Четири деценије ПУ "Дечје царство": Место где деца уче да постану људи!

четвртак 11. мај 2017.

Пуне четири деценије великоплањански вртић расте и развија се са својим станарима... Место на коме су можда научени први кораци, прве речи изговорене, за руку ухваћени другари који су и након много година остали саставни део наших живота, место на коме су болеле нечије сузе и веселила срећа неког другог, делиле се ужине и шапутале тајне, правили несташлуци и учило како и због чега треба бити вредан, добар и одговоран... Место на коме се деца годинама уче да постану људи, обележава свој 40. рођендан!

Годинама уназад - највеселије, најмаштовитије, најлепше место у граду - исписује своју причу. Саткану од жеља и идеја, преточену у свакодневни напредак, од оних најмлађих, који сањивих очију крећу у освајање новог дана, па до оних који су ту да им сваки минут, сат, дан претворе у нови изазов, ново сазнање. 

Године одговорног рада, усавршавања, усвајања и примене нових метода рада а изнад свега и упркос свему неговање љубави према ономе што се ради и због кога се то чини, морале су дати и адекватан квалитет.

Спољашње вредновање донело је ПУ „Дечје царство“  2016. највишу оцену! Вреднован је квалитет рада установе у оквиру седам области рада: предшколски програм, годишњи и развојни план; васпитно-образовни рад; дечји развој и напредовање; подршка деци и породици; етос; организација рада и руковођење; ресурси предшколске установе. На основу процене четири евалуатора у односу на конкретне показатеље сагледаних стандарда у свим областима – укупан рад Установе оцењен је највишом оценом!

 Ова оцена је показатељ квалитета заједничког приступа, посвећености деци, стручности, професионализма, компетенција, али и обостраног задовољства у игри са децом и успешне сарадње са родитељима излажењем у сусрет њиховим потребама. 

Непосредно пред јубилеј, Установа добија и највише признање Општине Велика Плана, за изузетне резултате у раду.

Из године у годину

Комбинована предшколска установа основана је у Великој Плани  1977. године.  На предлог ОО СУБНОР-а,  Установа добија назив по борцу Орашке партизанке чете, учитељици Савки Кукаљ, која је погинула марта 1942. код Смедеревске Паланке.

У  првој школској години целодневним и полудневним боравком било је обухваћено 153 детета узраста од седам месеци до поласка у школу, о којима су бринуле и са њима радиле четири медицинске сестре, једна главна сестра и седам васпитача. Инструктивно-педагошке активности водио је директор, тада именовани Славиша Лукић.

Марта 1982. са радом почињу објекти у Лозовику и Милошевцу, изграђени средствима републичког СИЗ-а дечје заштите. Први примљени предшколци радили су по мини програму. Исте године, због све већих потреба родитеља и деце, објекат у Великој Плани (1 320 квадрата), увећава се за нових 600 - за по две јаслене и обданишне групе, дистрибутивном кухињом и пратећим простором.

На предлог васпитно-образовног већа, а по завршеном интерном конкурсу, 2003. године Установа мења лого, и назив у „Дечије царство“, што се потврђује и одлуком СО Велика Плана. Из пера медицинске сестре-васпитача Слађане Миловановић  настаје текст који започиње са „Има једно место...“ а завршава се са „...то је вртић мој“ - а  који, на музику Рузанне Николић, постаје химна вртића.

У овом периоду бива замењена и комплатна столарија на целом централном објекту, захваљујући средствима НВО ACDI/VOCA.

Пет година касније (априла 2008.), у рад је пуштен нови, монтажни објекат, површине 520 квадрата, са четири боравка, вишенаменском салом и дистрибутивном кухињом, чиме се капацитет централног објекта проширује за 150 малишана, а број запослених се увећава за осам васпитача и три помоћна радника.

Годинама се сваки простор у централном вртићу претварао у радне собе. Са намером да се изађе у сусрет  потребама родитеља,  марта 2012. део ходника се адаптира и „увезује“ цела управа. У исто веме, комплетно је реновиран јаслени део – реконструисан је кров, прозори, терасе, паркет. У овом период интензивно се усвајају и нове методе рада, а едукација запослених постаје приоритет Установе.

Почетком марта 2014, отварањем мешовите групе предшколаца у Крњеву на петосатном боравку формирана је 40. васпитна група Предшколске установе „Дечје царство“.

2015 - година у којој је обележен 38. рођендан, била је круна, у претходној години започетих, а сада завршених инвестиција. Великоплањански вртић се могао похвалити доградњом нове целине при централном објекту, површине 360 квадрата. Проширењем капацитета за стотинак нових места за пријем, на дуже време је решено питање смештаја деце у вртић, а „листе чекања“ отишле су у архиву.

Исте године свечано је отворен и реновирани објекат издвојеног одељења у Великом Орашју. Захваљујући заједничкој акцији Општине Велика Плана, МЗ Велико Орашје и саме Установе, створени су бољи услови за боравак и рад деце. По први пут у овом сеоском насељу раде две групе: за припремни предшколски програм и мешовита.

По први пут од изградње, реновиран је и објекат у Милошевцу, који је био нефункционалан, хладан и неприкладан за целодневни боравак деце. 

Захваљујући донацији амбасаде Републике Чешке, комплетно је замењена столарија и израђена термоизолациона фасада, чиме је у потпуности решена енергентска ефикасност зграде вртића, а у преуређеном простору од око 200 квадрата, збринуто је осамдесетак  дечака и девојчица свих васпитних група  (од тога њих тридесетак из хранитељских породица).

У овом моменту, у укупно 49 васпитних група на подручју целе општине збринуто је више од хиљаду малишана. Са 21-ом групом у којима је око 320 деце, реализује се припремни предшколски програм. Отварањем групе на Караули, где наставу, као и у Бресју, Новом Селу, Ракинцу и Савановцу, похађа по петоро малишана, ПП програм спроводи се у свим селима у општини.

Пројекти ПУ "Дечје царство"

Пети стручни сусрети медицинских сестара у Нишкој Бањи 2001. донели су великоплањанском вртићу престижно признање за унапређење рада у јасленом узрасту. Разлог томе била је драматизација текста „Деда и репа“, коју је урадила група васпитача и сестара, предвођених Мирјаном Јовановић, у извођењу трогодишњака из ове установе.

Васпитачи Марија Милошевић и Христина Голубовић и педагог  Марија Старчевић реализују  почетком  2012. пројекат „Кроз игру до слова“– осмишљен са циљем да се унапреди организација и квалитет васпитно-образовног рада са децом припремног предшколског узраста – и успешно га презентују на Стручним сусретима васпитача у Кладову.

 Априла 2013. године, васпитачи Валентина Крижан и Јасна Которчевић и педагог Сандра Велојић, успешно спроводе пројекат „Клуб родитеља“, коме је примарни задатак партиципација родитеља, неговање и одрживост успостављеног односа, а зарад поспешивања свеобухватног развоја детета. Као пример добре праксе, и овај пројекат бива јако добро прихваћен на скупу у Врњачкој Бањи.

Крајем  2014. медицинске сестре - васпитачи Љиљана Тирнанић и Снежана Голубовић уз подршку стручног сарадника реализују пројекат „101 разлог за“, који има за циљ оснаживање међусобне комуникације између Установе, деце и родитеља, и превазилажење неких од стереотипних ситуација, а начин његове имплементације представљен је на стручном скупу васпитача поменуте године.

 Октобра 2016. заживљава пројекат „Учешће родитеља у праћењу и документовању дечјег развоја и напредовања – акције и иновације''

кога осмишљавају медицинске сестре - васпитачи Светлана Живадиновић и Данијела Денчић и педагог Сандра Велојић, а њиме се, уз свесрдну помоћ директорке, Установа „Дечје царство“ изузетно запажено представља на XI Јесењем стручном скупу медицинских сестара предшколских установа Србије на Дивчибарама, који је за тему имао унапређивање васпитне праксе и образовног рада кроз размену професионалних искустава.

Овим пројектом  уведене су промене у  постојећем начину документовања и презентовања рада, као и у организовању заједничких активности у вртићу и ван њега.   

Сарадња са донаторима

Чешка амбасада у Београду донирала је шест хиљада евра „Дечјем царству“ за куповину играчака, учила, дидактичког материјала и прибора за потребе свих васпитних група, посебно за децу са посебним потребама. Од стране амбасадорке Републике Чешке, Хане Хубачкове, пројекат којим је великоплањанска предшколска установа конкурисала – оцењен је као један од најбољих.

Успешна реализација овог пројекта била је велика препорука за други, много значајнији подухват – донацију поменуте амбасаде вредну 1,9 милиона динара за реконструкцију објекта у Милошевцу. Шеф економског одељења чешке амбасаде Јиржи Крал нагласио је приликом потписивања уговора да је то „један од највећих у оквиру Малих локалних пројеката спроведених у Србији“.

Компанија ДИС Крњево и Подрум Радовановић свесрдно су помогли опремање учионице у Крњеву, док је ПЗП „Пожаревац“ учествовао у реновирању јасленог дела у централном објекту.

Дечја недеља

Из године у годину, активностима у „Дечјој недељи“ доприноси се бржим и квалитетнијим променама у корист дечјих права и потреба. Низом манифестација, приредбама, радионицама за родитеље и малишане, едукативним представама и играоницама и незаобилазним маскембалом -  садржај се усклађује са општим циљевима и мотом, а програмом се реализују активности које имају трајни карактер и нису ограничене само на овај временски интервал.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цврчак и ДЕДАР

Деца из „Дечјег царства“, увек спремна за нова сазнања, паметних главица препуних идеја, маштовите идеје васпитача и оригиналне ауторске композиције и обраде препознатљивих мелодија музичког сарадника Рузанне Николић, пропраћене сјајним креацијама лутки, костима и сценографија, мамиле су аплаузе приликом сваког новог наступа на традиционалном мартовском окупљању предшколаца Србије у Смедереву на Фестивалу музичког стваралаштва деце и васпитача „ЦВРЧАК“.

  С друге стране, на ДЕДАР-у -фестивалу дечјих драмских радости - из маја у мај, када је Смедерево постајало престоница дечије игре и радости, из генерације у генерацију – најмлађи глумци дефиловали су сценом Центра за културу, потврђујући да јавни наступ од најранијег узраста пред публиком потпомаже њихов психофизички развој, утиче на њихово самопоуздање, учи их лакшој комуникацији.

Награде „за перформанс“, „најуспешнију презентацију произашлу из стваралачког процеса“, „музичко-драмску презентацију“ - смењивале су неке друге, и тако већ низ година... 

МИНИ матура

 

Од 2012. „мини“ матура постаје још једна препознатљива  манифестација у „Дечјем царству“ – на свечан начин,  уз доделу „диплома“, предшколци се опраштају од васпитача и крећу у свет основаца...

Овог пролећа, традиционална журка биће организована по шести пут заредом...

   И тако из дана у дан, из године у годину, "неки нови клинци" долазе, остају а онда одлазе у живот, "ученици" постају "учитељи", деца људи...

У име свих који су, на било који начин, бар једном прешли праг ове установе - СРЕЋАН РОЂЕНДАН!!! И нека вас је што више!