребам које смо ускладили са могућностима. Наш буџет има могућности да у значајнијем обиму увећа инвестиције од првобитно планираних, с друге стране има могућност да се  увећају издвајања за инвестиционо одржавање.  Приоритет смо дали  безбедности када је у питању путна инфраструктура регионалног  значаја и локлана путна мрежа  којом саобраћа јавни превоз – каже председник оптине стављајући у први план деонице саобраћајница до школе и око школе.

- Разлози леже у ефикасности и  економичности кад је у питању одржавање инфраструктуре што  није посебно темпирано за изборе како је речено  за говорницом.  Опште је познато да је Велика Плана дуги низ година имала интервенцију у подземној инфрструктури –  за објекте гасификације, водовода, канализације, фекалних колектора, дистрибутивних мрежа, тако да уређење саобраћа  представља логичан след после тих улагања.  Више нећемо имати потребе да интервенишемо на водоснабдевању, осим на замени дотрајалих цеви у Великој Плани и то у склопу донаторског програма. Код одржавања инфраструктуре и пресвлачења деоница на путевима локланог карактера смањићемо трошкове за крпљење ударних рупа зато што пресвлачење по дефиницији тих радова представља вишњгодишњу инвестицију. Предвидели смо у свим месним заједницама које имају урађене пројекте интервенције на одржавању и изградњи путне инфраструктуре. Радови су планирани у Марковцу, Ракинцу, Новом Селу, Старом Селу, Трновчу, Крњеву, Милошевцу, Лозовику и Великој Плани. У Доњој Ливадици већ је урађен један део, у неким насељима биће нове улице, у другим пресвлачење.  Ово је очекивани след догађаја после инвестиција које смо имали у ранијем периоду.

Кредитно задужење није спорно, тврди Шулкић, тим пре што Велика Плана спада у групу општина  ниског нивоа задужености, тако да ће локална самоуправа  2016. године бити на нижем нивоу задужености са новим кредитом него што је била 2006. када су се обезбеђивала кредитна средстава за изградњу објеката водоснабдевања.

-   Ликвидност буџета ни на који начин неће бити угрожен, тако да ће већи део средстава 2016, а посебно септембра 2017. бити ослобођен за инвестиције са редовних буџетских средстава. Ово је још један  допринос равномерном развоју општине, вишем нивоу одржавања путне структуре и  наравно изгрдњи неких нових улица. Одређени део средстава биће преусмерен на програме ЈКП „Милош Митрови“  на област водоснабдевања, фекалних вода, заштиту животне средине, док ће  из редовних буџетских средстава део бити преусмерен на изградњу новог гробља у Великој Плани. Општина је обезбедила довољно земљишта, комунално предузеће  је већ почело прву фазу изградње новог гробља – побројао је планиране инвестиције Дејан Шулкић настављајући низ новим облстима.

Улагања су планирано и у области енергетске ефикасноти,  водоснабдевања и реконструкцији  тротоара. У најави је изградња дела саобраћајнице у индустријској зони, у Великој Плани, за потребе три инвеститора – две кланице и сервисера комуналних услуга који је започео градњу трансфер станице.

-  Наша обавеза, посебно према кланичним капацитетима, доприноси директно  економском развоју и запошљавању грађана и заснивању кооперантних односа са пољопривредним произвођачима. Стварају се услови да на том делу саобраћајнице и други објекти буду изграђени где општина још увек има одређене капацитете у свом власништву – рекао је председник Шулкић, наводећи да су нетачне изјаве о незаинтересованости улагача за наше капацитете.  

-  Имамо нове инвеститоре на парцели у индустријској зони, сигурно нема инвеститора колико нам  је потребно, али у оном делу где своје надлежности општина самостално и аутономно спроводи,  приметне су узлазне линије. Тамо где општина, као и све друге локалне самоуправе, као и грађани, привредни посленици,  дели судбину општих прилика у Србији, негативне последице погађају и нас.  Прижељкујем као грађанин ове земље да дође страни инвеститор у осигуравајућу кућу „Дунав осигурање“ где би се поставило питање опстанка 2.000 зпослених кадрова СПС.  Сигуран сам да би компанија  била рационалнизована и скинута са грбаче свих грађана ове државе, па и Велике Плане –  рекао је на  конференцији за штампу Дејан Шулкић, упућујући одговор одборницима СПС –а, Душану Јанићијевићу и Жељку Рајићу, на критику буџета и неоправданост ребаланса у овом периоду године, неколико месеци пред изборе како би инвестицију владајућа већина искористила за промоцију странке и изборну кампању.

-  Тамо где општина обезбеђује свој део улагања  има  гринфилд инвестиција, што није довољно  зато што опште прилике и нас погађају. Из редовних буџетских средстава сигурно ће бити финансирани трошкови у области бразовања, материјални трошкови, превоз деце и запослених, јубиларне награде, дечији вртић, библиотека; јавни комунални систем ће функционисати.  Општина Велика Плана нема дана блокаде, нити ће имати, ради се о новцу који ће бити преусмерен у нове инвестиције и не представља никако додатно прибављање средстава ради попуњавања потреба за редовну буџетску ликвидност, већ за неку нову вредност.