Балони у десет градова и општина са поруком "Зауставимо насиље"!

понедељак 25. јун 2018. 

Уличне акције поделе балона са поруком "Зауставимо насиље!" у десет градова Подунавског, Поморавског, Шумадијског и Браничевског округа реализоване су као део пројекта "ПЕТ ДО ДВАНАЕСТ! ДОК НЕ БУДЕ КАСНО" који спроводи Удружење "Свет речи" уз подршку Екуменске иницијативе жена. На самом крају школске године тимови врњачких едукатора и наставника - ментора на пројекту у својим срединама реализовали су уличне акције поделе балона са поруком "ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ".

Розе и љубичасти балони нашли су се у рукама на хиљаде грађана четири региона. Акција је наишла на велико интересовање житеља свих десет општина укључених у пројекат.  На улицама и трговима заустављали су се пролазници, узимали флајере и балоне и пожелели ангажованим едукаторима и ученицима да наставе још истрајније и пожртвованије борбу против насиља. Циљ свих активности био је подизање свести јавности о овом великом друштвеном проблему. Пројекат се од средине марта реализује у 10 градова и општина у којима су организоване трибине, радионице, сусрети са родитељима и представницима институција са намером да се у 12 партнерских школа које су укључене у пројекат успоставе тимови за подршку деци и младима који потичу из породица у којима је присутно породично насиље.

Ученици из ОШ „Филип Филиповић“ организовали су балонима и својим телима велико срце у школском дворишту, шаљући поруку свима да је срећно и безбедно детиљство оно што је потребно свим њиховим вршњацима и свој деци у Србији. Весело и радно било је у Смедеревској Паланци где је велика група едукатора и ученика Гимназије реалиозовала акцију у ужем центру града. Балони су се нашли у рукама свих генерација са жељом да се јавности скрене пажња на проблем који је присутан у свим срединама и да га једино заједно, институције, грађани и млади могу успешно решити. Притом је истакнуто да је превентивно деловање начин да се насиље смањи, а буђење свести грађана да се о насиљу не ћути пут ка решавању проблема који узима маха у свим срединама са великим бројем жртава и страдањем жена и деце.

И у Лапову, Глоговцу, Кучеву, Пожаревцу, Деспотовцу, Великом Градишту, Великој Плани и Смедереву балони су се нашли у рукама грађана који су се у време акције нашли на улицама, у зградама институција, на трговима и другим јавним објектима. Сви су имали исти циљ – борба против насиља и оснаживање жртава насиља да говоре о проблеми, да не трпе и не ћуте. „Зауставимо насиље“ порука је која подстиче на размишњање и деловање у правцу решавања проблема.