Књига утисака: О пројекту "Млади против корупције" говоре сами учесници

среда 19. април 2017.

- Пројекат „Млади против корупције“ успешно je ширио свест младих о штетности корупције и подстицао на критички приступ и размишљање. Ове радионице су условиле боље разумевање појма одговорности и проблематичних модела функционисања  и објасниле значај и  утицај неписаних правила на прописане обрасце понашања, тумачење истих и стварање простора да се нека неетичка понашања „нормализују“ и постану друштвено прихваћена  - рекла је Ивана Арсић, психолог Средње школе у Баточини.

За младе у овој средини пројекат је служио и као „окидач“ за слободније изношење ставова и мишљења, рушење стереотипа и предрасуда, био је прилика да се корупција сагледа из различитих углова и перспектива.

- Радионице су биле интерактивне, млади су учили од едукатора, али смо и ми много научили од њих (кроз размену знања, искуства и мишљења). За вршњачке едукаторе и наставнике ово је једно ново искуство, први пут се некој теми посвећујемо толико дуго, користећи различите методе и акције. Схватили смо да су време и континуирани рад најбоље средство у рушењу стереотипа и учвршћивању знања и мишљења, да само исправни ставови и довољно знања могу бити добро оружје у борби против курупције – закључила је Ивана Арсић очекујући да ће се адекватно  вредновати труд и залагање ученика ове школе да се пројекат реализује тако да сви учесници изађу добро информисани и спремни да се у будућности боре против корупције.

- На основу реакција младих формирали смо утисак да се са корупцијом у свакодневом животу често срећу, да је доживљавају као уобичајену појаву и средство за остваривање права али и одређених бенефита, да у искуству немају ситуације пријављивања корупције, нити познају механизме пријаве. Сматрамо да је увођење ове теме у школе имало ефекат усвајања нових знања, размене информација и искустава везаних за корупцију, али и неуобичајеног и занимљивог начина рада на „часу“ – пренела је своје утиске о пројекту Ксенија Јанковић, психолог Економско-трговинске и машинске школе у  Кучеву.

- Имајући у виду ситуацију у нашем друштву, верујемо да ће се реализацијом овог пројекта (и можда неких будућих) скренути пажња јавности на могућности сузбијања појаве корупције и одговорности сваког од нас у том процесу. На крају, надамо се да смо својим ангажовањем  успели да дамо скроман допринос развијању свести младих о негативним последицама  ове појаве у друштву – написала је у поруци колегама и учесницима пројекта менторка из Кучева, Ксенија Јанковић.

- Пројекат „Млади против корупције“ и споведене пројектне активности, извршиле су велики утицај на процес освешћивања о овој појави, не само код младих са којима су ове активности спроведене него и код нас, ментора и старијих учесника пројекта који су узели активно учешће у реализацији зацртаних циљева.  Промена која је примећена и код младих и код колега јесте била учестало преиспитивање појединих ситуација, у разним сегментима, је ли то корупција или није. Велики број родитеља и колега из других школа, приликом посете школи и разгледањем паноа, били су заинтересовани да чују детаљније о активностима које су биле у склопу пројекта. Често су родитељи и колеге из других градова својим телефонима фотографисали едукативни пано. Брошуре УГ „Свет речи“ су им том приликом и дељене. Остаје нам да ширимо своја знања о овој појави и надамо се једном бољем друштву у будућности – пренела је утиске о резултатима рада ученикла Средње школе у Великом Градишту педагог, Александра Димитријевић.

-  Пројекат „Млади против корупције“ и пројектне активности јако пуно су утицали на нас, јер сам више научила о корупцији и спремна сам, колико могу, као појединац да се борим против ње. Ђаци наше школе су после свих активности схватили где је све има (корупција) и искрено се надам да ћемо је свести на  најмању могућу  меру – рекла је о свом ангажовању на пројекту  Станислава Савовић из Великог Градишта. Сличан коментар упутила је њена другарица из школе,  Нина Лазић.

- Мени је лично пробуђена свест о корупцији, сазнала сам много више о томе шта је и потрудићу се да на неки начин наставим да утичем на младе, преносивши им знање стечано на семинару. Вршњацима је скренута пажња да је корупција много више присутна у друштву, него што они мисле и остаје нам да својим деловањем(кад год  и где год је могуће)покушамо да мењамо друштво.                                                                                       

Маријану Миладиновић Јовановић, педагога у Техничкој школи у Деспотовцу, импресионирало је богато стечено искуство ученика о присутности корупције у својој средини, истовремено је додатно мотивисало показано интересовање и стрпљење ученика да континуирано током шест месеци спроводе реазноврсне активности и буду пажљиви на радионицама пуних 90 минута.

- Бенефит пројекта за све учеснике, укључујући и менторе, је унапређење информисаности о појму, појави, врстама и начинима борбе против корупције, уз афирмисање позитивних вредности и правила понашања која доводе до циља. Пројекат је произвео низ позитивних промена укључујући квалитетније информисање, утицао је на формирање вредносних ставова и буђење интересовања и активизма за бављење овом тему. Радећи на пројекту употпунила сам и проширила сoпственo знање о самом појму корупције, мотивисала се да пратим даља дешавања и стечено искуство пренесем на друге. Ученици су мотивисани да размисле о томе колико је важан њихов положај у друштву и колико могу да утичу њихове одлуке на друге чланове заједнице којој припадају. Најбитније је да је након овог пројекта повећан број свесних младих особа које имају потенцијал да смање учесталост коруптивних ситуација у окружењу – закључила је менторка групе из Деспотовца.

 У име младих...

Када кажу да је свет пун зла, не лажу. Када кажу да је свет пун зла, у праву су. Корупција је зло. Она је свуда  око нас. И кажу она не може бити искорењена. Питам се: да ли је могуће борити се против ње?  Или се унапред предати?

 Није важно ком друштвеном слоју припадате, ко сте и одакле сте. Немогуће је кроз живот проћи а не сусрести се са корупцијом једном или чак више пута. Од политичара и доктора до професора, наставника, медицинских сестара, шалтерских радника, људе покреће жеља за новцем и жудња за моћи над другима. То је погодно тло за зло које се зове корупција. У школама  траже новац да би ученици положили разред, политичари мењају законе како би дошли до својих циљева, доктори траже поклоне како би убрзали процесе или извршили операцију. Око новца им се све врти, без обзира кога погазе и повреде у процесу, или колико закона прекрше. Мислећи да су изнад закона, учиниће све да достигну своје циљеве, а у већини случајева не бивају ухваћени и пролазе некажњено.

Корупцијом се  разара сопствена држава, доприноси стагнацији или чак назадовању развоја. Због тога  што многи мисле да је у реду красти, да је у реду користити друге људе како би дошли до својих циљева, да је у реду уводити сопствена правила, да је у реду своје потребе ставити изнад потреба осталих,  да је у реду игнорисати закон.... корупција се одомаћила као незвани препредени гост у наше животе.

Нама, младима, говоре о вредностима као што су хуманост, доброта, правда, разумевање, толеранција, уважавање... У школи, у медијима, у политичким пропагандама... Како да верујемо? Како да се понашамо кад једно чујемо, а друго видимо у свакодневном животу? И шта да радимо у ситуацијама када схватимо да је мито једини начин да остваримо своја права? Да одустанемо, поклекнемо, боримо се??? У име младих бирам ово треће!

Награђени рад Тамаре Шојановић ученице из  Кучева