Јачање капацитета младих у борби против насиља!

среда 18. децембар 2019.

Завршна конференција пројекта „Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља“ УГ „Свет речи“ окупила је у Пожаревцу више од 50 учесника пројекта из седам партнерских школа. Медијаторима и менторима – супервизорима придружили су се директори школа, професори и представници бројних институција.

Презентација постигнутих резултата пројекта, подржаног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије, показала је да је у акцијама и манифестацијама које су имале за циљ да се у седам средњих школа Подунавског, Браничевског и Поморавског округа промовише ненасиље, учествовало 4.200 младих.

Јелена Златкова, ауторка пројекта, професорка књижевности у Гимназији Велика Плана, рекла је овом приликом да су млади упркос обавезма у школи и свим изазовима које младост носи са собом показали одговорност и спремност да заједничким снагама промовишу моралне вредности и дају допринос успешности пројекта.

- Све што смо радили било је доступно јавности на друштвеним мрежама, на нашој ФБ страници и средствима информисања. Истог дана смо могли једни друге да информишемо преко вајбер групе фотографијама и кратким вестима шта смо радили и какве смо резултате постизали. Хвала свима што делујемо као породица и што као тим показујемо да се можемо борити против насиља међу би да буде образац за друге школе чиме бисмо сви заједно утицали на смањење насиља међу вршњацима. Пут којим смо кренули нуди решење конфликата применом стеченог знања и вештена на обуци за медијаторе - рекла је ауторка пројекта и најавила ширење сарадње у борби против насиља на нове градове и општине у пројектима који ће следити.

- Заједно смо на сличним пројектима четири године у континуитету. Нисмо имали прекиде, ангажовали смо се удруженим снагама у борби против корупције, мрежа је проширена на 20 градова широм Србије. Наша сарадња траје и даље, пратићемо конкурсе и укључивати школе које желе да раде и буду у тиму са нама. Пројекти нису усмерени само на један округ, ширимо нашу мрежу сарадника. Изместили смо се из Велике Плане завршном конференцијом у Пожаревцу  намери да и убудуће на завршници пројекта будемо у неком другом месту. Идући пут можда у Деспотовцу, школи која је прва у низу пертнерсих школа имала ту срећу да буде комплетно реновирана - казала је Златкова и истакла да су сви окупљени око овог пројекта знањем и ангажовањем спремни да се боре против насиља које је свуда око нас. Међу учесницима пројекта су две сестре, професорке Пожаревачке Гимназије које су своје вештине усавршиле на обуци у Берлину у оквиру међународног програма Европске комисије Еразмус плус, Јана и Невена Јакић.

- Решавање конфликата и грађење мира у оквиру обуке коју смо прошли у Берлину посредством "Света речи" у потпуности је у складу са пројектом и темом којом смо се бавили у оквиру овог пројекта МОС-а. Вештине стечене на тренингу почела сам да примењујем у својој пракси - настави грађанског васпитања. Са децом обрађујем теме конфликата, етапа и начина решавања, грађења и одржавања мира. Захваљујем се Јелени и Живкици што су ме препознале како неког ко има капацитете и честитам учесницима на успешно завршеном пројекту, посебно деци што су
улепшали моје часове грађанског васпитања - рекла је обраћајући се скупу професорка енглеског језика Јана Јакић.
Њена старија сестра, Невена Јакић предаје природне науке - математику и физику али је кроз праксу уз рад са децом осетила потребу да део слободног времена посвети сарадњи са организацијама цивилног сектора.

- Оно што сам научила на пројекту у Берлину односи се на исправљање грешака које сам правила када сам била у сличним конфликтним ситуацијама. Сада много боље знам да се суочим са конфликтом и да га решим, а што ми омогућава да применим у раду са децом. Као што знам да препознам конфликт, тако сам довољно оспособљена да га решим и да се умешам и помогнем деци која су у конфлику. Искуство је изузетно корисно и значајно за коминикацију у спољном свету. Омогућило нам је да се са осталим учесницима из Косова, Северне Македоније, Хрватске... схватимо због чега долази до размимоилажења и сукоба међу нама. Поред свих различитости које су карактеристичне за нас, наше балканско подручје, које нас прате неколико деценија уназад, на крају обуке закључили смо, да ако се ми питамо, ако заиста знамо како да се суочавамо са конфликтом и како да одржавамо мир, промене су заиста могуће - пренела је своје искуство са тренинга у Берлину Невена Јакић и упутила честитке медијаторима на успешно савладаној обуци.

- Срећна сам што су деца у овом пројекту који окупља средњошколце из различитих срединауложила труд и рад да се обуче у борби против насиља, а својим знањем и залагањем доприноседа свима нама буде пријатнији и успешнији боравак у школи и да нам рад и сва ангажовања будулакша."Свет речи" је као партенер на пројектима Еразмус плус у више наврата омогућио ученицимапартнерских школа и њиховим менторима едукације ван граница Србије. Професори су токомпрошле и ове године били на семинарима у Албанији, Чешкој, Северној Македонији и Немачкој.- Постоји могућност ако течно говорите енглески, ако сте заинтересовани за одређене теме даучествујете на разменама. Ограничење је до 25 година за ђаке и студенте, ако је тренинг уоптицају ограничења нема. Изузетна прилика да путујете, ширите своје видике, усавршавате се иупознајете пријатеље из других земаља. Користите ове бесплатне могућности едукације која вамможе убудуће користити у раду и образовању, да обогатите ваш портфолио. Ми ћемо се трудитида вам то нашим пројектима са Еразмусом омогућимо - појаснила је Јелена Златкова могућностиучешћа младих и професора на пројектима и обукама које се спроводе у иностранству.

Живкица Ђорђевић, тренер на пројекту "Кул је да знаш", бави се медијацијом више од деценије.Идеја је у Пожаревачку гимназију дошла преко професорке Соње Жарковић која је за кратковреме у мрежу медијатора укључила 70 школа широм Србије.

- У тренутку када сам ја почела да учим о медијацији и када сам ту идеју донела у школу ученицинису могли да направе разлику између медијације и медитације. Било је то велико незнање које севременом проширило у интересовање и свеопште прихватање. Соња, нажалост, није више међунама, али јој ми много дугујемо и на овај начин, ширењем њене идеје чувамо сећање на њу. Драго ми је што су у овој причи са нама не само педагози него и психолози и професори других предмета који су препознали да могу да се баве медијацијом и да је овај поступак кључ решења за конфликте међу вршњацима. Лепо смо се дружили, много научили, послали прелепу енергију из које други могу да извуку снагу за ширење толеранције и грађење мира међу друговима идругарицама, колегама и пријатељима - рекла је тренер на обуци и похвалила полазнике семинара очекујући од њих да на користан начин примене стечена знања и вештине

- Брзо сте учили и добро савладали технику медијације. Упућујем позив свима да учествују, крозваспитни рад негују унапређење компетенција младих да се успешно носе са конфликтима ипроблемима. Агресивност људска има позитивну конотацију. Реч агресивно значи кретати сенапред, бити продуктиван иако је ми често користимо у негативном контексту. Она представљадео развојног периода што младих људи, што дела живота сваког човека да себе заштити.Насиље није нешто што се дефинише као развојна карактеристика човека. То значи да неће проћисамо од себе ако нешто на томе не радимо. Дете које је насилно у предшколском узрасту имавелику тенденцију да тај модел настави током живота - каже Живкица и наводи као решење заисцељење медијацију, посебно вршњачку која даје добре резултате.

- Мислим да бисмо уместо термина борба против насиља могли да нађемо адекватнију комбинацију речи која објашњава зашта јесмо. Морамо да трагамо за нечим што јасније осликава ситуацију. Уместо против насиља рећи вршњачком медијацијом за боље односе међу људима, за бољи свет у коме живимо. Да и на тај начин избегнемо реч насиље која има негативну конотацијуи против кога се овде боримо. Радећи даље на медијацији, борећи се против насиља наћи ћемо одредницу која ће нас довести до циља. До тада и убудуће наш задатак остаје борба против насиља, немани која узима маха и којој морамо да станемо на пут - закључила је ЖивкицаЂорђевић спремна за нову генерацију ђака којој ће држати обуку и научити их на који начин се мирним путем могу решити конфликти међу вршњацима и зауставити насиље.