Зелена оаза у средњошколском центру!

четвртак 19. октобар 2017.

Неформална група „Гимназијалци“ уз подршку Ресурс центра „Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац“ реализовала је на почетку школске године омладински волонтерски пројекат „Зелена оаза“ у оквиру пројекта "Млади су закон - Браничевски и Подунавски округ ". Изградњу летње учионице у парку средњих школа финансирало је Министарства омладине и спорта. Део средстава обезбедила је Гимназија у Великој Плани, подршку је пружила локална  самоуправа, а солидарно су учествовали и родитељи прилозима за поплочавање радног простора.

Гимназијалци из Велике Плане су део школског распуста и почетак школске године посветили реализацији пројекта који је омогућио да се део школског парка уреди и претвори у „Зелену оазу“ која ће служити као летња учионица, али и простор за реализацију ваннаставних и слободних активности. На овом месту моћи ће да се окупљају млади око неформалних дружења, као и припадници социјално рањивих категорија. Активности су отпочеле рашчишћавањем терена у августу, наставиле су се израдом клупа и стола, постављањем жардињера, поплочавањем платоа и уређењем простора. Зелена учионица је завршена у октобру и добила пројектом планирани изглед који ће дефинитвно бити уобличен када се направи кућица и заштити од кише и снега школски инвентар - шест клупа, један сто и пет канти за смеће.   

- Циљ нам је да бар на тренутак побегнемо од традиционалне наставе која својим стереотипима не мотивише ђаке да активно учествују у реализацији школског програма. Суочавамо се све чешће са великим бројем изостанака ученика које желимо на овај начин да заинтересујемо за наставу у новом окружењу и инспиративнијем амбијенту – рекла је овим поводом професорка књижевности Јелена Златкова која је дала значајан допринос у осмишљавању и реализацији пројекта заједно са члановима „Света речи“ и Неформалне групе „Гимназијалци“.

Пројекат је рализован са 74.000 динара из буџета Миниситарства омладине и спорта, 20.000 је дала Гимназија, а за бехатон плоче су средства сакупили родитељи уз ангажовање др Ненада Радовића, професора Полицијске академије у Београду.

- Ова учионица неће бити само оаза у којој ће деца стицати знања у редовој настави и ванаставних активности, надам се да ће им послужити за упознавање и стицање нових пријатељстава, да ће се на овом месту рађати нове љубави и реализовати бројни разноврсни садршаји који ће допринети њиховом широком образовању. Школа је спремна да и убудуће подржи овакве и сличне пројекте које ће покретати наши ученици – истакла је у свом обраћању директорка Гимназије, Влатка Милосављевић.

У пројекту је учествовало 45-оро младих узраста од 15 до 30 година - садашњи и некадашњи ученици Гимназије, чланови Удружења "Свет речи", чланови Еколошке секције и школски мајстор.

Мајсторске радове изводили су  ученици ТШ “Никола Тесла“ и креативним деловањем пружили подршку вршњацима Гимназије. Волонтерским радом некадашњих и садашњих гимназијалаца офарбане су старе жардињере и канте за смеће, а направљене су и еко-жардињере од рециклираног материјала. Чланови биолошке секције са професорком Снежаном Пешић оплеменили су простор цвећем, док су ученици ликовне секције заједно са професорком Јасмином Милетић осликали жардињере.

На свечаном отварању  уз пригодан програм ученика Гимназије окупили су се сви учесници пројекта који су дали допринос реализацији идеје “Зелене оазе“, представници Ресурс центра „Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац“, професори средњих и основних школса, представници локалне саммоуправе и институција, средстава информисања.

-Велико је задовољсто бити данас на овом месту. Реализација овог пројекта потврђује да су ученици Гимназије показали друштвену одговорност, да желе да оплемене радни простор и да је у праву локална самоуправа када подржава овакве пројекте. Позивам у име општине школу и неформалне групе да и убудуће правите овакве и сличне пројкте и обећавам да ћемо вам помоћи да их реализујете – обећао је заменик председника општине Жељко Рајић.

Први час у учионици под ведрим небом био је садржајан, симболичан и добро осмишљен са циљем да се на овом месту убудуће често окупљају ђаци и професори око тема које ће интересовати све већи и већи број посетилаца „Зелене оазе“, да се шири другарство, успешна сарадња међу генерацијама и рађају нове љубави.

- Наша школа и наш школски парк захваљујући овом пројекту биће место на коме ћемо промовисати здраве и безбедедне стилове живота. Поред Клуба „Гимназијалац“ биће заштитни знак школе која ће због разноврсних облика ваннаставних и школских активности привлачити наредне генерације ђака да се образују и припремају за будуће позиве у њој – рекла је Јана Радојковић, ученица првог разреда Гимназије.