Кул је да знаш и бориш се против насиља!

среда 18. децембар 2019.

На конкурс за филмић, “Медијацијом против насиља”, у оквиру пројекта УГ “Свет речи” “Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља” стигла су 22 рада из 10 средњих и основних школа Браничевског, Поморавског и Подунавског округа. Радове су послали сви партнери на пројекту, ученици средњих школа из Смедеревске Паланке, Пожаревца, Деспотовца, Кучева, Великог Градишта и Велике Плане, а од ученика ОШ “Надежда Петровић” из Велике Плане, “Радица Ранковић” из Лозовика и “Академик Радомир Лукић” из Милошевца стигли су филмићи иако њихови ученици нису били активни учесници пројекта подржаног од стране Министарства омладине и спорта.

Тиме је и кроз уметничку форму изражавања незадовољства због растућег проблема насиља у школама потврђена потреба да се против ове негативне и веома опасне појаве морају борити заједно млађе и старије генерације. Насиље расте, узима забрињавајуће размере због чега је неопходно предузимати превентивне мере заштите деце и омладине. Један од начина је решавање конфликата мирним путем, добро су схватили едукатори и њихови другови. Такве поруке слали су јавности кроз примере из живота, у свакодневном контакту са вршњацима преточене у кратке филмове који су имали садржину, поруку и конкретан предлог решења сукоба.

У том правцу кретале су се активности пројектног тима УГ “Свет речи” реализујући пројекат “Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља”. Жири за оцену филмића у саставу: Јадранка Мићовић – новинарка, Милисав Милинковић - тренер на програмима “Ерасмус плус” Нови Сад, Дијана Пушкар - НВО “IUVENTA” Шабац и Филип Кованџић –  професионални фотограф, нису имали нимало лак задатак. Сви филмови су били прилагођени условима конкурса и прилично уједначеног квалитета.

За најуспешнији проглашен је филм “Медијација је кул” Средње школе “Жикица Дамјановић” из Смедеревске Паланке, другоплсирани су гимназијалци из Велике Плане, док су треће место заузели ученици ОШ “Радица Ранковић” из Лозовика.
Из Средње економско-трговинске и машинске школе Кучево у конкуренцији су била три филма, Паланачка гимназија имала је два, Гимназија Велика Плана чак четири, Техничка школа Деспотовац два, Средња школа „Милоје Васић“ из Великог Градишта три, Пожаревачка гимназија један, Средња школа „Жикица Дамјановић“ из Смедеревске Паланке два филма. Из ОШ„Радица Ранковић” из Лозовика и ОШ„Академик Радомир Лукић“ из Милошевца стигла су по два филма, а из ОШ „Надежда Петровић“ из Велике Плане један.

У реализацији идеје за филм учествовао је велики број ученика, више од стотину, у више наврата потврђено је да су медијатори добро применили стечено знање на едукацијама и радионицама и да су појмове везане за конфликте и поступак реализације медијације добро презентовали својим друговима и другарицама, циљ медијације је одлично схваћен и добро обрађен, идеје су препознатљиве и у већини случајева реализоване у потпуности, али је недостајало више машта. Углавном су коришћени примери са тренинга и радионица. Очекивало се више креативности –
стоји у образложењу жирија. Као примедбу жири је истакао и потребу младих аутора филмова да убудуће обрате пажњу и на квалитет снимања иако се углавном ради непрофесионалном опремом каквом располажу учесници конкурса. 

- Морали би да обрате пажњу на синхронизацију тона и слике, често је музичка подлога надјачала дијалог, неке идеје нису реализоване до краја, говор је неразговетан. Не можемо да говоримо о квалитету слике зато што су углавном коришћени телефони, у будуће, ако је могуће, препорука је да се употреби камера, не мора професионална, могла би да послужи и аматерска уколико су у могућности да дођу до опреме уз помоћ ментора, професора или родитеља – саопштила је у име жирија новинарка Јадранка Мићовић и сугерисала да се више пажње посвети наслову и најавним и одјавним шпицама.

- Учесници би морали да обрате пажњу и на наслов филма, да уредно потпишу учеснике у пројекту, неки су то урадили, они који нису убудуће би морали да се позабаве и овим делом реализације филма, с обзиром на то да се у наслову садржи идеја и порука филма, а због поштовања сарадника и професионалности у реализацији оваквих пројеката неопходно је да сви учесници буду на одјавној или најавној шпици – стоји у образложењу награда.

- Требало би обратити пажњу и на дужину трајања филмова, неки реализатори идеја су прекорачили време, неки нису стигли да за минут – два образложе проблем и дођу до решења у конфликтној ситуацији којом су се бавили. Дијалог би морао да буде прецизан, јасан и конкретан, очекује се разговетно изговарање свих гласова. Не би убудуће требало да троше време на објашњавање појмова који су опште познати и којима није потребно у филму указивати додатну пажњу. Полази се од претпоставке да су то научили током реализације пројекта, а да се у филму тражи пример који објашњава ситуацију из живота или измаштани догађај који у потпуности осликавају конфликт међу вршњацима. 

Циљ конкурса је био да се на ефектан начин у краткометражној документарној форми каже оно што је најбитније у оквиру едукације коју су савладали и пошаљу поруке својим вршњацима да се сваки конфликт међу њима може решавати мирним путем без употребе силе, уз посредовање медијатора. 

Учесницима конкурса уручене су награде и признања, а на самој завршној конференцији у Пожаревцу присутни су имали прилику да виде победнички филмић.