Новинарска и медијска удружења и организације подржавају захтеве протеста "Против диктатуре"

уторак 11. април 2017.

Новинарска и медијска удружења и организације снажно подржавају захтеве протеста „Против диктатуре“ за слободу медија, смену чланова Савета РЕМ-а и руководећих људи јавних сервиса Србије и Војводине. 

Новинарска и медијска удружења и организације сматрају да су потребни и многи други дубоки резови на нашој медијској сцени, али да испуњавање ових захтева представља први али важан корак у остварењу коначног циља: разгртање медијског мрака у којем живи Србија, обезбеђење медијског плурализма и спречавање даље, драстичне злоупотребе медија од стране власти.

Дуго је већ јасно да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) ради супротно закону, да у њему седе некомпетентна а политички подобна лица, доведена партијским путем, у појединим случајевима уз драстична кршења закона. Јасно је и то да ово тело не ради у интересу грађана већ једино испуњава налоге власти. РЕМ се претворио у организам за медијски инжењеринг коју власт спроводи над грађанима Србије и њиховом здравом памећу. РЕМ, чије је постојање до краја обесмишљено током изборне кампање – једна је од највећих рак-рана наше медијске сцене.

Јавни медијски сервиси, који према Закону о јавним медијским сервисима имају посебну обавезу да извештавају у складу са јавним интересом, професионално, истинито, потпуно и благовремено, током изборне кампање, такође су досегли врхунац непрофесионализма и политичке инструментализације, а начин на који извештавају о масовним протестима широм Србије представља најсрамније странице њихове историје.

Док десетине хиљада грађана свакодневно протестује тражећи промене, руководства јавних сервиса игноришу стварност која им виче и звижди са улица, и уместо да буду у служби јавности због које постоје, активно сервисирају стварање паралелног универзума СНС-а у којем је увек све у најбољем реду - а ако нешто и није у реду, довољно је тврдити да не постоји.

Ако ни због чега другога, а разлога је веома много, онда због овога руководства јавних сервиса морају под хитно да поднесу оставку и престану да срамоте новинарску професију.

Новинарска и медијска удружења се залажу и за стриктно поштовање Кодекса новинара Србије, кроз јачање саморегулације, али и оштро ограђивање свих институција, јавних личности и друштвено одговорних предузећа од медија који свакодневно и драстично крше етички кодекс, односно стављање таквих медија на место које заслужују, а то је стуб срама.

Такође је веома важно да правосуђе у Србији санкционише медије који крше Закон о јавном информисању и медијима, али на начин који је усклађен са високим страндардима Европског суда за људска права у Стразбуру, што подразумева да Закон важи једнако за све, укључујући ту и дужину трајања судских процеса.

Новинарска и медијска удружења и организације се захваљују грађанима који су устали у одбрану онога што им припада, а то су институције које, увек и пре свега, треба да буду вођене јавним интересом.

Захваљујемо се и због тога што су схватили значај медија и колико је важно борити се за медијске слободе.

Београд-Нови Сад-Ниш-Крагујевац, 11. април 2017.

Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Асоцијација локалних независних медија Локал прес
Асоцијација онлајн медија (АОМ)
Славко Ћурувија фондација