ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БЕБЕ

Све већи број младих брачних парова одлаже рађање деце због материјалних разлога, опредељења за каријеру или жеље да путују, забављају се и проживе живот без обавеза. Док гурају под тепих важну животну одлуку, биолошки сат откуцава.

У раскораку са временом нове генерације под ударом савремених токова мењањем начина живота уводе нова правила у комуникацији са спољним светом, самим тим одбацују општеприхваћене друштвене норме иако усвојене новине са собом не носе нужно боље и корисније последице по њих. Прилагођавање савременом животу често нарушава  њихово ментално и физичко здравље због чега се у све већој мери у позним годинама сусрећу са проблемом рађања.

Одавно је постало готово правило понашања да се брачни и ванбрачни парови одлучују на прво дете прилично касно. Тек када се остваре на пословном плану, када дубоко зађу у четврту деценију и биолошки сат почне да куца упозоравајући их да време одмиче, приступају планирању породице. Овај модел понашања оправдавају бројним разлозима. Најчешће давањем предности каријери и економском осамостаљивању које им не даје гаранције да ће у датим околностима остварити минимум финансијске стабилности неопходне за негу детета. Када и добију једно дете, питање је да ли стижу за друго, треће... наредно.

Ова појава свакако има упориште у бројним променама које са собом нужно носи време и модерно добо. Очекивања младих су већа, животни циљеви прецизно дефинисани, могућности неретко ограничене. И ту настаје заплет јер им финансијска стабилност није на жељеном нивоу, нити им даје за право да је оправдано улазити у ризик рађања ако немају стан, сигуран посао, ауто, добру плату... Када из подсвести аларм сигнализира да је „задњи час близу“, паника активира здрав разум да беба више не сме да чека.

БИОЛОШКИ САТ

Шта у том случају морају да предоче партнери једно другом да би се дефинисала одговарајућа стратегија у захтевном подухвату стварања новог живота. Када јесте задњи час да се предузму активности у оквиру пројекта БЕБА одговоре даје наука и животне околности, али случај неретко помрси конце. Хумана мисија отпочиње када се сагласе да обоје желе потомке у тој заједници,  било да је она брачна или ванбрачна са тенденцијом прерастања у праву вишечлану породицу.

bebatrrr

Научници у овој области кажу да плодност жене почиње да опада у средњим тридесетим годинама, што постаје нарочито приметно после 35. године. Утврђено је да се жене рађају са одређеним бројем јајних ћелија које се током живота троше, а не стварају нити обнављају.

Свака жена рођењем кроз живот понесе два милиона незрелих јајних ћелија које се развијају и сазревају одрастањем. Током сваког циклуса, овулацијом у периоду менструације, ако не дође до оплодње, јајне ћелије умиру. Тако њихов број током година опада, и у просеку, жена у 37. години има на располагању још око 25.000 јајних ћелија.

Како квалитет јајне ћелије и моћ оплодње током репродуктивног периода жене опада старењем, највећи проблем у вези са одлагањем трудноће настаје управо због ове природне особености бића предодређеног да рађа. Да није стање толико критично потврђује чињеница да се шансе да се беба добије не смањују тако драстично после 35, али је евидентно да је већа вероватноћа да ће се појавити извесне потешкоће у каснијем периоду ако се одлаже зачеће. Оплодна моћ, према научним истраживањима генетичара, биолога и гинеколога, у животном добу жене од 27 до 35 године је 82 одсто, док је код млађих жена проценат повећан на 86 одсто. Најлакше затрудне жене између 21 и 28 година, па се овај интервал репродуктивне фазе жена сматра оптималним за рађање.  

СИМПТОМИ НЕПЛОДНОСТИ

Научници тврде да постоје рани знаци који на време упозоравају жену на потенцијалну неплодност или на одређене факторе ризика који могу отежати зачеће. Неполодност се дијагностификује након дужих безуспешнхих покушаја да жена затрудни. Ако је жена старија од 35 година, а покушава да затрудни између 6 месеци до годину дана, највероватније се ради о неплодности.

Жена од 30 година има 20 процената шанси да зачне сваког месеца, а жена са 40 година само 5 процената. Жене старије од 35 година имају и веће шансе да добију спонтани побачај и изгубе плод.

Иако мушкарци тврде супротно, године утичу и на њихову плодност, мада не тако драстично као код жена. Здравље репродуктивних органа мушкараца старијих од 35 година је угрожено, па њихова деца имају веће шансе да оболе од шизофреније или да развију аутизам, показала су нека испитивања на познатим америчким универзитетима..

Наравно, и млади мушкарци и жене могу бити неплодни. Једна студија је открила да за сваку додатну годину старости оца, 11 процената су смањене шансе да жена затрудни, и чак 12 процената повећане шансе да плод не преживи. Симптоми неплодности код мушкарца нису увек тако јасни и препознатљиви као код жена, Могу се утврдити само детаљним лекарским анализама.

Анализама је утврђено да и телесна маса игра велику улогу у неплодности и има велики утицај на систем органа за репродукцију. Једно истраживање је открило да гојазне особе имају пет до десет процената мање шансе да добију дете, додатни ризик су године партнера. Осим прекомерне телесне масе на неплодност утиче и мршавост, поготово кад мушкараца.

ЛОШЕ НАВИКЕ

Цигарете. алкохол, нездрва храна… многу да отежају намеру да жена остане трудна. У оба случаја, пушење било ког партнера смањује могућност да жена затрудни. Код жена, пушење може убрзати процес старења јајника, што доводи до раније менопаузе. Добра вест је да одрицање од цигарета у поступку лечења може да заустави штету и повећа изгледе за зачеће и здрав пород. Алкохол изазива проблеме са плодношћу, како за мушкарце, тако и за жене. Исто негативно дејство имају и психоактивне супстанце.trudnica 2

Већи ризик од неплодности могућ је уколико партнер ради са хемикалијама, као и високе температуре које негативно делују на оплодњу због чега треба избегавати јако топле купке, сауне, топле столице, соларијуме, али и држање на коленима лап топа и таблета. Ефекти које топлота може да има на репродуктивни систм могу бити дуготрајнији него што се мисли. Коначно,млади   прихватите као разложну сугестију родитеља да смањите држање телефона, носите удобну одећу, не користите штетне материје и супстанце опасне по здравље.

Веома  је важно да се трудноћа планира и да не долази до беспотребних намерних побачаја. Из свих до сада побројаних разлога који негативно утичу на моћ зачећа, бесконачно одлагање родитељства није најбољи избор. На време донете одлуке омогућавају партнеру да предузме неопходне мере лечења, укључивања потребних третмана, па и вантелесна оплодња као могућност која је у јеку технолошке револуције спас и једино решење бројним младим паровима.  

Све ово о чему превентивно и саветодавно говоре стручњаци важи за брачне парове који су вољни да постану родитељи, који су донели одлуку да раде на зачећу и да желе из љубави бебу која њиховом вољом и жељом долази на свет.

Дуг је пут, на срећу известан и реалан, за родитеље који до бебе долазе вантелесном оплодњом о чему се све више говори и у чијем поступку учествује издвајањем средстава поред  државе и локална самоуправа додатним средствима и подстицајима.

Да је могуће готово свако да постане родитељ знамо скоро сви из сопственог окружења, сазнањима од других, или искустава ближњих, што нам даје за право да у свакој прилици и у различитим околностима младима пружимо подршку да се остваре у улози родитеља. Са радошћу чекамо нове бебе својих најближих, комшија, рођака, пријатеља па и оних о којима готово ништа не знамо, осим што са сигурношћу можемо да потврдимо да нам увек појава труднице измами осмех и разгали душу.zaglavlje