Подстицаји за пољопривреднике?!

понедељак 15. јануар 2018.

Захтеви за набавку трактора из ИПАРД средстава могу се поднети до 26. фебруара, а предвиђено је 555,76 милиона динара, објавила је Управа за аграрна плаћања.

ОГЛЕДАЛО ДРУШТВА - БРИГА О СОЦИЈАЛНО ОСЕТЉИВОЈ КАТЕГОРИЈИ СТАНОВНИКА пројекат портала ПЛАНАМЕДИА подржан на Конкурсу Општинске управе општине Велика Плана за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања за 2017. годину.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа који је доделио средства.

Министарство пољопривреде је 4. јануара објавило јавни позив за коришћење ИПАРД средстава намењених пољопривредницима за куповину трактора. Висина подстицаја износи од 60 до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник и да ли се пољопривредно газдинство налази у руралном подручју. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа и остали усеви (одређене врсте житарица и индустријског биља).

Прихватљиве инвестиције и трошкови су набавка новог трактора, са стандардним деловима, уређајима и опремом за извођење пољопривредних радова, укључујући припадајућу тракторску кабину, као и општи трошкови.

Критеријуми

Снага трактора чија се набавка субвенционише из ИПАРД средстава зависи од сектора улагања и обима производње.

На пример, ако се неко бави воћарством и има од два до 10 хектара пријављених површина под засадом, моћи ће да набави трактор снаге до 60 кЊ.

Јачи трактор, до 80 кЊ, моћи ће да набави ако има веће површине, између 10 и 50 ха. Трактор може бити врсте Т1 до Т5 или С1 до С5 у смислу посебног прописа који уређује поделу моторних и прикључних возила и техничке услове за возила у саобраћају на путевима и треба да испуњава услове у области заштите животне средине уређене прописима ЕУ у тој области, а са којима су усклађени прописи Србије.

Износи подстицаја које корисник може да оствари у секторима воћа, поврћа и сектору осталих усева могу бити од 5.000 до 700.000 евра, а за секторе млека и меса од 5.000 до 1.000.000 евра.

Телефони за информације

Информације у вези са расписаним јавним позивом могу се добити и путем телефона, позивањем Инфо-центра Министарства пољопривреде 011/2607960; 2607961, као и контакт центра Управе за аграрна плаћања 011/3020100; 3020101, сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова.

Захтеви за набавку трактора из ИПАРД-а достављају се до 26. фебруара.

Наведно стоји у јавном позиву, а шта је са праксом?!

- ИПАРД фондови који се спроводе искључиво на основу правила ЕУ су ПРАКТИЧНО недоступни обичним људима и пољопривредницима у Србији. УЗАП само "процесира" они што добија по европским правилима, али када се све сабере и одузме, за обичног пољопривредника, нашег сељака, то ће највероватније бити један - кромпирић. За велике системе, правна лица, трактори који се дају су превише мали, за пољопривреднике услови су превише строги. Највећу корист ће на крају имати агенције које ЛЕГАЛНО могу да узму 10% од онога што Европа "даје". У ствари, 5% вредности инвестиције, али то је заправо 10% новца који је добијен ... Зашта ми отворисмо границе, и укинусмо царине ... које су ли то будале, овако испотписивале - колико ти "стручњаци" нису имали везе са стварним животом ... - написао је на свом фејсбук налогу Урош Давидовић, дипломирани ветеринар, новинар, уредник Боља земља на тв Хапи, власик бренда Добра земља на Б92,  аналитичар.