Најбоље у мом крају - Знаменити људи и културно наслеђе Велике Плане

субота 01. децембар 2018.

Знаменити људи и богато културно-историјско наслеђе општине Велика Плана тема је нашег новог пројекта који има за циљ систематизовање постојећих и прикупљање недовољно истражених података из прошлости и актуелног периода из живота познатих личности и догађаја овог краја. Циљ овог пројекта је да сакупи грађу и презентује јавности резултате истраживања о знаменитим Плањанима који су рођењем и деловањем везани за овај крај, својим именом и постигнућима у областима којима се баве дали допринос развоју науке, уметности и друштва у целини и учинили да Велика Плана буде позната изван регионалних граница.

Најбоље у мом крају - Знаменити људи и културно наслеђе Велике Плане - пројекат портала ПЛАНАМЕДИА подржан на Конкурсу Општинске управе општине Велика Плана за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања за 2018. годину.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа који је доделио средства.

Деловање знаменитих личности кроз историју и време које су обележи оставило је трагове у прошлости, усмерило будућност и  допринело развоју друштва у целини. Њихов стваралачки рад праћен је у оној мери у којој су успели за живота да се изборе за место у историји. Такав животни пут посрећио се највећим умовима, многи су славу и празање стекли тек после смрти, чиме се не умањује њихов значај. Многе умне личности нове генерације су заборавиле и при помену њихових имена само добри познаваоци области којом су се бавили, хроничари и историчари, знају о коме се ради. У мањим срединама о високообразованим људима, успешним грађанима из окружења у било којој области деловања од значаја за заједницу у целини, мање се зна него о популарним ријалити звездама, жестоким момцима и старлетама чије присуство може само негативно да утиче на млади нараштај.

Да бисмо сачували од заборава оно најбоље што друштво има, људске ресурсе и најуспешније међу њима, намера нам је да се у овом пројекту позабавимо личностима које су дале доринос напретку заједнице. Њихово ангажовање нема значај једног Тесле или Пупина, али су свакако мерљиво добро за средину у којој живе. Велики је број оних који су се издигли од просека у области електротехнике, машинства, права, књижевности, у медицини, уметности, спорту... У намери да им посветимо заслужену пажњу и подстакнемо друге да размишљају о њима, сачинићемо регистар свих доктора наука, магистара и докторанада са ових простора, професора и астистената на факултетима, младих људи који су просеком оцена током студија завредели да се о њима прича, наградама које су добијали на иностраним такмичењима, признањима која су стицали током образовања и рада, крчили пут ка малобројној групи одабраних.

Бавећи се овом темом дошли смо до података да је само Гимназија у Великој Плани за 70 година постојања дала 31 доктора наука и 11 магистара. Списак се овде не завршава, требало би додати још педесетак исто тако успешних доктора наука и магистара који су се образовали у неким другим местима али су послом дуги низ година везани за ове крајеве, као и оне који су ван земље, или нису више међу живима.

О академику др Радомиру Лукићу зна све свако дете из Милошевца, али не и деца из других школа. Враћање у прошлост води нас до књижевника и преводиоца Велимира  Живојиновића Масуке, историчара уметности Владимира Петровића, етно музиколога Косте Манојловића, чувеног фудбалера Александра Тирнанића. Судбински за ово место везан је и Карађорђе.  Мало ко ће се сетити, осим његових најближих, Свете Лукића из Милошевца , књижевника, естетичара, филмског, радио и телевизијског сценаристе, књижевника Светолика Станишића чији је псеудоним Иван Студен, Добриле Николић, песникиње чија дела и записи о Великој Плани, местима и људима у њој, сведоче о добу које је далеко иза садашњих генерација које тек по нешто знају о прошлости свог места. Међу знамените људе овог краја свакако требало би убројити др Љубишу Јовановића, пулмолога и књижевника и чувеног профу Радомира Марковић, који је својим ђацима усадио љубав према географији, свемиру и космонаутима, због кога је центар Лозовика познат по авиону усидреном испред школе.

Место на листи заслужих обезбедио је својим деловањем први доктор наука у Великој Плани Властимир Јовановић, а својим умећем и ауторитетом доктори: Рус, Младеновић, Бане Ђорђевић, Ива Берисавац, професори Кесељ, Димитрије Ракић, Боривоје Магдалинић, али и бардови плањанског глумишта: Вита Стефановић, Јова Илић, Владимир Тасић, Владимир Ђурић, Дара Веселиновић, па Радомир Тородовић, оснивач дугогодишње манифестације „Песниче народа мог“ по којој је Велика Плана била позната у Југославији средином прошлог века, Раде Ђорђевић, први плањански новинар,  чувени индустријалац Мика Јовановић...

Мр. Стојан Ђурић је међу водећим српским сликарима модерног доба, уз њега  магистри ликовне уметности Зоран Мишић, Снежана Игњатовић, пут славе кренула је Анита Стојадиновић, млада академска глумица из Марковца, глумци Стеван Јовановић и Ђорђе Живадиновић Гргур, костимографкиња Адријана Симовић, редитељка Анђелка Николић... У Чешкој славу стиче композитор и диригент Марко Ивановић, луткарско позориште у Прагу под воћством је нашег човека Рајка Ристића. Не треба заборавити ни проф. др Злака Матића, предавача на Теолошком факултету, као ни доктора технолошких наука Ненада Игњатовића и др економије Бранка Михајловића, па др Владимира Јуричића, физичар светског гласа, биолога Владимира Јовановића...

Др економских наука  Катица Пуртић, професорка на Хемијском факултету др Јелена Мутић, редовни предавач на Матемтичком факултету др Марина Миловановић, др Душан Јоксимовић и  др Ненад Радовић, редовни професори на Криминалистичко полицијској академији, па Владимир Јуричић др физике, предавач на бројним светским универзитетима - само су још нека од имена на листи која није коначна. Ниже се венац познатих, признатих, широј јавности већине од њих непознатих Плањана на које би неко морао да скрене пажњу како се не би заборавило оно што су некада давно или у скорије време урадили и заслужили место у летопису нашег места.  

Плејаду нових нада чине докторанди на универзитетима у Америци, Шведској, Италији: Милош Миловановић, Младен Чичић, Јована Милић, асистенти на универзитетима, попут Стефана Петровића чији је просек 10 на Правном факултету, или Јелена Микић, која је са истим успехом дипломирала на Медицинском факултету, и још много оних који се боре да заслуже епитет заслужних грађана зато што су најбољи у нечему, а ми о њима не знамо много, чак ни да имамо такве младе генијалне високошколце, спортисте, уметнике и привреднике о којима ће се причати као о људима који су успели да се издигну изнад просека.  

Говорити о знаменитим људима Велике Плане питање је обавезе и испуњавање дуга према прошлим временима и ондашњим генерацијама које су радећи за лепшу будућност стварали свет у коме живимо. Толико им дугујемо да их се сетимо, поменемо их у чланцима који ће остати као трајни документ, архива и запис за будуће генерације, подстрек за садашње нараштаје да чувају културу, историју, етно наслеђе, оно што одржава један народ и чини га дуговечним.

Овим истраживањем била би отргнута од заборава и временске дистанце сећања на људе који су својим делом задужили општину. За неке историјске личности ово би био писани споменик, а за актуелне ликове прича које теку, или тек почињу да се причају, биле би подстицај за нова ангажовања; отварају могућности да дају својим радом допринос неким будућим пројектима од интереса за друштво и грађане у Великој Плани. За децу и омладину пројекат има вишеструки значај - објављивањем прича о знаменитим Плањанима уче се да поштују старије, расуђују о њиховој улози у друштву, подстичу да се брину о културном наслеђу и очувању националног идентитета, буду заинтересовани да се и сами побрину за место у историји.

Пројектним активностима покренули би иницијативу да једна од установа културе са дугогодишњом традицијом добије име човека који је дао највећи допринос развоју позоришне уметности и културе уопште. Међу заслужним грађанима Велике Плане је свакако Вита Стефановић, редитељ, глумац, сценограф, сликар, костимограф и у оном послератном периоду ширења културе, човек за све. Дуг за све што је учинио свом граду и грађанима који су га поштовали за живота и помало заборавили након смрти био би измирен, а међу свим познаваоцима позоришног живота у свету аматеризма и даље је име Вите Стефановића везано за највеће успехе плањанског глумишта и вршења утицаја на остала српска позоришта истог ранга. И на крају, након сакупљених података о нашим знаменитим суграђанима, могуће је сачинити збирку прича која би била сведок постојања знаменитих Плањана о којима се не зна довољно.

Зборник радова о знаменитим Плањанима био би књига која се чита и дарује људима који воле Велику Плану, а за оне који први пут долазе, или им се одлази у госте, позив да се упознају са најлепшим делом сваког града – људима у њему.

Из финансијиских разлога ова идеја неће бити реализована у целости ове године, ни током полугодишта наредне, како смо планирали конкуришући за средства на конкурсу Општинског већа. Одобрен је минимални износ, а да би се реализовало оно што је била идеја нашег тима овим пројектом, потребно је много више. Надамо се да ће повољнији ветрови дувати, ако не ускоро, онда у скорије време, како би се наша замисао остварила. За сада, до краја децембра, биће објављено десет портрета, остали ће бити на чекању док се не стекну услови за наставак. Надамо се најбољем јер су ови људи о којима пишемо стварно то и заслужили. Ако не више, макар подсећање у неком тексту на њихово име и дело. Све остале којима је место на овој листи, а нисмо им указали пажњу овом приликом, поменућемо уколико будемо имали могућности да ствар доведемо до краја и наше најзнаменитије суграђане ставимо међу корице књиге која ће бити део кућне библиотеке сваког од нас ко с љубављу говори о свом месту и ко воли људе са којима живи без обзира на то да ли су им блиски, знају  их или су само пролазници на које у свакодневној журби не обраћају пажњу.