ДЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ ПРЕДШКОЛЦИМА

ДЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ ПРЕДШКОЛЦИМА

Влада Србије расподелила је почетком године бесповратна средства локалним самоуправама у оквиру мера популационе политике. За 88 градова и општина издвојено је 650 милиона динара. За Велику Плану и изградњу дечијег игралишта за предшколце опредељено је 4,5 милиона, a на одобрена средства општина ће уложити додатних 800. 000 динара. Малишани предшколске установе “Дечије царство” имаће безбедан простор за игру, родитељи разлог да буду сигурни кад децу поверавају васпитачима.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић потписала је непосредно пре завођења ванредне ситуације због пандемије ковид-19 уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике, са представницима 88 локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на Јавном позиву.

“За ову намену из буџета смо обезбедили 650 милиона динара, за суфинансирање до 85 одсто укупних трошкова. Највише средстава, око 292 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта. На овај начин створиће се услови да се прошире капацитети и смање листе чекања у вртићима широм земље” истакла је министарка.

У Палати Србије уговор је за општину Велика Плана потписао председник општине Игор Матковић. За потребе уређења дечијег игралишта у дворишту Предшколске установе “Дечије царство” из буџета Републике Србије усмерено је 4.530.000 динара. Свој део уговорених обавеза од 800.000 динара обезбедиће током градње локална самоуправа.

Стављајући потпис на уговор председник општине, Игор Матковић, је истакао да се у складун са обећањима и програмом Владе Републике Србије релизују мере популационе политике усмерене на промену демографске слике Србије кроз подстицаје рађању и побољшања услова раста и развоја деце. “И ми у општини, у складу са својим могућностима дајемо допринос повећању броја беба”, рекао је овом приликом.

У три наврата општинској самоуправи Велике Плане усмеравана су средства из фонда министарства за демографију и популациону политику кроз програме намењене подстицају рађања. У првој подели за изградњу новог вртића опредељено је и исплаћено 9.677.496 динара. Општина је партиципирала са нешто мање средстава – 8.326.924 динара и допринела изградњи објекта површине 460 квадратних метара за смештај 100 малишана предшколског узраста.

Овог пролећа урађене су прилазне стазе и сређено двориште, а након отклоњених пропуста приликом градње, објекат ће ускоро примити нове групе деце чији родитиљи чекају на листи стрпљиво више година место за своје малишане у “Дечијем царству”. У овом амбијенту деца ће имати комплетно уређене савремене боравке са најновијим училима и опремом, а за боравак у природи користиће велико двориште.  

Прошле године, у априлу, из истог фонда Влада Србије је обезбедила 5,5 милиона динара за ограду око нове зграде вртића и опремање боравака намештајем и играчкама. Сва улагања која су усмерена у побољшање услова за боравак деце у вртићу од стране Владе Србије и општине представљају растерећење капацитета у централном објекту, истовремено пружена је могућност васпитачима да у мањим групама квалитетно посвете време свим малишанима. Из тих разлога директорка установе, Марија Старчевић, каже да су се новом објекту и улагањима у смештај деце подједнако обрадовали родитељи и васпитачи.maja

- Отварањем нове зграде и комплетно опремљеним новим боравцима наша установа ће моћи да прими сву децу са листе чекања и децу са територије општине Велика Плана чији родитељи буду желели да се ми бринемо о њима док они раде. Ранијих година смо морали да поштујемо редослед чекања и да водимо рачуна о приоритетима збрињавања, у новим околностима биће места за све малишане који буду уписани у предшколску установу – рекла је директорка Марија Старчевић, која је личним залагањима и учешћем на конкурсима  успевала да од донатора обезбеди средствае за куповину дидактичког материјала, играчака, намештаја или адаптацију простора и побољшање услова боравка деце како у граду тако и у сеоским срединама.  

Уговор о додели средстава у Палати Србија потписали су Славица Ђукић Дејановић, министарка за демографију и популациону политику и Игор Матковић, председник општине Велика Плана. Поред побољшања услова за боравак деце у предшколскими и школским установама, као подстицај рађању и промени демографске слике Србије, министарство др Дејановић имало је разумевања за потребе трудница и младих брачних парова.

У 58 градова и општина суфинансираће се оснивање или оснаживање саветовалишта за труднице, репродуктивно здравље, школе родитељства и саветовалишта за младе, у висини од скоро 80 милиона динара, а око 13 милиона динара намењено је за куповину кућа за младе брачне парове.

Министарка Ђукић Дејановић је овом приликом истакла да је у 2019. години рођена 341 беба више у односу на претходну годину. У поређењу са државама у окружењу - бившим југословенским републикама, Бугарском, Румунијом, Мађарском и Албанијом, само наша земља бележи благи пораст новорођене деце у наведеном периоду. Према новим подацима Републичког завода за статистику на почетку године, у јануару 2020. године рођено је 245 беба више него у истом месецу 2019. године, што је раст од 5%. 

Подаци не само да охрабеују него дају наду и подстрек да се интензивније на свим нивоима настави борба за сваку нову бебу у Србији, ширем окружењу и породицама у којима постоје услови за нови живот.

Очекује се да у наставку кампање за нове бебе више пажње буде посвећено женама у репродуктивној фази како би растерећене брига и ограничења које им намећу околности и живот буду у већем броју запослене, здраве и независне, самим тим одлучне да роде дете, најпре прво, потом друго, треће па и четврто.

zaglavlje