Балкански амбасадори мира

Хотел Вир у Великој Плани домаћин је ових дана младим промотерима мира из три балканске државе – Србије, БИХ и Северне Македоније. У периоду од 05. до 12.фебруара, Удружење грађана "Свет речи" организује омладинску размену младих из бивших југословенских република са циљем да се подигне свест младих са ових простора о важности толеранције, једнакости и поштовања различитости у односу на друге нације.

Већ неколико дана улице Велике Плане улепшавају млади из три балканске државе  окупљени око заједничке идеје – неговање мира у региону. Размену чине три групе са укупно 24 младих средњошколаца из Србије, БИХ и Македоније. Дружећи се и размењујући искуства, мишљења и ставове о актуленим темама које заокупљају пажњу јавности друштвених заједница из којих  потичу, уче се толеранцији, поштовању различитости и негоцању добросуседских односа. По осам представника својих држава дошло је из сарајевске Гимназије „Обала“, средње школе „Коста Сусинов“ из Радовиша, средњошколских центара из Кучева, Великог Градишта и Јагодине. На радионицама развијају вештине неопходне за реализацију циљева пројекта и наставак активности у својим срединама.

 

Пројекат је осмислила председница УГ „Свет речи“, Јелена Златкова, професорка књижевности у Гимназији Велика Плана, а пертнери на пројекту су Удружење за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева (БиХ) и Невладина организација "Женска акција" из Радовиша (Северна Македонија). Идеју пројекта "МЛАДИ СРБИЈЕ, БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ КАО ПРОМОТЕРИ МИРА И ПОМИРЕЊА" подржава Регионална канцеларија за сарадњу младих RYCO у оквиру другог Отвореног позива суфинансираног од стране Фонда Уједињених нација за изградњу мира.

84903860_10157566642251690_4945067444436729856_o.jpg

- Циљ пројекта је подизање свести 24-оро младих са простора Балкана у односу на друге нације о важности толеранције, једнакости и поштовања различитости и њихово мотивисање  да покрену креативне активности у својим срединама чији је циљ боље разумевање људских права. Са њима теме обрађује едукатор, Демир Мекић, социолог, са дугогодишњим стажом у области остваривања и  заштите људских права. Теме су активно слушање, 4 корака за решавање конфликта, начини суочавања са конфликтом,  предрасуде и стереотипи, друштвени активизам – наводи део програма у оквиру планираних активности ауторка пројекта, Јелена Златкова.

- Као завршница обуке планирано је извођење перформанса и уличних активности као облика друштвеног активизма пред грађанима Велике Плане. Послаће у уторак, 11. фебруара, уједињени из свих држава учесница пројекта снажну поруку мира која ће речима и покретом одражавати чврсто уверење да ће се у будућности залагати за добросуседске односе и сарадњу на свим нивоима. Након повратка у своје локалне заједнице, учесници размене младих ће организовати локалне уличне акције које ће садржати едукативне паное, информативне штандове, уличне перформансе, акције пуштања балона мира у својим срединама и позвати заинтересоване младе људе  других   градове у својој држави да се прикључе акцијама које имају за циљ поруке мира и поштовања различитости народа и нација – истакла је професорка Златкова наводећи циљеве пројекта и планиране активности и додала да је снага младих гарант мира у региону.

- Пројекат ће оснажити младе људе у региону да створе повољније и боље окружење на Западном Балкану. Он омогућава размену  искустава, успостављање интеркултуралног дијалога и успостављање међурегионалне размене и сарадње младих у циљу изградње поверења међу младима који припадају различитим етничким групама. Повећањем мобилности и активизмом младих, пројекат има за циљ да помогне у изградњи поверења међу младима из различитих етничких група, чиме се доприноси помирењу у региону Западног Балкана. Млади ће подићи свест о другим народима, важности толеранције, једнакости и поштовања различитости. 

Пројекат прати велика пажа локалних и савезних медија, а све активности биће представљене у Е-билтену који ће бити  дистрибуиран свим релевантним институцијама у државама учесницама пројекта, школама чији су ученици актери у пројектиним активностима и медијима.

Пројекат траје од 01.12.2019. до 01.6.2020.године.

 

Регионална канцеларија за сарадњу са младима (RYCO) је међународна организација, коју су основале владе западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово *, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, са циљем да промовише дух помирења и сарадње између младих у региону кроз програме размене младих. Споразум о оснивању RYCO -а потписали су премијери ВБ6 током самита о Западном Балкану, одржаног у Паризу 4. јула 2016. За даље информације посетите web страницу www.rycowb.org.

* Ово одређење не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

RYCO.jpgUNP.jpg

Садржај овог текста искључиво је одговорност УГ "Свет речи" из Велике Плане и партнерских организација Удружења за дијалог у породици и друштву "Мали кораци" из Сарајева и НВО "Женска акција" из Радовиша и не представља нужно ставове RYCO.