Активна борба младих против корупције!

У  оквиру пројекта „Мрежа младих Србије против корупције“, који реализује Удружење грађана „Свет речи“ у партнерству са 20 средњих и основних школа из 20 градова Србије и подршку Америчке амбасаде у Београду, у свим партнерским школама организовано је више од стотину радионица са око 4.000 учесника. Синхронизовано, у склау са плановима и програмима активности пројекта, организоване су радионице у: Сомбору, Београду, Шапцу, Смедереву, Смедеревској Паланци, Великом Градишту, Кучеву, Мајдампеку, Пожаревцу, Великој Плани, Бору, Зајечару, Деспотовцу, Јагодини, Крагујевцу, Краљеву, Власотинцу, Владичином Хану, Врању и Бујановцу. 

Пројекат "МРЕЖА МЛАДИХ СРБИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ" реализује Удружење грађана „СВЕТ РЕЧИ“ из Велике Плане уз подршку Америчке амбасаде, а у партнерству са 20 средњих школа из 20 градова Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не  изражавају ставове донатора.

Млади су се обучили да организују радионице и да подучавају своје вршњаке како се могу борити против корупције и анимирати старије да се одупру штетној појави која је присутна свуда око нас. Очекује се да до краја реализације пројекта број радионица буде увећан до 200, колико је планирано пројектним активностима када би се могло говорити о више од 10.000 актера пројекта који су директно или индиректно били обухваћени активностима мреже младих Србије у борби против корупције. 

Реализација пројекта "Мрежа младих Србије против корупције" започела је  организацијом тренинга за едукаторе и менторе 19. Новембра 2019. године у Великој Плани. По завршеној обуци, након упутстава које су добили од тренера Милоша Антића и Јелене Златкове, менаџера пројекта, отпочео је низ активности у партнерским школама. На школским сајтовима, фајсбук и инстаграм страницама објављиване су актуивности, на школским паноима качене фотографије и информације о обављеним и планираним акцијама. Значај пројекту дале су објаве на локланим медијима, интервјуи, репортаже и гостовања у програмима медијских сервиса којима су сви учесници пројекта скренули пажњу јавности на значај проблема и циљеве пројекта. 

Међународни дан борбе против корупције 9. децембар добио је очекивани третман, а међу грађанима подигнута је свест о могућностима борбе против корупције. У Техничкој школи у Бору  радионице су обухватиле скоро све ученике. Ученици су били врло иновативни и заинтересовани за наредне активности, добро су обучени да и сами указују својим вршњацима, познаницима и пријатељима на опасности које са собом носе коруптивне радње. 

У Паланачкој гимназији у овом периоду одржано је десет радионица на тему корупције. Акција су подржали ТВ Јасеница и портал Паланка данас.  Прва радионица за обуку већег броја едукатора, али и за прилагођавање садржаја узрасту и интересовањима младих, у Зајечару је одржана крајем новембра. Радионице су током децембра одржане у школама, Дому ученика и просторијама  “Дечијег центра“. Разматрале су се теме у оквиру широке области “Људских права”. Учесници су анализама и на очигледним примерима научили која људска права угрожава корупција, како је спречити и који све појавни облици корупције постоје. У акцијама које су уследиле након радионица волонтери су сакупили више десетина прича грађана о искуству са корупцијом.

У Бујановцу  у СШ "Свети Сава" тим вршњачких едукатора је уз подршку своје професорке Мирјане Николић, менторке вршњачке едукације, одржао 10 радионица са ученицима свих  струка. Млади су били заинтересовани за тему, с обзиром на чињеницу да се у редовној настави не баве корупцијом и да су само у назнакама знали о чему се ради. На радионицама су сазнали да су неке навике, за које мислимо да су део наше културе, коруптивне радње. Износили су своје примере и показали да схватају проблем корупције, истакли су у својим извештајима вршњачки едукатори и менторка. 

И у Крагујевцу је тема пројекта „Мрежа младих Србије против корупције“ изазвала велико интересовање средњошколаца. У сарадњи Средње стручне школе и Прве техничке школе одржане су радионице и организовано обележавање Дана борбе против корупције. Уз подршку својих менторки Надалине Петровић и Александре Радовић, ученици из Средње стручне школе су осмислили паное и идејно решење за лого. Током планираних активности су посетили вршњаке у Првој техничкој школи где су кроз заједничку радионицу објаснили шта је за њих корупција. Ученици су на крају активности пустили балоне пред главним улазом Прве техничке школе у Крагујевцу и позвали суграђане да се заједно боре против корупције. 

Тим вршњачких едукатора уз подршку професорке енглеског језика Ирене Миљковић, у ОШ „“Филип Филиповић“ у Београду одржао је у својој школи десет радионице у вишим разредима. На основу анализе анкета утврдили су да је потребно освешћивати и млађе ученике о појму, врстама и начинима борбе против корупције. Ученици су били веома позитивни, радознали и мотивисани. 

У Гимназији ''Бора Станковић'' у Врању одржано је током новембра и децембра 10 радионица  у оквиру пројекта ''Мрежа младих Србије против корупције'', са ученицима свих разреда школе. Тема је била одлично примљена, развила се бурна дискусија о коруптивним делима и као најкорумпираније ученици су идентификовали политичаре и здравствене раднике. Такође, били су убеђени да је илузорно и немогуће супротставити се корупцији, али и пријатно изненађени информацијом да могу да пријаве корупцију анонимно и буду озбиљно схваћени. Показали су интересовање да се рад на овом пољу настави новим радионицама, рекла је овим поводом Нела Димитријевић – професорка српског језика и књижевности, менторка вршњачке едукације у врањској гимназији.

Радионице на тему Корупције организоване су и у Основној школи "Светозар Марковић" у Лапову. Ученици 6. разреда су са наставницима српског језика и књижевности Александром Шолевић и Јеленом Милошевић направили пано и организовали дискусију на тему корупције. Били су врло креативни у својим одговорима и размишљали веома зрело с обзиром на свој узраст. Излистали су проблеме, навели примере и институције у којима се може говорити о појави корупције.

У једној од двадесет партнерских школа широм Србије, Техничкој школи у Власотинцу, до средине јануара биће организовано свих десет планираних радионица у оквиру пројекта “Мрежа младих Србије против корупције“. Вршњачки едукатори за борбу против корупције, уз подршку своје менторке, професорке филозофије Биљане Станковић, на занимљив начин цртежима и текстом представљали су изреке и мисли из наше традиције везане за корупцију. Учесници су били веома заинтересовани и креативни, а атмосфера је била весела и пуна ентузијазма, рекли су учесници пројекта.

Тим вршњачких едукатора из Зајечара, уз подршку супервизорке Марије Себић, током децембра организовали су неколико радионица са гимназијалцима. Едукацију су започели дефиницијом коруптивног понашања и његовог разликовања од корупције које је кривично дело, а потом наставили са набрајањем пословица и вицева који нормализују корупцију. Једна од радионица је  завршена мини квизом препознавања коруптивних дела мита, непотизма и злоупотребе положаја. Ученици су били активни, а радионица динамична. Вршњачке едукаторке добиле су похвале професорке грађанског васпитања која је била присутна.

На радионицама у Економско- трговинској школи у Зајечару присути су били ученици смерова: правни техничар и финансијски администратор и показали велико интересовање за борбу против корупције. На часовима грађанског васпитања разматрала се ова тема, а присутни су били и представници наставничког већа и педагошкиња школе. Концепт радионица је био исти као и у гимназији, али су учесници ове радионице имали прилику и да дотакну питања о три стуба власти, начину на који се формира буџет и могућности законске превентиве корупције преко имовинских карти именованих лица. Поједини ученици су веома добро познавали теоријске појмове.

Вредни тим вршњачких едукатора из Зајечара је у међувремену добио појачање тако што су се борцима против корупције прикључиле још две девојке тако да њихов тим сада броји два ученика који су прошли семинар и још двоје који су накнадно едуковани.

У партнерској школи у Краљеву, ОШ "Вук Караџић", тим вршњачких едукатора уз подршку своје менторке, професорке српског језика и књижевности, Весне Ристовић, одржао недавно последњу од десет планираних радионица.

Учесници су направили и два едукативна паноа "Корупција кроз народну књижевност и на савремен начин". Када је у питању актуална тема запошљавања преко везе, учесници су анализирали сатириричну песму своје наставнице, написану за ове потребе.

Најталентованији учесници су припремили ликовне радове на тему корупције које планирају да пошаљу на конкурс.

У Техничкој школи у Власотинцу, најзанимљивије су биле радионице са матурантима смера техничар електронике. Тим вршњачких едукатора, уз подршку Биљане Станковић, професорке филозофије, менторке вршњачке едукације, повезао је античке филозофе са корупцијом. Једна група се бавила антикоруптивним изјавама, а три групе су радиле корупцију из угла три највећа грчка филозофа. Закључак је био да интегритет појединца и живот у складу с врлинама не дозвољава чињење "прљавих радњи". Један од примера је био да би, кад је у питању породица чак и филозоф  био коруптиван. Ученици су били заинтересовани и креативни, показали вољу и жељу да наставе истраживања у овој области и да се озбиљније заједно са одраслима боре против корупције.