СТАРЕ КУЋЕ – ТРАГОВИ ПРОШЛОСТИ

Времешне, оронуле куће, са траговима прошлости често се срећу по селима и мањим варошима, готово нетакнуте. Говоре више него што би хтеле, сведоче колико (не)бриге домаћини улажу да би опстале 

У Доњојасеничком крају, географској области централне Србије којој једним делом припадају Велика Плана и њена насеља, током вишевековног постојања насеобина, мењали су се стилови градње кућа и прилагођавали се архитектонским токовима и стварним потребама. У далекој прошлости на овим просторима градиле су се куће од блата, обложене летвама, облепљене ситним деловима црепа или прућа. Касније су осмислили нове трајније технике. Нешто од тог доба преостало је као сведок прошлости.

Још по негде могуће је наићи на трагове ових грађевина. Лепе су у својим исхабаним хаљинама, сетне са полупаним прозорима, занимљиве као сведок прошлог времена. Чувају једва усправне, склоне паду, нахерене на једну страну, свака на свој начин успомене на давно прохујале године.   Говоре о времену када је мало било довољно да се постигне складан живот и мир усели у породицу, напуни кућа и чељад буде задовољна.

Мешањем становништва, доласком нових фамилија из разних крајева Србије, мешају се стилови. Напретком породица, по градњи и уређености авлија видело се ко ком сталежу припада. Већа и китњастија капија јасно изражава упечатљиву моћ и углед у крају Данас свему томе сведоче остаци кућа: великих, малих, лепих и мање очуваних… Радује поглед на њихове обрисе и голица машту о породичном стаблу власника који је на путу да заборави корене или пак чврсто решен да сачува старо. Нешто између није могуће… Бар тако изгледа – или постоји брига да се сачува прошлост и традиција, или је очигледно присутно одсуство жеље да се време заустави и залече ране одавно запостављеним грађевинама.

DSC 0150

DSC 0138

DSC 0091

DSC 0148

DSC 0140

DSC 0137

DSC 0100

 

DSC 0071

DSC 0086Min Kultura2