Велики људи - Плањани са својим печатом у времену!

петак 02. август 2019.

„Пројекат се бави познатим Плањанима, има за циљ да сакупи грађу и презентује јавности резултате истраживања о Плањанима који су рођењем и деловањем везаним за овај крај, као и својим постигнућима постали чувени у земљи и свету. Базира се на аналитичком и истраживачком приступу богатог културног наслеђа Велике Плане из којег потичу, како се из пројекта види, многи културни ствараоци из науке, уметности и спорта. Списак личности је импресиван, јер се ради о опусу који је давно прешао општинске и регионалне оквире и представља значајан део ризнице целокупне српске културе и шире“ – стоји у образложењу одлуке комисије приликом доделе средстава за реализацију нашег новог пројекта који суфинансира Министарство културе и инфомрисања Републике Србије.

„Велики људи – Плањани са својим печатом у времену“ - пројекат производње медијских садржаја за штампане медије и сервисе новинских агенција у 2019.     

Знаменити људи као богато културно-историјско наслеђе општине Велика Плана - тема су пројекта који има за циљ да сакупи грађу и презентује јавности резултате истраживања о афирмисаним Плањанима који су рођењем и деловањем везани за овај крај и својим именом и постигнућима у областима у којима су постали чувени учинили да Велика Плана буде позната изван регионалних граница.

Истраживањима ће, поред већ доказаних стручњака, признатих у земљи и свету, бити обухваћени изузетни млади људи, на прагу успешних каријера. Серијал тектова објављиваћемо до краја децембра у новинама МОРАВА ПРЕС и на порталу ПЛАНАМЕДИА. По завршетку  пројекта, од сакупљеног материјала уложићемо додатне напоре да сачинимо зборник објављених радова како би систематизована грађа била сачувана за сва времена, будућим генерацијама као докуменат о постојању знаменитих Плањана који су својим делом обезбедили место у летопису свог завичаја.

Деловање знаменитих личности, кроз историју и време које су обележили, оставило је трагове у прошлости, усмерило будућност и  допринело развоју друштва у целини. Њихов стваралачки рад праћен је у оној мери у којој су успели за живота да се изборе за место у историји. Такав животни пут посрећио се највећим умовима, неки су славу и признање стекли тек после смрти, што не умањује њихов значај. Многе умне личности нове генерације су заборавиле и при помену њихових имена само добри познаваоци области којом су се бавили, хроничари и историчари, знају о коме се ради. У мањим срединама о високообразованим људима, научним радницима, успешним грађанима из окружења у било којој области деловања од значаја за заједницу у целини, мање се зна него о популарним ликовима модерног доба чија популаризација може само негативно да утиче на младе и њихов развој.

Овом приликом упућујемо позив преко новина,  интернет странице, друштвених мрежа и осталих средстава информисања, да нам се јаве грађани уколико нешто знају о људима који својим деловањем заслужују да буду поменути као знаменити Плањани. Позивамо стручњаке, докторе наука, успешне привреднике, спортисте, уметнике из ових крајева да сарађују са нама у овом пројекту. Посебну пажњу усмеравамо на наше људе у иностранству о којима мало знамо, да нам се јаве да бисмо могли да саставимо причу у целости о њиховом раду и усавршавању.

Ако имате добру вољу можемо заједно да направимо нешто добро, корисно и значајно за све нас, садашње и будуће генерације Плањана којима је завичај нешто више од појма из школског програма.