КАЖИ МИ, КАЖИ, КАКВО ИМЕ ДА ТИ ДАМ…

Стара српска и библијска имена су поново у моди. Софија је име грчког порекла које значи „мудрост“ и важи за најпопуларније име на свету и код нас у последњој деценији. Лука је име изворно грчког порекла, изведено од грчке речи “лукс” што значи “светлећи”, те се може оправдано рећи да Лука светли Србијом последњих 10 година.

Joш док је беба у мамином стомаку, родитељи и остали чланови породице, поред основне жеље да све буде како треба и да се дете роди здраво без проблема, највише брину о томе како ће име добити новорођенче. Полемика траје док се из породилишта са отпусном листом не врате кући мама и беба. После тога, име које је добио нови члан породице постаје најлепше на свету. Неретко родитељи одлуку препуштају кумовима, у знак поштовања кумства не желе да ремете древне обичаје, али све чешће, у договору са њима дају детету име које они највише воле.

Најчешће су то имена којима се одаје почаст и указује поштовање хришћанским свецима, крсним славама и апостолима, неретко јунацимa из литературе и света уметности. Враћањем у делеку прошлост васкрсавају имена са српских дворова. На трону популарности међу Србима и даље суверено стоји за мушко дете име Лука, а за њим следе Стефан, Лазар, Филип, Вук и Никола. У последње време Лав, Вукашин, Вукан, Вујадин, Јаков, Јакша, Илија, Теодор, Тадија…

Највећи број девојчица које су претходне године дошле на свет широм земље носе име Софија, а следе Дуња, Сара, Теодора, Милица и Николина. За родитеље који се одлучују за име које је универзално на глобалном нивоу, посебно је значајна чињеница да су нека од наших најпопуларнијих имена присутна свуда у свету. Тако је  Софија најпопуларније име за наше и девојчице у свету.

Занимљиво је да је Лука најпопуларније име истовремено на просторима некадашње заједничке државе: у Хрватској, Словенији и Црној Гори. Присутно је у све већем броју и у Македонији и Републици Српској.

Гордана Бјелобрк, шеф Одсека за демографију Републичког завода за статистику, износи запажање да већ три деценије влада „мода” да се девојчицама дају кратка имена која по форми подсећају на надимке, а дечацима традиционална имена.

– Никада нисмо имали оволико кратких женских имена, која по форми подсећају на надимке. Мислим да је тај тренд интернационализације женских и традиционализације мушких имена почео деведесетих година. Међутим, ако погледамо последњих пола века, у нашој земљи рођено је највише дечака са именима Драган, Милан, Александар, Зоран и Никола, а највећи број девојчица носи име Милица, Јелена, Марија, Мирјана и Драгана – појашњава ситуацију са нашим именима надлежна за демографска питања у РЗС.

Интересантно је запажање да је до 1940. најпопуларније мушко име у Србији било Милан, а женско Радмила, после рата остаје Радмила, али на свет долазе све чешће Слободан, Петар, Југослав, Југослава, Слобода, Звездан, Звездана... Давањем имена детету родитељи су се јасно изјашњавали да ли су комунистички опредељени, или пак нагињу монархији. У том периоду родило се много Горана, Дејана, Зорана, Ненада, Предрага, касније су примат преузела имена: Иван, Марко, Милош, Младен, Страхиња, Јован, Ђорђе, Немања, Урош, Борис, Љубица, Даница, Миона, Андреа, Миљана, Невена, Бојана… Последњих деценија популарна имена су поред Милице, Љубице, Јелене и Ане, Нина, Уна, Ема, Ева, Теа, Леа, Лена, Лана, Јана, Нађа, Олга, Ања, Кристина, Катарина…Owls in love Zaljubljene sovice bg

На основу публикација Републичког завода за статистику намеће се закључак  да су Драган и Милица имена која у српском родослову имају статус вечности. Нека имена бивају популарна у одређеном периоду и у одређеном делу земље. Тако у Београду живи највише оних чије је име Александар, док у Новом Саду предњачи Милан. Иван је најчешће име у Суботици, а у Новом Пазару Един. Драган је и данас на првом месту у Зрењанину, Западној Србији, Ваљеву, Краљеву, Шумадији, Бору, Нишу, Пироту, Врању, Пожаревцу, Зајечару. Имена девојчица најчешће су – Мариа, Ана, Јелена, Наталија, Емилија, Анђела…

Хронолошки посматрано педесетих и шездесетих година Драган, Љиљана и Снежана постају најпопуларнија имена у Србији. Седамдесетих и осамдесетих на трону популарности царују Дејан и Јелена, да би од 1991. до 2011. године примат преузели Душан, Никола и Милица. Иако су деведесете године донеле распад земље, само је мушко име Југ „преживело” моду давања имена по странама света, али може и да асоцира носталгичаре на некадашњу велику државу.

Средином деведесетих у моду су ушла кратка интернационална имена – Ема, Уна, Ања, Теа, Ива, Леа, Сара и Мила, а од 2000. године и Дуња се налази међу десет најпопуларнијих имена за девојчице. Интернационално име Софија већ три године носи највише новорођених девојчица у Србији.

Последњих година у моду улази давање необичниох имена као што су Роса, Киша, Леона, као и Тара, Дрина, Искра, Срна, Зоја, Ена... Пресликано са запада, почели су и наши Срби да се размећу са два имена свог детета.  Статистика каже да око 4.500 Београђана имају два имена, која се пишу растављено, састављено или са цртицом. У матичне књиге престонице уписани су, између осталих: Марко Давид, Душан Милош, Виктор Страхиња, Лука Константин, Никола Јупитер, Стефан Лазар, Максим Вид, али и девојчице Зара Николина, Хелена Марија, Анђелика Катарина, Василиса Настасиа, Анђела Зое и Видра Луна.

Дефинитивно у години иза нас највише дечака у српском народу добило је име Лука, а Софија је потврдила своје место на првој позицији и тако већ трећу годину заредом освојила убедљиво прво место, пише сајт znacenjeimena.com. И у Великој Плани, према подацима из породилишта, и на основу листе полазника вртића, закључујемо да су међу најпопуларнијим именима последње три године Лука, Стефан, Тадија, Теодр и Алекса.

ДЕВОЈЧИЦЕ...

Име Софија је и ове године успело да одушеви највише младих родитеља у Србији и код нас у Великој Плани, а на другом месту се опет нашла Дуња. Занимљиво је да је на самом врху топ-листе најпопуларнијих имена дошло до великих промена у односу на прошлих 40 година. Тако је Милица са 3. места потиснута на 11. позицију, и тиме се први пут у последње четири деценије није нашла међу 10 најчешћих имена за новорођене девојчице у Србији. Нове у водећој десеторци су Петра и Тара.

Редослед првих десет женских имена у 2018. години је изгледао овако: Софија, Дуња, Сара, Теодора, Лена, Ана, Мила, Петра, Тара и Нина.

А ДЕЧАЦИ...

И ове године је највише дечака рођених у Србији добило име Лука. На другом месту се опет нашао Стефан, а за њима као и прошле године у истом редоследу долазе Лазар, Вук, Филип, Вукашин, Виктор, Андреј, Павле и Василије.

Лука самоуверено влада већ више од десет година, не само у Србији, већ и у суседној Хрватској је већ годинама на месту број један. Такође и у Европи се ово име нашло на свакој топ-листи у облицима Лука, Лукас, Лук… Ипак и на листи за дечаке су се десиле промене. Вукашин је ове године први пут ушао међу топ-10 имена за дечаке, а нов на листи је и Виктор.

СВЕТСКА А НАША

У доба глобализације се млади родитељи све чешће одлучују за имена која се могу изговарати лако свуда у свету. На игралиштима и у парковима се неретко може чути да мајке дозивају децу несвакидашњим именима, а ове године су забележена мушка имена: Тео, Олег, Матео, Леон, Јасин. Што се тиче девојчица то су: Ема, Миа, Ника, Ирис, Зоја, Теа.

Иако све више деце носи имена која су неуобичајена за наше поднебље, традиционална имена Зоран, Божидар и Слободан су се након више од три деценије поново нашла међу 100 најучесталијих имена за новорођене у главном граду Србије.

zaglavlje