Здравље на првом месту: Мање једите, не гутајте таблете!

понедељак 11. септембар 2017.

Да ли гојазни адолесценти и родитељи деце са повишеном телесном тежином траже средства за мршављење у апотекама, шта узимају и колико слушају савете фармацеута, питање је на које смо потражили одговор у нашим апотекарским установама. Сви препоручују консулатације са здравственим радницима, договор са нутриционистом и избегавање средстава која могу да угрозе здравље, посебно деце у развоју.

"За све оне који желе да доведу своју линију до савршенства, у нашој понуди се налазе различити препарати за мршављење који ће вам помоћи на путу губљења килограма. Сузбија глад, смањује телесну тежину и елиминише токисне из организма." Углавном тако некако почињу огласи и рекламне поруке за средства која доприносе фит изгледу и идеалној линији.

Када у апотеци питате шта вам препоручују за губљење килограма, следе и информације да постоје бројни препарати који могу да се користе у циљу регулације телесне тежине, али треба имати на уму да су сви суплементи само додатни подстицај, да нису сви здрави и да се никако не можете ослонити на њих као на једини начин мршављења. Пре свега је потребно повећати физичку активност и смањити унос калорија. Дакле, трошити више калорија него што унесете путем исхране, а када пуните тањир размишљајте колико хране вам је стварно потребо, колико масноћа ћете сагорети у току дана и колико штете вам наности задовољство док конзумирате омиљене специјалитете било чије кухиње.

УТИЦАЈ ГОЈАЗНОСТИ НА ПСИХОФИЗИЧКИ РАЗВОЈ ДЕЦЕ - пројекат портала Планамедиа подржан на конкурсу  Министрства културе и информисања уз образложење да бављење овом друштвено значајном  темом  доприноси превенцији гојазности код деце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Проверили смо у нашим приватним и државним апотекама у којој мери се траже средства за мршављење, користе ли их млади у развоју и да ли родитељи долазе по инфомрцију и упутства шта предузети за смањење телесне тежине своје гојазне деце. Одговори су налик један другом - унифомни, јединствни и са аспекта струке хумани са упориштем у науци.  

- Евидентно је да је много људи гојазно, прекомерно су ухрањени и заиста имају проблем са вишком килаже, те је за њих регулација телесне масе више него корисна. У том смислу све што може помоћи у мршављењу, а да не штети здрављу  је вредно интересовања. Најчешће се користе средства за смањење апетита, блокатори за нагомилавање масти или шећера, средства за убрзавање пробаве и појачано излучивање течности из организма; средства за убрзавање сагоревања масти - каже Гордана Милић, директорка Градске апотеке и из дугогодишњег исуства констатује да је последњих година смањено интересовање за куповину препарата који се без проблема могу набавити поруџбеницом.

- Када се ради о деци до 12 година и нешто старијим основцима и средњошколцима, третмани се не започињу у примарним установама. Ако се нешто препозна пацијенти се шаљу у Тиршову или Институт за мајку и дете и они тамо предузимају мере уколико је хипертензији, или некој другој врсти болести узрок гојазност, препоручи се редукован режим исхране. Самоиницијативно приступају лечењу ако родитељ примети у старту да се повећава телесна тежина, па у том случају инсистирају на смањењу уноса масти и шећера. Не долазе да се саветују, не траже препарате, што је добро, али није добро што нам недостаје едукација и на томе би требало радити. Они који примете иду даље, али многи не примете - каже фармацеут Бојана Радојковић и потврђује да је недавно једна мајка питала за своју петанестогодишњу девојчицу да ли може да користи херба хаст за мршављење.  

- Дете је у развоју, рекла сам да не препоручујем  -  утиче на метаболизам, посебно деце која се још развијају. Кад кажем на метаболизам, мислим на жлезде са унутрашњим лучењем. Не, никако, јер смо имали случај да је девојка после овог препарата, иако је на биљној бази, добила хипертиреозу. Ништа то није наивно.

Популација која се одлучује за куповину средстава за мршављење је између 40 и 50 година, истиче директорка Милић, жене после порођаја, пацијенти којима лекари препоручују дијететски режим исхране.  

- Кад је у питању нешто озбиљније, што подразумева обавезно мршављење, где је у склопу неког синдрома или болести мршављење обавезно, најчешће се одлучују за ксеникал, који је једини регистрован као лек - потврдила нам је информацију коју смо добили и од других апотека директорка Градске  апотеке.

Не продају се по нашим апотекама средства за мршављење у оном обиму који је пратио осамдесете и деведесете године када је била права помама за био медом и сличним препаратима чије рекламе ондашњим генерцијама још одзвањају у ушима без обзира на то да ли су их пробали или само чули на ТВ. Сада је распрострањена онлајн продаја, сва помагала доступна су доставом на кућну адресу, па се и апотеке одлучују да набаве само оно што се тражи и што има агресивну кампању рекламирања.

- У последње време и није било неких нових препарата осим хербафаста и липосука који је квалитетан препарат, али га нико не тражи због веће цене. Није у режиму лека али је тако конципиран  да пацијент добије у њему све оно што је неопходно у дневној исхрани. Има све минерале и витамине, плус та дијететска влакна која су врло често присутна у средствима за мршављење. Оно што је до хиљаду динара најбоље се продаје, тако да добро из тих разлога иду хербафаст и цитракс -дивљи лимун, виталис слим, у овом тренутку нема их много. Ранијих година је била нека кафа, повучена из употребе после анализа и написа да је у њему нађена извесна супстанца јако штетна за организам. Не знам како све то функционише, да ли са причама оних  што су наводно користитили, међу њима и неке познате личности, тек људи наседају,  ја сам скептична према тим препаратима - закључује Гордана и враћа се на за сада необориву констатацију да осим добре воље и доброг избалансираног начина исхране и препоручених дијета од стране здравствених радника ништа не помаже.

- Највише ефеката показала је хроно дијета и мислим да је то најздравија дијета где ништа није забрањено - само треба у одређено време уносити здраве нутритијенте што је  најбољи начин здравог мршављења уз избалансиран начин исхране  са избацивањем слаткиша и сухомеснатих производа и  касног  узимања оброка. Јака воља, здрава исхрана без брзе хране, енергетских напитака и заслађених газираних пића. И наравно, свакодневна физичка активност.

У приватној апотеци Плана Л власница Илинка Љубомировић размишља и коментарише на исти начин као остале колеге фармацеути, али уз примедбу да баш и није добро што се не тражи ништа за повећану гојазност која поприма нежељене, скоро епидемијске размере.

- Да хоће да предузму нешто долазили би и тиме потврдили  да брину о свом здрављу и да их интересује колико је штетно по организам то што су гојазни. Дефинитивно,  мој је утисак да ова деца која живе код  нас, мање су гојазна него деца из иностранства. Долазе, виђам их на улици, у мом окружењу, нисам приметила да су нешто много гојазни, док су деца наших људи из иностранства скоро сва дебела.  Они јесу у проблему, ми још нисмо, али биће проблем  ако се не позабавимо њима сви, родитељи, друштво, здравствени радници - преноси свој став фармацеут Лила Љубомировић, изричита у тврдњи да не би препоручила деци и омладини ништа од препрата за мршављење, евентуално старијем узрасту липосук, који је истина, двоструко скупљи него остали препарати, али бољи од других, за сада најбољи.

- У продаји је 2.500 динара, и нико неће да да те паре, код нас на акцији хиљаду и по и опет га не купују.  Деци у развоју не препоручује се ништа, не знамо како ће да делује на организам. У фази испитивања је, а фармацеутске куће да би се заштитиле увек кажу није препоручљиво за децу до 12 година, и ми и не дајемо, нити препоручујемо ништа за њих, чак и за ову мало старију децу бисмо се замислили. Пубертет, хормони раде, не знате како ће то да делује. Немамо неки велики избор. Једно време су били хит производи, сваке године по један нов препарат за смањење телесне тежине.

 Да би се ефекти липосука видели на стасу и здрављу конзумената потребно је да се терапија спроводи најмање месец  дана, а да би резултати били задовољавајући три месеца што је у просеку стотинак евра по особи.

- Сматрам да за здравље није скупо дати новац, посебно када се о превентиви ради, ако се скине и пет килограма ефекат је значајан, али и даље тврдим да за децу у развоју не треба препоручивати ништа што не одобри лекар, педијатар или ендокринолог - констатује власница апотеке Плана Л и додаје да је за мршављење идеална дијета и физичка активност.

- Имамо неколико пацијената старије генерације који корсите регистрован  лек за мршављење, углавном да би спречили унос масноће пре него да би ослабили. Има разних испитивања није штетан, добар је али је питање колико помогне. Дефинитивно, спречава респорпцију масти па на тај начин стимулише мршављење. Код  деце правилна исхрана и више игре.

Слична искуства, савете и препоруке поделиле су девојке запослене у ЗЕГИН апотеци - Кристина Недељковић и Кристина Илић. Кажу да повремено долази девојка са повећаном телесном тежином која купује чај за мршављење, али ни она не спада у категорију до 18 година. И оне тврде да се "болест" модерог доба може лечити кориговањем исхране, повећаним физичким активностима и редовном контролом основних параметара здравља.

- Сви препарати, генерално, шкоде желудцу, нису тако здрави. Више физичких активности, редукована исхрана. Генерално не долазе јако млади и не питају за средства за мршављење иако има све више крупнијих особа. Више се не прича о томе, навикли смо ми на њих, а они на тежину коју носе.  Искрено ћу препоручити шта мислим да треба, али не бих дала сугестију да то буде суплемент, штети здрављу. Чај као чај, колико он може да помогне. Више бих сугерисала да се коригује исхрана и да се упражњавају редовно физичке активности - каже Кристина Недељковић, а њена имењакиња додаје да се тражи углавном оно о чему се прича на ТВ, пише на друштвеним мрежама, рклемира у новинама...

- Појавиле су се неке жваке и пуно их траже. Не интересује их колико је корисно. Рекламира их нека позната личност, наводи резултати пре и после  употребе и они им верују безусловно.

 Апотека Филифарм потврђује сва већ наведена мишљења и ставове, једино шо се разликује од других је констатација да дечаци чешће долазе по савет, док девојке као варијанту за мршављење бирају дијету.

- Стриктни режим исхране уводе пред  матуру. Избацију штетне намирнице, једу воће, банане, житарице. Чак и не размишљају колико ће им штетити и угрозити развој овакав режим исхране. Ово говорим и као родитељ. Средњошколцима, посебно девојкама је важно како ће изгледати, већи је проблем код основаца и то што родитељи не препознају проблем. Нема ужине по школама, све је инстант, брза храна доступна у свако време и на  сваком месту. Нема много нити драстично гојазне деце, али је свакако у односу на ранији период гојазност у порасту и то више код  дечака, ваљда зато се они више интересују на који начин да смршају, а како знају да су хемијска средства штета, питају нас шта препоручујемо - каже Ирена Радоњић, запослена у Филифарм  апотеци и подсећа да су педијатри присутни у животима деце и родитеља и да прате наше најмлађе  од рођења. Уколико је потребно упућују их у специјализоване здравствене установе, најчешће Центар Чигота на Златибору, а од недавно и у Врњачку Бању.

НАУЧНО ДОКАЗАНО...

"Идеални лек за лечење гојазности требало би да испуни бројне захтеве: да смањује телесну тежину, да одржава постигнути губитак телесне тежине, да се добро подноси, да има дуготрајну ефикасност, да је без повратног ефекта и да смањује морбидитет и морталитет. Критеријуми које је поставила Америчка агенција за храну и лекове налажу да лек који се испитује мора да постигне губитак тежине већи од пет одсто у односу на плацебо контролисану групу. То делује једноставно, али није. Ниједан од тих лекова, односно помоћних медицинских средстава, није прошао класично испитивање за употребу лека. Они могу релативно брзо да скину десет, двадесет килограма, али после сваког наглог губљења килаже, долази до брзог враћања" - рекао је академик професор др Драган Мицић, ендокринолог у КЦС у интервјуу за Вечерње новости од 04. априла 2012.