Најактивнији вршњачки едукатори на обукама

уторак 09. јануар 2018.

Најактивнији  чланови Удружења "Свет речи", као малу награду за сву посвећеност раду Тима за вршњачку психолошку подршку вршњацима, имали су могућност да путују, да споје корисно и забавно. Пошто је Удружење чланица КОМС-а, чланови су учествовали на свим семинарима, обукама, конференцијама које је Кровна организација младих организовала у Врњачкој бањи, Сремским Карловцима и Београду. Такође, једанаесторо чланова је имало прилику да иде у Аустрију, Мађарску и БиХ на омладинске размене у оквиру програма Еразмус +.

ОГЛЕДАЛО ДРУШТВА - БРИГА О СОЦИЈАЛНО ОСЕТЉИВОЈ КАТЕГОРИЈИ СТАНОВНИКА пројекат портала ПЛАНАМЕДИА подржан на Конкурсу Општинске управе општине Велика Плана за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања за 2017. годину.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа који је доделио средства

Ученици Гимназије, чланови Тима за вршњачку подршку и "Света речи" Филип Филиповић, Ема Тодоровић и Ања Дојчиновић у периоду од  27. до 29. октобра били су у Врњачкој бањи у хотелу "Цептер" на Саветовању "МЛАДИ У ФОКУСУ" које је организовала Кровна организација младих Србије (КОМС) уз подршку Министарства омладине и спорта. Била је то и својеврсна прилика за афирмацију ових шеснаестогодишњака, активних чланова Тима, али и прилика да на једном оваквом скупу промовишу рад нашег Удружења.

У периду од 03 - 11.новембра 2017.године, у оквиру програма Ерасмус + у Кључу (БиХ) је организована омладинска размена " "All inclusiv" " на којој су учествовали млади из Италије, Бугарске, Грчке, БиХ и Србије. Тема размене је била укључење младих са смањеним могућностима у друштво кроз театар.
Ученици Гимназије, чланови Тима за вршњачку подршку младима  из  "Света речи" Филип Филиповић, Ема Тодоровић, Ања Дојчиновић, Јован Милосављевић и Софија Павловић, захваљујући вишегодишњој сарадњи "Света речи" и "Инклузивног покрета" из Београда који је партнер на овом пројекту, имали су прилику да бесплатно путују и десет дана бораве у Босни, друже се са младима са инвалидитетом и са њима заједно припреме представу на енглеском језику, посете Бања Луку и Јајце и на прави начин представе своју земљу.     

Image may contain: outdoor

У организацији Кровне организације младих Србије и Министарства омладине и спорта, у Еколошком центру "Радуловачки" у Сремским Карловцима, одржане су три тродневне обуке за младе на којој је учествовало чак девет чланова Тима за вршњачку психолошку подршку младима и "Света речи": Филип Рајић, Наталија Првуловић, Магдалена Ђорђевић (први модул), Тијана Николић, Ана Чичић и Милица Манојловић (други модул) и Филип Филиповић, Софија Павловић и Јован Милосављевић ( трећи модул).Сви они су се из Карловаца вратили пуних утисака и знања која ће има помоћи у даљем раду са својим вршњацима, не само када је у питању област менталном здравља. Била је ово и прилика да се друже са младима из других организација и средина, размене искуства, стекну нова пријатељства.


У периоду 03 - 05. новембра, у ченици 2/3 Филип Рајић, Магдалена Ђорђевић и Наталија Првуловић били су на обуци "Прикупљање средстава у локалној заједници".

Image may contain: 10 people, people smiling, people standing, shoes and indoor

Од  10. до 12. истог месеца, обуци о омладинској политици на локалном и националном нивоу, присуствовали су Ана Чичић, Милица Манојловић и Тијана Николић.

Иако су наши гимназијалци/ке били најмлађи учесници, по речима организатора, били су веома активни учесници/це обука које ће им помоћи у будућем раду са својим вршњацима.

Последња обука је била у периоду 08 -10.12.2017. године и  односила се на јавне политике и заговарачке процесе, а наши представници су и овог пута били најактивнији чланови Тима за вршњачку подршку: Филип Филиповић, Софија Павловић и Јован Милосављевић.

Програм јачања капацитета КОМС је намењен представницима организација чланица КОМС-а и усмерен је на развијање корисних вештина и знања за бављење омладинском политиком, управљањем организацијама и пројектима. Овогодишњи програм јачања капацитета састојао  се из три обуке на теме: прикупљање средстава у локалној заједници, омладинска политика на локалном и националном нивоу и јавне политике и заговарачки процеси. Учесници/е обука ће моћи,  након обука,  да активно учествују  у квалитетнијем спровођењу активности организације која их је делегирала, као и да допринесу својој локалној заједници и положају младих.Програм јачања капацитета КОМС је намењен представницима организација чланица КОМС-а и усмерен је на развијање корисних вештина и знања за бављење омладинском политиком, управљањем организацијама и пројектима. Овогодишњи програм јачања капацитета састоји се из три обуке на теме: прикупљање средстава у локалној заједници, омладинска политика на локалном и националном нивоу и јавне политике и заговарачки процеси. Учесници/е обука ће након обука моћи да активно учешћују у квалитетнијем спровођењу активности организације која их је делегирала, као и да допринесу својој локалној заједници и положају младих.Филип Филиповић у Новом Саду на радионици "Безбедност младих"

У недељу, 26.11.2017.године, у Новом Саду, у организацији Инфополис-а, организована радионица "Безбедност младих" ученик 2/3, Филип Филиповић, члан Тима за вршњачку подршку, као представник "Света речи", био је једини учесник из Централне Србије. У будућности биће организовани округли столови и панели на којима ће, као и данас,акценат бити на безбедности младих на друштвеним мрежама.

Филип и Ема,  29.новембра били су у Београду, у Културном центру "Град" где су били учесници радионице "О МЕДИЈИМА, ОДГОВОРНОСТИ, МЛАДИМА И АКТИВИЗМУ".

Image may contain: one or more people, people sitting and indoorДогађај је организовала  Амбасада Шведске у Београду у партнерству са "Креативним менторством" и Културним центром "Град" као део завршног програма обележавања сто година дипломатских односа Србије и Шведске. Програм је био на енглеском језику и водила га је   Хелен Ларсон Пусет, некадашња саветница за културу Амбасаде Шведске у Београду. Теме о којима је говорено биле су: медији у савременом добу, њихова одговорност и пImage may contain: one or more people and people standingотенцијал и учешће нових генерација у креирању јавног мњења и будућности друштва.

Дан касније Ема и Филип били су у згради Уједињених нација у Београду, где је организована радионица "Млади и животна средина".

Радионица је део пројекта "Јачање капацитета за унапређење спровођења међународних споразума у области заштите животне средине" који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са институцијама Републике Србије, а финансира Глобални фонд за животну средину (ГЕФ).

У организацији Министарства омладине и спорта и Центра за омладину "Твоја Србија", 11. децембра је у Великој пленарној сали Скупштине Србије организована конференција " Реци НЕ навијачком насиљу - умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима". Конференцији су присуствовали чланови Тима за вршњачку подршку Филип Филиповић и Сара Милосављевић и Невена Батинић, матуранткиње Економске школе. Сви они су активни чланови "Света речи" који раде са својим вршњацима у Тиму за вршњачку психолошку подршку.

Наталија Дојчиновић, Михајло Димитријевић и Никола Грковић у периоду од 10.до 17. децембра  боравили су у Мађарској, у граду Сопрон на омладинској размени " Film me: Inclusion". Размена је део програма Ерасмус + и на њој је  учествовало  40 младих из 8 земаља: Шпаније, Мађарске, Турске, Грчке, Естоније, Малте, Португала и Србије. Европска комисија из Брисела покрива целокупне трошкове боравка и пута за све учеснике. Наталија,Михајло и Никола су сада снимили већ пуно филмића за које су освајали награде, они су већ матуранти и ово им је мала награда за сву посвећеност  "Свету речи".

Завршна активност у склопу пројекта "Волонтеризам: права и одговорности" реализована је окупљањем свих учесника пројекта и релевантних актера у области волонтирања младих. Конференција је одржана у Великој сали Скупштине града Крагујевца у суботу, 23. децембра. Међу учесницима који су примили сертификате, био је и наш Филип Филиповић који је летос био у Врњачкој бањи, на петодневној обуци младих о превенцији ризичног понашања и могућностима заштите када је у питању репродуктивно здравље. 

https://scontent.fbeg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/25994542_1110720945731855_3349066031637255129_n.png?oh=9577c1ccf484b32e22005f12d05f1814&oe=5AF2D06A

Током пројекта кроз обуку за волонтерски менаџмент и двомесечно менторство 17 удружења је унапредило своје интерне праксе и процедуре и креирало програме за 100 нових волонтера. Такође, обучено је 26 вршњачких едукатора који су одржали 88 радионица и директно информисали више од 2.000 младих о превенцији ризичног понашања и могућностима заштите када је у питању репродуктивно здравље.

У оквиру програма Еразмус + ,чланови Тима за вршњачку психолошку подршку: Филип Филиповић, Сара Милосављевић и Катарина Бојковић, боравили су десет дана у Бечу на омладинској размени  "Explore, expend and improve yourself".