Шта све могу жене?!

субота 14. април 2018.

НВО „Женска алтернатива“ Сомбор оснажује жене и девојке, подстиче њихову иницијативу и сензибилише средину у правцу промоције културе ненасиља, унапређења квалитета живота жене и њеног равноправног положаја у друштву. Постоје 16 година и реализују бројне пројекте на регионалном нивоу.

У организацији Екуменске иницијативе жена из Омиша, за организације које су у последњем конкурсном року добиле организацијску или пројектну подршку, у Сомбору је протекле суботе организован тренинг МОНИТОРИНГ И ЕВАЛУАЦИЈА ПУТЕМ ТЕХНИКЕ "НАЈЗНАЧАЈНИЈА ПРОМЕНА" МСЦ. Учеснице су имале прилике да сазнају шта представља техника "Најзначајнија промена" МСЦ и који је њен значај за пројекат. Тренингу је присуствовало тринаест учесница из Србије и Хрватске. УГ "Свет речи" су представљале Јелена Златкова - ауторка и координаторка пројекта "Пет до дванаест! Док не буде касно" и Јадранка Мићовић - новинарка веб портала "Планамедиа".

Тренинг је реализован у сарадњи са "Женском алтернативом" из Сомбора. Ово је била прилика за  размену искуства и мишљења, анализу међусобних идеје за прављење заједничких планова и договар будуће заједничке сарадње.

У име домаћина скупа, психолошкиња Јадранка Радојчић, председница НВО „Женска алтернатива“  говорила је за наш портал о значају удруживања жена и својој организацији која је допринела да се значајно побољша положај жена у овој средини и да се по угледу на њих формирају у региону сличне невладине организације.

- „Женска алтернатива“ Сомбор је организација сачињена од жена, стручњакиња из области права, психологије и социјалног рада. То су жене које су се окупиле да би урадиле нешто више на плану унапређења жена, да би стварале програме који не постоје у заједници, а које нам живот сугерише као потребне за решавање социјалних проблема. Женска иницијатива је зато својим деловањем направила пуно нових иновативних програма за младе, девојке, одрасле, жене, децу и остале циљно удружене групе становништва – истакла је председница и нагласила да се њихови програми увек одвијају уз неку едукацију.

- Едукацијом образујемо жене које већ раде у женским организацијама да успешније примењују неке своје програме. На овом тренингу обрадили смо једну посебну технику мониторига и евалуације путем приче најзначајније промене. Враћамо се у један врло природан начин бележења промена у заједницама у којима радимо прикупљањем прича учесника пројеката којима се догодила нека промена. Покушавамо да будемо што природнији, да сазнамо размишљања и осећања људи и да то употребимо како би програмирали наше будуће активности -  рекла је Јадранка Радојчић и истакла да скуп симболично представља малу регионалну заједницу са шест организација из Хрватске и Србије које повезују исте идеје и сличан начин рада.

Сомборска организација жена има богато искуство и значајне резултате рада. За 16 година постојања реализовали су преко 60 пројеката и извршили утицај на формирање низа сличних невладиних организација у окружењу. Сматрају да је њихов највећи квалитет и највећа промена препознатљивост у заједници, стечено поверење жена и људи са којима су радили и жеља да поново учествују у ономе што су заједно реализовали.

- Једна наша сарадница са којом смо често радили, стручни сарадник чији је посао да осмишљава програме за младе, каже кад год имате нешто лепо, молим вас дођите, јер то што ви радите нема ко да уради – истиче као потврду успешности рада председница организације чија је основна делатност од оснивања СОС телефон за жене жртве насиља.

- То је наша основица, поред свих активности које имамо, нешто ради чега смо основане, ради заштите жена од насиља у заједници.

Организацију  "Женска алтернатива“ Сомбора чини  27 жена које су махом запослене у институцијама система, на радним местима друштвене бриге у заједници због чега осећају потребу да раде нешто додатно у вези са послом који иначе раде, како би се побољшањем услуга у друштву задовољиле веће потреба људи, које би биле разноврсније и актуелније него што иначе јесу у нашим стереотипним свакодневницама.

- Надамо се и радујемо се сваком помаку и свакој промени и добијамо врло позитивне повратне информације, бројне похвале и лепе речи... Једна девојчица из основне школе, која је пролазила наше радионице о репродуктивном здрављу, рекла је да је ово нешто што би требало да се дешава много чешће, сваког месеца, нешто што би требало да обухвати и родитеље – преноси искуства свог тима председница организације Јадранка Радојчић и додаје да у Сомбору постоји богата традиција удруживања жена невладиних организација.

- Верујемо да су многе жене биле охрабрене нашим примером и да су у својим срединама, посебно сеоским, покренуле низ сличних активности. Много смо радиле са женама на селу сматрајући их јако важним, али јако запостављеним. Многе од њих организовале су своја удружења и то је нешто јако лепо, што је у тим селима оживело и допринело да се нешто тамо дешава и корисно за њих.

Током 16 година рада "Женска алтернатива“ Сомбора имала је подршку великог броја домаћих и страних донатора. Кажу да за њихове идеје у некој мери има разумевања и град Сомбор и да их  редовно суфинансира на пројектима Влада АП Војводине - Секретаријат за равноправност полова. Као најзначајније донаторе издвајају Екуменску иницијативу жена Хрватске, фондацију „Мама кеш“ из Холандије, „Таксо Србија“ и многе друге организације које препознају њихов рад и омогућавају им да раде пројекте без чије подршке не би могли да их реализују.  

- У блиској будућности желимо што више оваквих радова као што радимо данас на региоанлном нивоу. Како се развијамо и растемо као организација желимо да делујемо шире, да будемо блискије нама сличним организацијама јер тај рад не познаје границе – рекла је овом приликом Јадранка Радојчић и додала да би и град могао да повећа давања за пројекте организације која се бави потребама шире циљне групе.

- Подржавају нас тако мало и тако декларативно да би било оправдано рећи да нас не подржавају. Ипак нам, сваке године, доделе нека мала средства и без неке потребе да се хвалимо, мислим да нас уважавају и да нас сматрају вредном и активном организацијом. Увек нас позивају на сва дешавања у граду и мислим да нас вреднују. Буџетска средства пак иду неком другом.

С поносом истичу удружене сомборске жене да имају у својим редовима читав распон узраста и да  нису дефинисане као организација са старосном границом учесница. Имају једну специфичну и ретку појаву да су међу њима три генерације једне породице -  бака, ћерка и унука.

- С обзиром на то да се добро познајемо лакше је победити баријере у овако малој средини. Постоји много предрасуда у погледу питања родне равнопарвности и унапређења положаја жена. Конкретно, познавање људи и увид у то шта радимо руши баријере и ми имамо много симпатизера и међу мушкарцима. Често се дешава да мужеви наших чланица долазе на наше радионице зато што воле да буду са нама, или им се  допада то што радимо. И многи други нам се придружују.

"Женска алтернатива“ из Сомбора организује током године велики број креативних радионица зато што мисле да је тај начин рада изузетно битан за психу оних који учествују на њима.

- Помоћ је вишеструко корисна, у смислу одржавања савежине, бодрости, креативности духа, добре и позитивне енергије. Свакодневни живот мора да се подкрепљује креативношћу тако да имамо један део годишњих активности кад радимо на себи. Недавно смо имале успешну радионицу када смо правиле слике и разне предмете, забављале се и уживале развијајући  естететско и лепо што постоји у нама. Социјална тематика усмерена на угрожене групе тражи комплетно ангажовање, да би се човек бавио рањивим групама потребна је велика посвећеност са жељом да се у томе истраје. Морамо у свему томе видети позитиву и ведрину, морамо се одржати као особе и тада можемо са пуно енергије радити овако тежак посао – завршава представљање свог тима Јадранка и додаје да су дуго у овом послу и да им искуство олакшава ситуацију.

- Пошто смо пуно на терену са женама можемо рећи да познајемо живот око себе. Потпуно разумемо жене које су опхрване свакодневним проблемима мање инветнивне, кажу да су безвољне и имају свакако пуно разлога да се тако осећају. Трудимо се да их повучемо за нама, да их охрабримо, да их анимирамо и сигурно једним делом у томе успевамо -  истакла је и овај аспект ангажовања невладиног сектора и закључила да је састав тима допринео да се распореде улоге и да свака од њих има област деловања како би извршиле позитиван утицај на друге мање активне и нове чланице.

- Креативност је једна од вредности наше организације коју ми с радошћу у свом раду показујемо. Међу собом имамо и жене које су сликарке и уметнице што представља посебан квалитет и значај организације која је усмерена ка напретку заједнице и побољшању положаја жена.