ТОЧАК – МУЧИЛИШТЕ ЗА ПОЛИТИЧКЕ ПРОТИВНИКЕ

Скровит од погледа, непосредно уз прометну џаду, Точак је био примамљиво место за народне хајдуке. По легенди, овде је добар део године боравила чета Станоја Главаша.

Нема много изворишта на територији општине Велика Плна, нити их  је било више  у ранијем  периоду (Точак, Чесма и Јасеновчић). Од давнина вода тече у неограниченим количинама  на природној чесми коју мештани зову Точак. Није уништена жица воденог тока  ни код  Покајнице, а нешто смањеним капацитетом тече вода испод некадашњег Игришта, код Старог одбора. Од свих поменутих природних непресушних извора у народу је најдуже остало сећање на Точак. Ваљда зато што и данас вода у млазевима тече кроз чесме. И данас се на овом месту излетници освеже изворском водом, извиђачи на платоу испред ограђеног и заштићеног извора бивакују, на дан пробоја Солунског фронта, 15. септембра, мештани и борци полажу венце погинулим родољубима на Солунском фронту.

Точак се некадан звао Источњак и читав крај испод Петковог брда до почетка 20. века носио је име по овом извору. Извор се налазио у густој шуми, непосредно уз пут за турску Хасан – пашину Паланку. Том трасом кретао се један огранак Царигрдског друм који је овај део смедеревске нахије повезивао са некудимском.

 

Скровит од погледа, непосредно уз прометну џаду, Точак је био примамљиво место за народне хајдуке. По легенди, овде је добар део године боравила чета Станоја Главаша. Како је село било лоцирано далеко у потезу Гложе, овде је била мања опасност да их ухвате Турци или да их издају мештани. На овом скровитом месту Главаш је прикупљао Плањане за Први српски устанак и одлазак у вождове устанике.

ДОСЕЉЕНИЦИ

После Другог српског устанка и Милошевог преузимања власти, Точак насељавају досељеници углавном из видинске области. Успостављањем насеобине узвишење изнад Точка добило је име Петково брдо, по Петку Првуловићу,  једном од првих досељеника овог дела садашње Плане, касније по њима преименовано у ма(ха)лу Бугарија. И данас, стрми, блатњави сокак изнад Точка, носи име Петково брдо, а Бугарија се проширила и постала део густо насељене територије Старог одбора.

DSC 3538

Писани трагови о Точку могу се наћи у запису Летописа великопланске цркве Св. Вартоломеја и Варнаве, где се наводи локација, испод пута за Радовање, под Бочиним брдом, у месту обраслом густом буковом шумом, као омиљено место за окупљање омладине.

Историчар Дарко Ивановић, у монографији о Великој Плани, каже да је остло у народу уверење да је име Точак заоставштина Милошевог спровођења власти. Лукави и надобудни кнез Милош Обреновић бојећи се одмазде симпатизера лозе Карађорђевића је код овог места поставио точак за мучење на коме су убијани и опомињани његови политички противници као и одметници хајдуци и починиоци злодела по народ и Србију. Јануара 1825. године на овом месту су скончали хајдуци Стојан и Милисав, присталице Милоја Поповића Ђака у устанку против кнеза Милоша.

По окончању Милошеве страховладе точак је склоњен али је и даље остао у примени назив локалитета Точак. Место добија други значај и племнитију намену. Око извора се окупља народ, посебно омладина у време празника. Овде су, пише Дарко Ивановић, застали борци Коњичке дивизије 1915. године пред одлзак на најтежи пут, у рат који их је водио преко Албаније у Грчку. После три године преживели пробој Солунског фронта окупили су се на истом месту, одали почаст изгинулој браћи, а тек на педесету годишњицу једног од најзначајнијег датума у Велимом рату, опшинска власт је ово место уредила, постовила спомен плочу и до данашњег дана деца и извиђачи, 15. септембра посећују спомен обележје и полажу цвеће и венце погинулим солунцима.

ИЗВОР

iyvori

Порекло речи „точак“ изазвло је интересовање не само завичјног хроничара него и професора књижевности Милија Ђорђевића који је бавећи се етимологијом топонима у јасеничком крају након анализе обимне литературе и речника записао у својој студији „И точку поклонити се“ да ова реч у овим крајевима означава извор. На то су га навели топоними не само на овом одређеном мсту него и на неколико локација у суседној Смедеревској Паланци, а односе се на предео у Бачинцу, изворе у Голобоку и Глибовцу, као и на извор у Крњеву, у потесу Дивостин, код старе школе и цркве брвнаре.

 

DSC 3546

У речнику српско-хрватског  језика из 1963. године истакнута су шест значења појма точак: точак на колима; врело, извор, поток; суза; млаз крви; чесма, извор, бунар, жлеб излива воде; цев из које излази вода на бунару или извору. Међутим, точак може да значи и ток (животни, историјски), па и справу коју покрећу коњи за зливање баште, познату као ковија или долап.

Сам извор - водоток Точак се нлази у једној долиници насеља Бугарија, који је каптиран још у време Турка и избија изнад тресаве. Занемарен је последњих година, земљиште је обрасло шибљем и густом травом, подводно је и блатњаво. Раније су деца у једном делу шумарка испод Петковог брда брала прво пролећно цвеће, љубичице и никсу и радовала се весницима пролећа.

Сада су куће у непосредној близини изворишта напуштене и претворене у трла и нико с пролећа не долази да провери да ли се заплавило поље од никсе. Пут и даље саобраћа према Смедеревској Паланци, али се њиме ређе иде. Користе га мештани концентрисани дуж ове дуге, густо насељене улице, којом се пречицом може брже  и лакше стићи до Копорина и Бресја.

Min Kultura2