Семинар за вршњачке едукаторе у борби против корупције!

четвртак, 14. новембар 2019.

Нови пројекат „Света речи“ „Мрежа младих Србије против корупције“  има за циљ да се у 20 градова Србије формира мрежа младих против корупције“ која ће окупити средњошколце и  њихове наставнике – менторе мотивисане да, организовањем превентивних активности и акција, активно учествују у борби против свих облика корупције. Пројекат се реализује уз подршку Америчке амбасаде, у партнерству са 20 средњих и основних школа из 20 градова Србије. 

Пројекат "МРЕЖА МЛАДИХ СРБИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ" реализује Удружење грађана „СВЕТ РЕЧИ“ из Велике Плане уз подршку Америчке амбасаде, а у партнерству са 20 средњих школа из 20 градова Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не  изражавају ставове донатора.

Када су учесници пројекта представљајући се на самом почетку предавања рекли шта очекују од семинара нису се много разликовала њихова очекивања. Желели су углавном да науче више о корупцији, стекну самопоуздање да је препознају и одважност да се боре свим алатима и механизмима који су им на располагању. Баш онако како то младост може и жели – све и одмах. Како је време пролазило схватили су да је залогај превелик и да су улетели у „мрежу“ коју ће ширити и ојачати како би што већи број људи придобили за идеју борбе против појаве која свуда у свету представља велики проблем друштву и развоју државе. 

Јанковић Сања из Бора, дошла је на семинар без искуства и великог предзнања. Никада није присуствовала нечем сличном због чега је оценила скуп највишим оценама.

- Ово је дефинитивно нешто позитивно. Доста сам научила о корупцији о којој би више требало да се прича у школама јер узима маха. Све похвале за организаторе пројекта. Нова сазнања су веома корисна и делотворна. Било би добро, ако је могуће, да се још више људи укључи у мрежу младих против корупције. Док нисам дошла овде нисам размишљала о корупцији нити сам умела да је препознам, нити да приметим. Сада када мало боље размислим и применим нова сазнања језиво је где је све присутна и колчико је има. Користиће ми у свакодневном животу, не знам колико ћу моћи да се борим против ње, али ћу умети да је препознам, и што је још важније нећу сигурно никога да корумпирам нити да жмурим над таквим појавама.

Њена другарица из школе Милена Антанасковић размишља слично, спремна да шири идеју међу вршњацима.

- Надам се да ћемо знање које смо овде стекле да пренесемо даље у нашим школама и нашем окружењу. Очекујем да ћемо тек после тога моћи да схватимо колико је ова појава у нашој култури од памтивека заступљено, толико перфидно се провлачила да мислимо како је нешто урађено из добре намере, а да је заправо позадина нешто сасвим друго – корист. Сасвим сигурно ћемо умети да препознамо мутне радње које уводе у корупцију и да ћемо једног дана моћи да утичемо на то да се корупција смањи. Раније нисам била обавештена о томе, није ме занимало, мислила сам да је све то у вези са политиком и да ме се због тога не дотиче било шта што долази из сфере за одрасле. Сад видим да су то ствари које се тичу сваког од нас и да нисмо превише млади да их приметимо и боримо се против њих. Кад неко поставља ултиматуме чини лоше ствари, сигурна сам ако му се не скрене пажња на време једног дана ће бити коруптор, неко с оне стране закона.  

Никола Поповић из Сомбора, један од четворице младића на скупу, потврдио је да је тема занимљива и да су предрасуде о томе како су адолесценти млади за овако озбиљне ствари заблуда коју би требало превазићи ширењем идеје за борбу против мита и корупције међу вршњацима. 

- Свиђа ми се семинар и тема коју обрађујемо. Предавач је прилагодио излагање нашим могућностима због чега је тема постала прихватљива иако се чинило на почетку да нас неће у великој мери окупирати. Доста сам знао са неких ранијих предавања, али недовољно да у потпуности схватим шта је корупција. Надам се да јесам обучен да препознам кад неко чини коруптивне радње, да ја не радим такве ствари и да бар покушам да је зауставим колико то буде било у мојој моћи. Није се о томе говорило у мом окружењу, нити у мојој породици. Ако нешто политички прокоментаришемо, то је било све. Надам се да после овога нећу бити неко ко корумпира или дозвољава да буде корумпиран. Стојим иза тога да нећу бити неко ко ће се бавити незаконитим пословима – изричит је Никола, као и његов вршњак из Бујановца Богдан Матић.

- Савршено је ово предавање за нас јер ми млади морамо да се изборимо са корупцијом која цвета, ако већ нису пре нас тај посао завршили они од којих су се такве ствари очекивале.  Дефинитивно, корупције има свуда, а највише у државним предузећима. Потрудићемо се на основу сазнања са ових скупова да утичемо на свест младих, подижемо је на виши ниво како би били спремни да промене негативности са којима се сусрећу у свом окружењу. Код нас у Бујановцу присутна је у великој мери у скоро свим сегментима друштва. Највише у здравству, школству, приликом запошљавања... На основу политичке опредељености и утицаја у друштву које има неко, наш или њихов, одвијају се ствари око нас важне за заједницу. Примање мита је свеприсутна појава, прилагођавају јој се они који дају и који примају, одвија се као легална трговина са стварима које имају тржишну вредност. После ових радионица небих никоме дао новац нити бих се усудио да га примим за неку услугу – пун оптимизма у могуће промене на боље тврди Богдан.

Дијана Дукадиновић, такође из Бујановца, сматра да је пројекат добро конципиран, да пружа могућност младима да науче нешто ново и буди свест младих о кршењу правних и моралних норми о којима до сада нису размишљали као о појавама које штете друштву. 

- Спремни смо да знање које смо стекли овде пренесемо на припаднике млађих генерација. Преко филомова, видео клипова, у средствима информисања се упознајемо, понекад чујем од укућана да се о томе говори. Мислим да је корупција најзаступљенија у здравству и школству. Не можемо са сигурношћу знати да ли је неко примио мито јер се то свакако ради тајним путем, скривено и не увек директно, али чујемо приче из окружења. На факултетима се купују оцене и дипломе, свуда има протекције, многи учествују у корупцијама... Мислим да моји родитељи нити примају нити дају мито. На тим темељима васпитавају и мене зато не очекујем да поклекнем и направим грешке којих би се једног дана стидела. 

Нела Димитријевић, професорка из Врања, каже да јој је на овом семинару био индикативан моменат када су се у оквиру теме бавили изрекама и пословицама који је подстакао многе да на други начин размишљају  о томе колико је корупција присутна у нашем друштву. 

- Врло смо склони да паушално оцењујемо да никад није било горе због превелике корупције око нас, а демантовале су нас изреке које су старе и дубоко укорењене у народу, које се столећима преносе са колена на колено и које нам потврђују да нисмо ми открили корупцију. Присутна је вековима у назад, ми смо је само усавршили и увели у све сегменте нашег живота. Највише ми се допала она која је ученицима била највише збуњујућа: „Злато је вредно макар у прљавој кеси“. У тренутку сам се запитала са које су стране наши млади када су је етикетирали и анализирали, а да су притом свесни били да није нова. Очигледно је стара. Ђаци су то разумели на неки нама чудан начин у смислу да се ту не ради о прљавом новцу, већ о начину стицања новца који може да буде и легитиман. 

И за професорку Леворку Драгојевић Јовић из Владичиног Хана утисци су изнад очекивања. 

- Изненађена сам пријатно да су млади на том нивоу да све у вези теме која је претешка и за старије могу да је испрате без великих спотицања. Бирана су деца, јасно ми је, ипак ме радује њихова озбољност и посвећеност теми. Код нас има много више проблема око неких основних појмова које једва схватају, овде видим неке будуће политичаре, лидере од којих ће се учити. Одушевили су ме приступом теми и способностима да прате излагања ма колико су им неки појмови страни. Утисак је да све то даје наду да нам младост није незаинтересована за свет око себе. Нама менторима пружена је прилика да продубимо нека знања која могу да нам врате веру преко младих да нешто може да се мења на боље. О корупцији се говори, сви су свесни да постоји, али се на томе завршава, посебно у малим срединама. Буквално су млади успавани, сматрају да ништа не може да се промени због чега је ово јако делотворно да макар размишљамо да тако не мора да буде и да је могуће нешто променити. Прави је моменат да се нешто учини, рекла бих последњи воз, бар ми се тако чини.

Биљана Станковић из Власотинца одлази са скупа задовољна и осокољена да са ученицима као ментор да већи допринос умрежавању младих у армију бораца против корупције. 

- Радује ме да су деца стварно заинтересована, чак и њихов ниво познавања неких појмова ми је изнад очекиваног. Ученици, уосталом, морају да буду у односу на нас у већој мери окупирани темом и већ видим да су моје учениоце прилично заинтересоване да раде. По повратку ћемо преко Ученичког парламента и Савета родитеља да ширимо круг интересената за борбу против корупције. Организоваћемо заједничи састанак са родитељима којима ћемо предочити наше намере и циљеве које желимо да постигнемо ангажовањем у пројекту. Млади знају да је корупција присутна, наводили су чак и примере који су директно говорили где се појављује и у којим облицима. Навели су и полицију и изразили жељу да када будемо радили радионице и акције буду позвани полицајци и инспектори, или да их посетимо том приликом. Мени тако нешто није пало на памет, деца су изгледа предузимљивија, мисле напред и одважнији су од нас старијих – каже Биљана. 

Након шестомесечних активности током реализације пројекта, млади ће у својим срединама све оно што су научили и радили на семинару у Великој Плани применити у пракси. Реализоваће акције, едуковати вршњаке, радити на откривању корупције, указивати институцијама и цивилном сектору на појаву која у моралном и правном смислу штети заједници.  У Врњачкој Бањи, на симпозијуму, где ће се опет окупити представници свих српских градова и општина који су укључени у пројекат „Мрежа младих Србије против корупције“, презентоваће резултате рада и разменити искуства са партнерским школама. Биће то прилика да поново размотре колико су научили и шта се од њих очекује у будућности. Неке ће мождас усмерити нова сазнања ка будућем позиву, или ће их утемељити као поштоваоце моралних и правних норми које представљају део карактера човека вредног пажње и дивљења.