Брже и лакше до корисника

четвртак 18. јануар 2018.

Обећана донација хуманитарној организацији ЦК од стране локалне самоуправе испоручена је средином јануара. Кључеве комбинованог путничко - теретног возила за обилазак корисника, доставу помоћи социјално угроженој категорији становника и обављање основниух делатности, уручио је председник општине Игор Матковић.

ОГЛЕДАЛО ДРУШТВА - БРИГА О СОЦИЈАЛНО ОСЕТЉИВОЈ КАТЕГОРИЈИ СТАНОВНИКА пројекат портала ПЛАНАМЕДИА подржан на Конкурсу Општинске управе општине Велика Плана за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања за 2017. годину.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа који је доделио средства

 

Преузимајући поклон секретар ЦК Велике Плане, Златан Коруновић захвалио се за вредну донацију која им је била неопходна за деловање у редовним и ванредним акцијама. У значајној мери олакшаће им обилазак корисника по селима, доставу пакета хране хигијене и гардеробе, али и превоз угрожених житеља удаљених места у време снежних падавина и других елементарних непогода до здравствених установа. У недостатку возила које им је допремљено почетком године запослени у хуманитарној органиацији користили су за обављање основних делатности приватне аутомобиле, сопствене и волонтера који су са њима организовали разноврсне акције помоћи старим, болесним и сиромашним лицима, организовали презентације, разноврсне програме за популаризацију добровољног хуманог рада и трибина по школама које су биле усмерене на заштиту здравља и борбу против болести зависности.

За 27. јануар, празник посвећен Светом Сави, ЦК ће поново обрадовати децу корисника народне кухиње. Средствима која су донирале радне организације и грађани у акцији Трка за срећније детињство обезбеђен је школски прибор. Да пакети буду богато опремљени свескама, прибором за ликовно и математику и другим стварима које радују школарце, помогли су ученици основних школа са подручја општине Велика Плана који су доносили школски прибор уместо куповине стартних бројева и тако дали велики допринос успешности кације.

Сав прикупљен прибор у Трци за срећније детињство биће расподељен у 58 пакета које ће најмлађи волонтери ЦК уручити деци корисника народне кухиње.

ЦК ће и ове године обезбедити пакете хране и хигијене најугроженијим житељима општине Велика Плана који  нису у могућности да користе услуге народне кухиње. Неопходно је да се представници старачких домаћинстава, социјално угрожених породица обрате секретарима месних заједница како би се регистровали за ову врсту помоћи. Уколико нису у могућности да се пријаве сами, очекује се да то за њих, из хуманих разлога учине комшије, рођаци или запсолени у месним канцеларијама и месним заједницама који би обиласком терена, или на основу сазнања од грађана обавестили активисте ЦК о степену угрожености грађана рањихив група.

Како су средства за ове намене обезбеђена буџетом локалне самоуправе, а због изостанка добре сарадње са месним заједницама, последњих неколико година не утроши се целокупна сума, што је неоправдано с обзиром на чињеницу да је много оних којима је помоћ потребна. О, у најмању руку некоректном односу грађана према људима са маргине друштвене лествице, чак и оних којима је у опису посла брига о старима и болеснима на својој територији, говорили смо у неколико наврата у средствима информисања очекујући да ће се пробудити свест комшија и рођака да се макар контактирањем надлежних хуманитарних организација и Центра за социјални рад учини нешто за људе који живе у беди.

У том смислу затајили су и представници месних заједница, чланови савета и запослени у овом сектору који би требало да буду најбоље обавештени о стању сиромашних у свом насељу и могућностима обезбеђивања помоћи за њих. По том основу је новац остао неутрошен, сазнајемо од секретара ЦК, Златана Коруновића, који каже да запослени у хуманитарној оргнаизацији и њихови волонтери не могу да знају колико је угрожених по насељима општине и коме је одређена врста помоћи потребна уколико информацију не добију од Центра за социјални рад и месних заједница.

И овим путем у име старих, болесних, сиромашних, напуштених и инвалидних лица упућујемо апел да надлеже службе институција и локалне самоуправе брже и ефикасније делују како би се помогло онима којима је помоћ преко потребна.

Није тешко бити фин. Некад смо то знали и радили многе корисне ствари не само за себе, него и за друге.

СВЕТОСАВСКИ БАЛ

За сиромашну децу и њихове породице средства помоћи ће сакупити на Светосавском балу чланице Кола српских сестара у Милошевцу. Активисткиње ове организације близу две деценије организују дружење својих чланица,  њихових породица, пријатеља и мештана 27. јануара. Улазнице и добровољни прилози су намењени најсиромашнијим житељима села, а по потреби и лицима којима је по процени органиозационог одбора помоћ најпотребнија у том периоду. Од ових акција сакупи се по неколико десетина хиљада динара, када се у акцију укључе и већи дародавци, колективи и појединци из иностранства сакупи се већа сума која буде вредан поклон угроженој категорији грађана.