Друштво

ИМАМО ПРАВА НА ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА!

Истраживања показују да је 88 одсто ученика/ца изјавило је да је имало искуство са вршњачким насиљем, а сваки четврти (26 одсто) био је сведок неког облика насиља. Почетком фебруара, испред дискотеке у Великој Плани, у раним јутарњим сатима,  претучен је матурант С.Ф. из Старог Села који је преминуо због насталих повреда. Систем кажњавања не даје дугорочне резултате, а како би школе постале безбеднија места, потребно је у решавање конфликата укључивати младе из Ђачког парламента, као медијаторе. Треба их обучити за програм вршњачке медијације да би умели да препознају насилне ситуације и  знали како да реагују тј. да насиље зауставе и помогну да се  успостави комуникација између ученика у сукобу и створи добра атмосфера у одељењу. Млади ће знати да препознају насилне ситуације и постаће  сензитивисани за различитости.

СИМПОЗИЈУМ МЛАДИХ БОРАЦА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Као завршница активности на пројекту “Мрежа младих против корупције” уследио је скуп учесника на симпозијуму у Великој Плани 2. јула. Пројекат у 20 градова Србије реализује са партнерским основним и средњим школама УГ “Свет речи” уз подршку Америчке амбасаде. На скупу који је имао свечарски тон додељене су награде учесницима конкурса “Млади против корупције”, представници тимова са менторима предочили су резултате рада, а као закључак свих учесника наметнула се идеја да се поруком “и ти можеш зауставити корупцију” ангажују у наредном периоду нове школе и градови заинтересовани за ову тему.

И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ КОРУПЦИЈУ

На симпозијуму у Великој Плани ментори на пројекту „Мрежа младих против корупције“ похвалили су рад својих тимова и изразили задовољство што су наишли на разумевање колега и ученика приликом реализације пројектних активности. Пројекат у 20 градова Србије реализује са партнерским основним и средњим школама УГ “Свет речи” уз подршку Америчке амбасаде.

Менторка зајечарског тима, Селена Ристић Витомировић, председница „Дечијег центра“ Зајечар, сматра да овај пројекат у знатној мери утиче на истицање проблема мита и корупције у први план и давање значаја овој појави у оној мери коју заслужује -  свакако више него што је у ранијем периоду свеприсутна негативна појава у друштву била заступљења у школи и образовању.

МРЕЖА МЛАДИХ СРБИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Удружење грађана „Свет речи“ из Велике Плане симпозијумом у градској библиотеци „Радоје Домановић“ окончало је 2. јула активности на пројекту "МРЕЖА МЛАДИХ СРБИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ" који се од септембра прошле године реализује у 20 градова Србије уз подршку Америчке амбасаде из Београда.

Партнери на пројекту, школе из: Сомбора, Београда, Зајечара, Бора, Мајданпека, Великог Градишта, Пожаревца, Кучева, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Деспотовца, Јагодине, Глоговца, Лапова, Крагујевца, Краљева, Врања, Бујановца, Владичиног Хана и Власотинца, својим ангажовањем и бројним активностима показали су кроз радионице и бројне активности да је борба против корупције задатак садашњих и будућих генрација младих који својим залагањем могу  да допринесу промени свести о проблему који Србију сврстава међу најкорумпираније земље у региону.

НЕВЕРОВАТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О БЕБИ У СТОМАКУ

Уколико тренутно и нисте баш најпокретнији, осећате се прилично исцрпљено и велики сте "као кућа" - не заборавите друго стање је божанствен период у вашем животу. А ако желите да сазнате нешто више о својој беби, прочитајте 12 невероватних ствари које јој се дешавају док је у стомаку, баш овог тренутка!

КАЖИ МИ, КАЖИ, КАКВО ИМЕ ДА ТИ ДАМ…

Стара српска и библијска имена су поново у моди. Софија је име грчког порекла које значи „мудрост“ и важи за најпопуларније име на свету и код нас у последњој деценији. Лука је име изворно грчког порекла, изведено од грчке речи “лукс” што значи “светлећи”, те се може оправдано рећи да Лука светли Србијом последњих 10 година.

МАТЕРИЈАЛНИ ПОЛОЖАЈ РАЗЛОГ ЗА ОДЛАГАЊЕ РОДИТЕЉСТВА

Зашто брачни парови одлажу родитељство и због чега изостаје жеља остварених родитеља да прошире породицу, питања су од чијих одговора у великој мери зависи демографска слика Србије последњих деценија. Бројни су фактори који утичу на смањење наталитета у Србији и то није најчешће недостатак новца. У којој мери нове мере Владе Србије могу да подстакну рађање покушали смо да добијемо одговор од наших суграђана који баш и нису били вољни да коментаришу овакву ситуацију сваљујући кривицу на државу и целокупно стање окарактерисали су као неповољно за рађање деце и одрастање у окружењу које није здраво за потомство.

Страна 1 од 52