Покрет за децу Три плус: Неопходно формирање одрживог демографског фонда!

понедељак 19. март 2018.

Покрет за децу ТРИ ПЛУС је покренуо иницијативу у виду петиције за формирање одрживог демографског фонда из кога би се исплаћивали родитељски додаци у висини од 1000 евра за прво и 2000 евра за друго дете, накнаде за мајке са троје деце до 18. године трећег детета, и стицања права на пензију мајки са четворо деце.

Прошле недеље, Влада Србије усвојила је предлог мера за повећање наталитета, које би, како је најавио председник Србије, Александар Вучић, требало да ступе на снагу 1. јула ове године, а односиће се на свако дете рођено од 1. јануара 2018. године. Те мере подразумевају једнократну помоћ у износу од 100.000 динара за прво дете, помоћ од 10.000 динара месечно за друго дете до навршене друге године, помоћ од 12.000 динара месечно за треће дете до навешене десете године и помоћ у укупном износу од 18.000 евра за десет година за четврто дете.

Покрет ТРИ ПЛУС огласио се након објављивања ове информације констатујући да су коначно предложене мере финансијске стимулације, које ће дати резултате у виду пораста наталитета, као и да су прва два захтева Покрета у потпуности прихваћена. 

Међутим, како се наводи у саопштењу упућеном медијима, Захтев за накнаде мајкама са троје и више деце има недостатке у смислу да су давања ограничена на 10 година (као што је случај у Македонији), а не до пунолетства трећег детета као што је у већини земаља који имају овакав вид стимулације рађања. Такође, 120 000 породица које имају троје и више деце су дискриминисане јер неће имати право на предложене накнаде управо јер су њихова деца рођена пре  01.01.2018.године. Уз то, Захтев за пензионисање мајки са четворо и више деце није имплементиран у предложене мере.

Задовољни чињеницом да се коначно покренула прича по питању финансијске стимулације рађања, из Покрета апелују на председника државе да преиспита предложене мере и предлажу да накнаде за све мајке са троје деце у Србији (које нису обухваћене мерама) буду исплаћиване из  буџета локалних самоуправа (увођењем обавезне апропријације) као што је то случај у граду Лозници.                                                           

- Без обзира на све проблеме присутне у Србији, овај је највећи у овом тренутку. Ми сви морамо бити свесни генерацијске одговорности која је пред нама како би се спасили од нестајања - казао је Владица Гавриловић, председник Покрета за децу ТРИ ПЛУС који је основан на Ускрс 2017. године, са циљем да све актере друштвеног и политичког живота, заједно са институцијама наше земље мобилише како би постали свесни одговорности за демографску структуру Србије у будућности.

Петицију за формирање одрживог демографског фонда за нешто мање од годину дана потписало је више од 100.000 грађана Србије, а поједине локалне самоуправе већ су се укључиле у пројекат. Град Чачак је у сарадњи са привредницима и предузетницима породицама са троје и више деце први преко персонализованих картица „Цена минус за 3+“ омогућио бројне попусте приликом куповине или коришћења одређених услуга.

Пошто у Србији има 99.368 породица са троје, 15.813 породица са четворо и 5.264 породице са петоро и више деце, целокупна кампања одвија се под паролом „Ми смо највећа породица у Србији и планирамо проширење“!