Друштво

„МИСЛИ ГЛАВОМ, А НЕ ШАКАМА!“

Радионицама до циља пројекта „НАЈјаче против насиља“

 Од почетка текуће школске године, упркос ситуацији са пандемијом коју изазива ковид 19,  у седам средњих школа Подунавског, Поморавског и Браничевског округа одржано је 105 креативних радионица, припремљено и осмишљено 7 перформанса, анимирано 25 школа и ангажовано више од хиљаду младих људи који ће у будућности бити активни промотери НЕНАСИЉА у својим срединама. У контактима са вршњацима из других градова и опшина идеју ће пронети кроз регион и тако дати допринос самњењу насиља међу вршњацима. У коментарима на друштвеним мрежама дата је подршка учесницима пројекта и истакнута потреба да се са сличним акцијама настави уз образложење да се „само једним гласом против насиља може учинити много“.

СРЕДЊОШКОЛЦИ У БОРБИ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Завршница пројекта „НАЈјаче против насиља“

На завршници још једног у низу пројеката УГ „Свет речи“, којим се најјаче до сада јавности скреће пажња на проблем вршњачког насиља и потребу да друштво свим средствима и преко свих институција да допринос смањењу насиља на свим нивоима, послата је порука више од хиљаду учесника да ће се убудуће млади још јаче залагати за ненасилну комуникацију и промоцију толранције у вршњачким односима и да не постоје препреке које они не могу да савладају. Завшрном скупу у Великој Плани приуствовали су едукатори и супервизори.

СТОП ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ – ДРУГ НИЈЕ МЕТА

У седам партнерских школа Подунавља, Поморавља и Браничева завршен је пројекат „НАЈјаче против насиља“

„Последњих година сведоци смо очигледног и алармантног повећања насиља међу младима, како броја случајева, тако и тежих облика насилног понашања. Разлози леже у односима у породици, потенцирањем насиља на телевизији, у филмовима, видео-игрицама, сиромаштву. Чињеница је да је проблем ескалације насиља међу младима проблем који се тиче свих нас.“ – овај део текста одштампан на календару ненасиља за 2021. годину представља мото и основну идеју пројекта „НАЈјаче против насиља“ који је УГ „Свет речи“ уз подршку Министарства омладине и спорта  реализовало у протеклих шест месеци са седам партнерских средњих школа из Велике Плане, Смедеревске Паланке, Пожаревца, Великог Градишта, Кучева и Деспотовца.

ПРОМОЦИЈА НЕНАСИЉА

Супервизори о пројекту „НАЈјаче против насиља“

Удружење  „Свет речи“ уз подршку Министарства омладине и спорта  реализовало је у протеклих шест месеци са седам партнерских средњих школа из Велике Плане, Смедеревске Паланке, Пожаревца, Великог Градишта, Кучева и Деспотовца још један пројекат којим је настављена давно започета борба против насиља. На завршном симпозијуму у Великој Плани, супервизори као актери активности „НАЈјаче против насиља“ сумиралим су резултате учињеног и изнели утиске о промнама које су настале код ученика, многобројних посредних и непосредних учесника пројекта.

У СПОМЕН МОРАЧКОМ ЈАСНОВИДЦУ!

понедељак 02. новембар 2020. 

Амфилохије  Ристо Радовић (7. јануар 1938 – 30. октобар 2020) митрополит црногорско-приморски преселио се у вечност. Бивши је епископ банатски (1985-1990). Његова почасна и литургијска титула је гласила: архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски и егзарх свештеног трона пећког. Заузео је место поред патријарха Павла, стао уз раме Николају Велимировићу, пољубио руку пресветом Јустину Поповићу и сместио се уз скуте Светог Саве... Сигурно тамо, удружених моћи, на небесима распламсавају вечни огањ православља шаљући народу аманет да „не дају светиње“ и наставе борбу тамо где је ђедо стао.

ПРЕВЕНТИВОМ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

„НАЈјаче против насиља“ из угла професора

На обуци вршњачких едукатора за борбу против насиља у средњим школама Кучева, Деспотовца, Пожаревца, Великог Градишта, Смедеревске Паланке и Велике Плане, млади из ових средина су стекли нове вештине и сазнања о методама борбе против насиља које могу примењивати у конфликтним ситуацијама. Нови пројекат „Света речи“ „НАЈјаче против насиља“  реализује се уз подршку Министарства омладине и спорта.  

УТИЦАЈ ВРШЊАКА НА ПОНАШАЊЕ АДОЛЕСЦЕНАТА

Психолози о едукацији средњошколаца за борбу против насиља у оквиру пројекта “НАЈјаче против насиља“

Пројекат „НАЈјаче против насиља“ УГ „Свет речи“ реализује се у седам средњих школа Пожаревца, Кучева, Деспотовца, Великог Градишта, Смедеревске Паланке и Велике Плане. Због значаја и актуелности теме ово је један од низа пројеката „Света речи“ подржан од Министарства спорта и омладине, покренут са циљем да се јавности скрене пажња на горући проблем друштва који се може решавати једино удруженим снагама на свим нивоима. Обука за вршњачке едукаторе, будуће чланове школских тимова за борбу против насиља, одржана је почетком школске године у Великој Плани.

Страна 1 од 61