Пријем код председника општине

За учеснике пројекта са партнерским организацијама Удружење за дијалог у породици и друштву онда Уједињених нација за изградњу мира,  пријем је приоредио педседник општине Велика Плана

По осморо млади из Гимназије „Обала“ из Сарајева, СОУ „Коста Сусинов“ из Радовиша Северна Македонија и осморо средњошколаца из српских градова Јагодине (4), Великог Градишта (2) и Кучева (2), боравило је седам дана у хотелу „Вир“ у Великој Плани на омладинској размени амбасадора мира Западног Балкана. У оквиру редовног програма на радионицама су стицали знања о културама суседних земаља са којима заједно учествују на размени. На вечери посвећеној мултиклултуралности балканске регије предствали су у кратким програмима најлепше и најзначајније из своје општине, градова и земље.

Говорили су у својим представљањима о историји, природним лепотама, знаменитостима и култури својих мултикултуралних средина, познатим личностима и понудили домаћинима специјалитете националне кухиње. Нашле су се на столовима Босанаца, Македона и домаћина Срба,  намирнице географског порекла, брендови  производа познатих у свету. Босанци су почастили домаћине питама, алвом, ратлуком и специјалитетиома бошњачке кухиње, Македноци су донели Тиквешко вино, домаћу ракију, домаћи ајвар, кондиторске производе и колаче свог краја, Срби мед, кндирано воће, домаћу љуту... Знали су млади да у кратком програму представе оно најлепше и најбоље из своје домовине и да пажљиво саслушају презентације пријатеља из суседних земаља. Уједињени сазнали су више и боље о својим суседима, а уз музику без граница, караоке и солистичке наступе талентованих појединаца, остали су да се друже све до поноћи.84956058_10157576884681690_4909244801553006592_o.jpg

Дан уочи одласка, 11. фебруара, за учеснике размене, њихове професоре, тренера и организаторе, председник општине Велика Плана, Игор Матковић и његов заменик Жељко Рајић, у име домаћина приредили су пријем у згради општине, а потом и у градској кући, простору специјално опремљеном за овакве прилике.

Захвалност председеднику општине који је прихватио да прими групу младих у оквиру размене из Сарајева, Гимназије „Обала“, средње школе „Коста Сусинов“ из Радовиша, Гимназија из Јагодине и средњих стручних школа из Великог Градишта и Кучева упутила је идејни творац размене, професорка Јелена Златкова.

- Хвала што сте нам указали част и примили младе из држава Западног Балкана који се на овом пројекту припремају за промотере и заговорнике мира у својим  срединама. Њихов задатак је био да се друже, направе перформанс мира, пошаљу поруку земљама у окружењу на који начин можемо да наставимо даље заједно без ратних сукоба и неспоразума. Трудиће се, како су обећали, да се другарства не прекину, наставе сарадњу на свим пољима и изнедре нове идеје за нове пројекте и програме средњошколаца Западног Балкана – рекла је Јелена Златкова

- Имали смо посету истраживачица из Беча које раде утицај ових пројеката на младе из региона, пошто је цела девиза њиховог прогрма да су млади носиоци идеја за изградњу неког бољег и сигурнијег реиона и боље будућности за све нас.

Председник општине, Игор Матковић у свом обраћању пожелео је добродошлицу младим промотерима мира и позвао их да поново, у некој другој прилици, и неким другим поводом буду гости општине Велика Плана где ће их грађани и локална самоуправа дочекати као праве пријатеље мира и носиоце идеје помирења.

Драго ми је што сте са нама овде и што сте у нашој општини реализовали пројекат пред којим је будућност. Желим вам да понесете неке лепе утиске и да нам дођете поново. Ово што ви радите је лепа ствар и лепо вас је видети да радите на оваквом пројекту. Општина је била увек добар домаћин, увек је радо примала своје госте. Имамо на територији општине много удружења, културно-уметничких друштава, наша деца се друже са децом из региона и света - рекао је председник Матковић и додао да су нам блиски пријатељи из градова из којих долазе учесници размене.  

86498759_10157576920301690_707670190720024576_o.jpg

- Имамо пријатеље у Радовишу и Сарајеву; успоставиле су сарадњу наше средње школе, вежу нас лепи сусрети и успомене. Кроз овакве пројекте пружа вам се прилика да  направите заједно нешто лепо и корисно, да наша деца науче нешто од вас и ви од њих, да заједно креирате визију будућности и да нам то свима нама служи на добро и на част. Ми смо из локалне самоуправе овде да одговоримо на ваша питања и да вам будемо подршка кад будете решили да нам поново дођете.

Дино Ушановић, гимназијалац из Сарајева, уручио је балон са поруком мира председнику општине, његов друг Имран Ђурић је у име свих учесника размене похвалио домаћине за гостопримство и љубазност, а Анђела Живојиновић додала да их свуда на сваком кораку мештани примају са осмехом и симпатијама.

- Овде ми је лепо и осећам се пријатно међу својим вршњацима, као да сам међу својим блиским пријатељима – рекао је Имран.

- Ми смо гостољубив народ, волимо да нам долазе пријатељи и радујемо се оваквим сусретима.  Ви ширите позитиван дух, заслужили сте да се према вама тако опходимо. Волимо да будемо добри домаћини и да нам дођете поново. Играо сам фолклор пре десетак година и обишао сам нашу земљу и добар део региона. Имам пуно пријатеља, највеће је богатство стицати пријатеље где год  да одете. Како године пролазе то ће вам бити сећања којима ћете се радо враћати током целог живота – рекао је председник Матковић.

Николча Евтимов из Радовиша више пута се сусрео са представницима наше општине и са тих сусрета носи лепе успомене.

- Изненађен сам како су ваши чланови културноуметничких друштава на нашим међусобним сусретима били позитивни и како су ту емоцију преносили на нас. Шире позитиву, ведри су и увек отворени за дружење – обратио се Николча пун утисака и позитивних искустава.

Група младих је током ове посете за запослене у локалној самоуправи и институцијама извела у Градској кући перформанс мира "Перспектива" који је са учесницима припремио тренер на пројекту, Демир Мекић.

Након перформанса, млади су посетили Градску библиотеку "Радоје Домановић" где су се упознали са књижним фондом и програмима које библиотека организује.

У поподневним сатима, учесници су, у организацији локалне самоуправе, посетили манастир Копорин, цркву Покајница и Етно-село "Моравски конаци" где им је организован ручак.

                                   

Регионална канцеларија за сарадњу са младима (RYCO) је међународна организација, коју су основале владе западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово *, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, са циљем да промовише дух помирења и сарадње између младих у региону кроз програме размене младих. Споразум о оснивању RYCO -а потписали су премијери ВБ6 током самита о Западном Балкану, одржаног у Паризу 4. јула 2016. За даље информације посетите web страницу www.rycowb.org.

* Ово одређење не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

RYCO.jpgUNP.jpg

Садржај овог текста искључиво је одговорност УГ "Свет речи" из Велике Плане и партнерских организација Удружења за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева и НВО "Женска акција" из Радовиша и не представља нужно ставове RYCO.