Интеркултурални дијалог младих Западног Балкана

Учеснике пројекта “Млади Србије, БИХ и Северне Македоније као промотери мира и помирења” посетиле су данас у оквиру редовног мониторинга и контроле реализације пројекта представнице Локалне канцеларије RYCO из Београда. Пројекат по принципу размене младих реализује УГ “Свет речи” у сарадњи са партнерским организацијама “Мали кораци” из Сарајева и НВО “Женска акција” из Радовиша, уз подршку Регионалне канцеларије за сарадњу младих RYCO у оквиру другог Отвореног позива суфинансираног од стране Фонда Уједињених нација за изградњу мира.

 Ивана Антонијевић, Бојана Зимоњић и Ивана Маркувић дан су провеле са младима.

- Шест влада Балкана основало је Регионалну канцеларију за сарадњу младих Западног Балкана са идејом да се допринесе теми помирења на Западном Балкану. Теме којима се бавимо су интеркултурално учење, сарадња и стабилност младих унутар Западног Балкана. Наш задатак је да пружимо прилику младима из различитих делова Балкана да се упознају, сарађују, заједно уче и у интеркултуралном  дијалогу схвате да су млади људи најбољи амбасадори мира – рекла је овом приликом Ивана Антонијевић, наглашавајући да је учесницима разноврсних пројеката пружена прилика да се боље упознају, разбију  предрасуде које су постојале међу њима, све лоше ствари које су чули једни о другима замене разменом мишљења и сазнањима да  имају заједничких тема, али и  прилику да  сарађују и остваре пријатељски контакт међусобно.

DSC_2810.JPG

Централна канцеларија Регионалне канцеларије за сарадњу младих RYCO се налази у Тирани где се доносе одлуке на регионалном нивоу, док свака од шест чланица има своју локалну канцеларију у којој се одвијају активности везане за одређену државу. До сада су била три Отворена позива за пројекте и у првом позиву подржано је 36 пројеката на регионалном нивоу на целом Западном Балкану, у оквиру другог позива 46 и у оквиру трећег, последњег позива који је био само за средње школе, подржано је укупно 20 пројеката. Ако се пресликају бројке само за Србију, то значи да је у првом кругу било подржано 11 пројеката, у другом  16, а у трећем укупно 8.

- Подржавамо пројекте организације цивилног друштва и средњих школа које се баве управо овим темама које смо напоменули – мобилношћу младих на Западном Балкану, интеркултуралним учењем и оно што нам је изузетно важно јесте омладинска партиципација, односно подржавамо пројекте који омогућавају младима да активно учествују, да активно буду укључени у доношењу одлука, учествују у реализацији пројеката  и постану активнији грађани својих друштва – истакла је у разговору са младима чланица  Канцеларије у Београду, Ивана Антонијевић, представајући значај организације и резултате четворогодишњег постојања.

- Данас смо поразговарали са младим учесницима пројекта „Света речи“ и  видимо да они носе веома добра искуства, да на овај начин упознају своје вршњаке из других делова Запаног Балкана, у овом случају из Северне Македоније и БИХ. Млади на овај начин имају прилике да упознају друге младе људе који су слични њима, имају неке зајендичке теме, имају могућност да науче о другим културама, развију неке вештине дијалога, тако да сматрмо да се дешава оно што је нама најважније, да се те промене уочавају код њих лично и да су они у стању да своја сазнања прошире када се врате у своје заједнице. На пролеће се очекује четврти Отворени позив, пажња ће бити усмерена на  младе који можда нису имали могућности да до сада учествују у неком сличном пројекту, где ће поново моћи да учествују организације цивилног друштва и средње школе.

 - Радујемо се што нови млади људи, нове организације цивилног друштва и школе имају прилику да учествују. Пројекти се бирају на транспарентан начин, постоји круг људи који оцењују квалитет написаних пројеката и иначе је важно да постоји интеркултурални моменат, да ти пројекти доносе нови квалитет младим људима и животно искуство које ће им користити убудуће. Тенденција је да млади имају прилику да упознају вршњаке  које до сада нису упозналим, да пропутују регионом и оду у крајеве које до сада нису видели, да на тај начин прошире своје животно искуство и да заиста доживе у међусобном контакту моменат интеркултуралног који их може довести до  промена кроз дијалог са другим људима – каже Ивана.

Представнице Локалне канцеларије у Београду имају прилику да разговарају са младима  када врше мониторинг неког пројекта обилазећи терен и са задовољством истичу да су млади свуда задовољни.

DSC_2774.JPG

- Када направите контакт између младих људи из различитих делова региона, различитих градова и заједница, лако остају у контакту. Ту су друштвене мреже, телефони, различити начини како да се повежу, тако да су они задовољни. Стичу нове пријатеље, постоје и заљубљивања, све оно што је најнормалније за тај узраст. Ми верујемо да на овај начин помажемо младим људима да буду више повезани са другим младима у региону и да шире међусобно културу подржавања, разумевања и да границе не треба да буду нешто што их дели, нити прошлост, нити било какве приче које носе негативне контексте за њих – наглашава предности оваквих пројеката Ивана Антонијевић и подвлачи значај младих у контексту постизања мира у региону и стварања повољног окружења за сарадњу и напредак заједница окренутих ка истом циљу – бољи живот грађана.  

- Јако нам је важно учешће младих и јако бисмо волели да млади буду не само учесници, него и укључени у доношење одлука јер је RYCO настао као део Берлинског процеса, као део приближавања земаља Западног Балкана ЕУ и изузетно желимо да пројектима које подржавамо дамо прилику младим људима да се уче демократским вредностима и да искористе могућност коју им пружамо, буду активни грађани у животу који им следи.

И Бојана Зимоњић из Локлане канцеларије за сарадњу младих у Београду сматра да су пројекти које RYCO реализује врло инспиративни и битни за младе из Србије. У мејлу који је недавно стигао од учесника из Босне младић је изразио захвалност и задовољство што је могао да дође први пут у Србију и са младима своје генерације упозна Нови Сад.

- Управо такав тип одговора од младих са којима сарађујемо  нам је веома битан и мислим да су млади свесни колико им користе наши програми и колико задовољстава доносе овакви пројекти – истакла је Бојана у свом делу коментара о значају пројеката Регионалне канцеларије за сарадњу са млдима. - У RYCO се бавимо превазилажењем проблема из прошлости. Мултикултуралност и интеркултуралност су нам приоритети, али се бавимо и свим другим питањима који се тичу младих и репрезентују њихова интересовања. На основу броја пријављених на конкурсима видимо да  је изузетно велико интересовање за оваквом врстом пројеката и  како време одмиче запажамо да је интересовање и даље ту и да ће га надаље бити. Очекујемо да ће се у четвртом позиву који следи појавити још више интересената за ствари које реализујемо на добробит младих у региону – истакла је своја очекивања Бојана Зимоњић и наговестила неке новине о којима ће се говорити када за то дође време.DSC_2802.JPG 

Ивана Маркувић је од недавно нова чланица београдске Локалне канцеларије, али је као омладинска активисткиња учествовала у оснивању RYCO.

- Сада ми је после четири године посебно драго што је RYCO подржао приличан број школа и организација цивилног сектора по целој Србији. То и јесте главна функција ове међународне  организације која повезује младе људе широм Балкана. Пружити прилику некоме у периоду одрастања, или најлепшем животном добу да путује и упознаје људе из других држава је веома значајно за формирање личности. Мало људи има прилику да данас посети суседну земљу, главни град можда и могу да виде, али ако је то мало место где могу да сагледају како се живи и притом направе поређење са сопственим окружењем, је немерљива вредност – рекла је Бојана и послала поруку младима да им се преко пројеката пружају занимљиве и корисне варијанте припрема за живот који их очекује у блиској будућности.  

- Млади са Балкана се упознају, разбијају постојеће стереотипе и имају ретку прилику да виде како заиста живе њихови вршњаци у Србији. Овим разменама могу да добију ширу и праву слику о томе какав је живот тамо негде где живе млади њихових година.  То је иначе реални план организације за наредни период - још више оваквих радионица и размена како бисмо дошли до нивоа да никоме не буде чудно ако оду у Албанију, Северну Македонију, Босну или било коју земљу региона, неки други град, а не само и искључиво главни који је најчешће на свим туристичким трасама које им се нуде.

Не постоји никакава бојазан за сигурност и безбедност младих у било којој земљи у којој се реализују пројекти RYCO, поручила је родитељима Ивана и сама пуна незаборавних искустава са сличних размена којима је присуствовала као студент и припремала се  за посао који данас обавља са младима. Дубоко је уверена да је преко размена формаирала сопствену личност и искуствима у оваквим пројектима допринела разбијању стереотипа у свом окружењу.

- У процсу помирења млади су најбитнији. Видели смо за ових тридесет година да многе ствари нису „упалиле“ у успоставњању мира у региону као контакти младих. Зато је и основан RYCO јер су државе потписнице и међународни донатори схватили да су млади покретачи промена и да је улагање у њихово образовање и едуковање права ствар. Све последице настале ратовањем, нарушавањем међуљудских односа, бомбародавањем Србије могу да се промене контактима младих. Упознавањем и дружењем се разбију  предрасуде и стиче поверење. Сматрам да је чак и моја генерација, иако припадам категорији младих, стара за то, али ови нови миленијалци ће се, сасвим сигурно, побринути за промене у  нашем региону. У то сам потпуно уверена -  каже Бојана и закључује да су промене могуће на свим нивоима – у области политике, уметности, спорта, економске сарадње у циљу успостављања добросуседских односа са свима и стварања трајног мира у региону.

- Дубоко верујем да је могуће и оправдано очекивање да се могу на оваквим разменама променити ставови и допринети миру и помирењу. Ми млади градимо бољи имиџ ове земље у региону, то је пресудно. У том смислу наши ђаци могу да буду амбасадори ове земље, више него неки други актери. Буквално су амбасадори мира.

Регионална канцеларија за сарадњу са младима (RYCO) је међународна организација, коју су основале владе западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово *, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, са циљем да промовише дух помирења и сарадње између младих у региону кроз програме размене младих. Споразум о оснивању RYCO -а потписали су премијери ВБ6 током самита о Западном Балкану, одржаног у Паризу 4. јула 2016. За даље информације посетите web страницу www.rycowb.org.

* Ово одређење не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

RYCO.jpgUNP.jpg

Садржај овог текста искључиво је одговорност УГ "Свет речи" из Велике Плане и партнерских организација Удружења за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева и НВО "Женска акција" из Радовиша и не представља нужно ставове RYCO.