Сузе су ок, пријатељство трајно а задаци пре њима

Средњошколци, као млади амбасадори мира, учесници пројекта “Млади Србије, БИХ и Северне Македоније као промотери мира и помирења” пуни утисака,  задовољни што су успешно завршили пројектне активности, растали су се у среду, 12. фебруара, и вратили се у своје средине чврсто уверени да ће се сопственим методама борити за мир у региону. Размену 24 младих из држава Западног Балкана реализовало је Удружење грађана “Свет речи” са партнерским организацијама Удружење за дијалог у породици и друштву “Мали кораци” из Сарајева и НВО “Женска акција” из Радовиша.

Пројекат који има за циљ успостављање пријатељсиких односа међу младима у региону као носиоцима мира и неговања добросуседских односа  подржан је од стране Регионалне канцеларије за сарадњу младих RYCO у оквиру другог Отвореног позива суфинансираног од стране Фонда Уједињених нација за изградњу мира.

Последњег радног дана, у среду пре подне, док су спаковани кофери и утисци чекали да заједно са њима крену у Сарајево, Радовиш, Велико Градиштре, Кучево и Јагодину, добили су сертификате, поздравили се са организаторима, домаћинима и тренером Демиром Мекићем, за кога су у евалуацијама сви од реда, 24 пута, исписали да је био најбољи фацилитатотор са којим би се радо сусрели на неком новом, сличном пројекту. Успешно је обавио улогу саветовања младих како да препознају ситуацију, да изразе осећања, кроз дискусију дођу до могућих решења, охрабривао их да слободно изражавају своје ставове и мишљења, пружио им подршку и помогао им да сигурнији и самосвеснији постану борци за мир и жестоки заговорници помирења. 

Колико су се зближили показали су на самом растанку. Нису крили сузе ни лепе речи за своје вршњаке, будуће пријатеље са којима ће се, бар у почетку чути редовно, касније повремено, пожелети да их виде и поново се сусретну на неком другом место. Можда истим поводом, као још бољи и сигурнији презентери мира међу младима. Права пријатељства међу њима ће сигурно опстати, ако буду знали да их негују и дограђују.

84581765_10157578623166690_7098344848700211200_o.jpg

- Мој комплетан утисак јесте да је била успешна омладинска размена, мислим да су млади добили, како они кажу, и више него што су очекивали... мислим да је посебна вредност пројекта то што су упознали нову средину и неке људе са којима ће остати у некаквом контакту –рекао је тренер Демир, узвраћајући похвалама на рачун групе уз констатацију да су били јединствени, посебни, изузетни...

- Уверен сам да ће, кад оду у своје заједнице, сигурно радити нешто. Осим што имају перформанс који ће даље ширити, мислим да ће свакако бити активисти у својим заједницима. Последња два дана су им била изузетно емотивна, расплакали су се, ја сам се суздржава, али су ме разнежили. Враћају се испуњени, највише због дружења, осим тога што су отворили неке осетљиве теме, упознали су досата људи који ће им можда кроз живот остати битни пријатељи – закључио је Демир и пожелео им да буду успешни у свему што буду радили на саби и у срединама којима припадају.

Када је пројекат осмислила и предложила га донатору, професорка књижевности у Гимназији Велика Плана, Јелена Златкова, пожелела је да се млади из три бивше југословенске републике, сад самосталне државе на Западном Балкану, упознају, зближе и заједно на сопственом искуству, на примерима из живота пронађу начин како да се убудуће нове генерације, њиховим посредовањем у улози амбасадора мира, боре за будућност у којој неће бити ратних сукоба и жртава. Уверена да су учесници пројекта добили и више него што се планирало и очекивало, пожелела је да се нове генрације младих са ових простора сусретну на некој новој размени.

- Потрудићемо се, ми из Србије, да заједно са партнерима из Македоније и БИХ  осмислимо неке нове пројекте и наставимо сарадњу, да можда надоградимо ваша сазнања, да се окупимо негде у Радовишу, на Охриду, у Сарајеву или неком неутралном месту и видимо шта још можемо заједно да урадимо као прави амбасадори мира – рекла је Јелена.

- Битно је да наставимо да радимо на изградњи мира јер нам седам дана није довољно да забележимо значајне резултате у том правцу. Ово је први корак, а да би нешто имало трајније последице мора да се ради на томе дуже. Не можемо очекивати да смо урадили чудо за ових седам дана, али за нас ће бити довољно да наставите комуникацију и да на начин који вама буде најприхватљивији сами радите у својим срединама на ставрању бољег окружења. Да ћете неговати  толеранцију, борити се за мир, и да ћете се побринути да сами никада не будете учесници сукоба. Надам се да ћете одавде понети лепе утиске и да ће вас сећања на пријатеље које сте овде стекли подстаћи да будете миротворци – упутила им је организаторка речи подршке и захвалности уверавајући их да су први део задатка успешно обавили као млади амбасадори мира и помирења.

85053744_10157578621041690_6154256009918414848_o.jpg

- Након ове размене очекује се да у својим срединима ширите идеју појекта, да причате о темама о којима сте радили. Пожељно је да направите пано који би стајао код вас у школи, истакнете да је у Великој Плани у оквиру нашег заједничког пројекта била омладинска размена, напишете нешто, залепите текст који промовише мир – усмерила је Јелена Златкова учеснике пројекта на нове активности и подсетила их на задатке који су њихова обавеза када се врате у своје школе и градове из којих су дошли.

- Перформанси ће бити ваша креација, укључите неке нове вршњаке, сада сте ви едукатори у својим срединама. Настојите да ширите идеје пројекта тако што ћете да сензибилишете нове вршњаке да вам се прикључе у тим активностима и да сама идеја добије прави значај и дубљи смисао. Ако се ту зауставимо и не наставимо да причамо о томе, значило би да ништа и нисмо урадили.  Промотивним материјалима упознајте суграђане и ваше вршњаке шта сте овде радили, на локалним телевизијама и у медијима промовишете активности, говорите о пројекту и залажите се за толеранцију и мир.

Презадовољни смештајем, организацијом... добром храном, излетима, а највише  дружењем и знањима која су стекли у раду са тренером Мекићем, отишли су задовољни млади из Сарајева, Радовиша, српских градова и пожелели да се ускоро сретну на неком другом месту. Улогу домаћина радо би, неком другом приликом, преузели ученици сарајевске гимназије „Обала“ као и средњошколци СОУ „Коста Сусинов“ у Радовишу. Бар су тако рекли на растанку загрљени и растужени.

                                                               

Регионална канцеларија за сарадњу са младима (RYCO) је међународна организација, коју су основале владе западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово *, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, са циљем да промовише дух помирења и сарадње између младих у региону кроз програме размене младих. Споразум о оснивању RYCO -а потписали су премијери ВБ6 током самита о Западном Балкану, одржаног у Паризу 4. јула 2016. За даље информације посетите web страницу www.rycowb.org.

* Ово одређење не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

RYCO.jpgUNP.jpg

Садржај овог текста искључиво је одговорност УГ "Свет речи" из Велике Плане и партнерских организација Удружења за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева и НВО "Женска акција" из Радовиша и не представља нужно ставове RYCO.