Пет до дванаест - Док не буде касно зауставимо насиље!

среда 14. март 2018.

Од средине прошле године примењује се нови Закон о спречавању насиља у породици који треба да спречи насиље у породици пре него што до њега дође, онемогући насилника да буде уз жртву, али и да ојача угрожене. Непуну годину после изгласавања правног акта који има за циљ да заустави ескалацију насиља у породици, констатује се да је од руку насилника у 2017. години страдало 27 жена и двоје деце, у овој години за непуна три месеца бележе се нове жртве и упозоравају на проблем који се не сме препустити случају.

Чланови УГ „Свет речи“ који су и ранијих година дали значајан допринос спречавању свих облика насиља започели су реализацију новог пројкекта који има за циљ да родитељима, професорима, друштву и јавности скрене пажњу на растући проблем насиља у школи и породици са којим се суочавамо последњих година, а да о њему говоримо само када се догоди несрећа ширих размера са трагичним последицама. Пројектом који се реализује уз подршку Екуменске иницијативе жена из Омиша обухваћене су средње и основне школе десет градова и општина у окружењу, укључујући Београд и Јагодину.

У Гимназији у Великој Плани организован је тренинг тимова за безбедност из десет општина које су обухваћене пројектом симболичног назива „Пет до дванаест! Док не буде касно зауставимо насиље!“ Тренинг обухвата подизање свести десет тимова за безбедност из десет школа, три основне и седам средњих из општина и градова Србије: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Лапово, Јагодина, Пожаревац, Кучево, Велико Градиште, Београд...

На првом сусрету учесници семинара са предавачима из Министарства просвете, Биљаном Лајевић, специјалистом школске психологије и Смиљом Синђелић, школским психологом из Гимназије у Великој Плани, имали су обуку о породичном насиљу и повезаности породичног насиља са вршњачким насиљем. Пројекат је осмишљен као едукација тимова за безбедност из десет школа и стварања петочланих тимова за подршку деци и младима који потичу из породица у којима је присутно породично насиље. Међу њима су деца која су неретко починиоци вршњачког насиља са већ регистрованим проблемима у понашању и прекршајима као што је бежање из школе, сукоби са професорима, родитељима или вршњацима.-

 Прву групу су на семинару чинили професори, другу ученици. Ученици су добили основна знања о роду и полу, насиљу уопште, док су професори који су радили са тренером из Министарства просвете, Биљаном Лајевић, више радили на практичнимситуацијама како поступити када се у школи деси одређена ситуација везана за насиље при чему ми као професори знамо да негде у позадини лежи породично насиље. Иако у  већини случајева дете не говори о томе да је у породици присутно насиље ми на основу неких назнака у његовом понашању морамо и сами да осетимо да нешто није у реду и да на време  реагујемо да не буде касно као што каже наслов пројекта – истиче Јелена Златкова, председница удружења, професорска књижевности у Гимназији, основне циљеве пројекта и задатке стручног тима који реализује пројекат истовремено са децом и професорима, док ће родитељи бити новим активностима укључени у наредном периоду.

- Првог дана семинара радиле су две групе, 26 професора из десет општина и 37 ученика. Мало смо премашили број планираног због великог интересовања с обзиром на то да је било предвиђено укупно 50 учесника. Имали су два тренинга на два различита места, ученици су добили синопсисе за радионице које ће да раде у својим школама, док су професори добили нека знања која ће им помоћи да организују са тимовима за безбедност мини обуку у својим школама. Оно што нас даље чека је дводневна обука против дигиталног насиља са Теленором тако да ће тимови за безбедност из десет општина добити свеобухватну обуку у току овог полугодишта 2017 – 2018 године – каже професорка Златкова уз констатацију да су и учесници и предавачи отишли задовољни.

- Потрудили смо се да тренери буду релевантни за тему, да начин рада буде занимљив, да са логистичке стране ништа не зафали и да се учесници осећају пријатно. Није било примедби, видела сам из евалуације да су неки коментарисали да им је потребно још дана да би се боље упутили у сам програм – истиче ауторка пројекта, Јелена Златкова и упозорава друштво и заједницу да усмери већу пажњу јавности на проблем који је присутан више него што мислимо и запажамо и о коме се говори само када се зло деси.

- О породичном насиљу се и у медијима говори када се нешто догоди, а у време када се не дешава ништа сви ћуте и праве се да се тај проблем не дешава код нас, тако да мислим, као и већина учесника семинара, да ако говоримо о том проблему чешће, имаћемо више шанси да изградимо друштво у коме неће бити ситуција било ког облика насиља са смртним исходима. Како сам добила информацију преко 30 жртава насиља је регистровано у прошлој календарској години што је заиста алармантан број који указује на неопходност да се о проблему говори са свих аспеката, између осталог и реализацијом оваквих пројеката.