Друштво

ОБАВЕЗАМА ПРОТИВ НАСИЉА

Да се насиље може спречити ангажовањем младих, радом у групама, упошљавањем менталних и физичких способности, мишљења је професорка физике у Пожаревачкој гимназији, Маја Јовановић Глигоријевић. Као менторка секције Примењене физике и електронике (роботике), педагошки саветник од  прошле школске године, ментор свог тима на пројекту „Света речи“ „НАЈјаче против насиља“, уверила се безброј пута да ђаци окупљени око идеје компјутеризације и роботике немају жеље да исказују своје склоности непримереним понашањем нити да намећу насилно своје ставове другима. Пројекат је подржало Министарство омладине и спорта.

ВЕРОМ ПРОТИВ НАСИЉА

Новим пројектом „НАЈјаче против насиља“ УГ „Свет речи“ наставља едукацију младих средњошколског узраста да препознају насиље, науче да дефинишу појмове моћ и опресија, истражују последице насиља кроз тетар слика и пошаљу поруку вршњацима и друштву да је могуће конфликте решавати мирним путем без употребе силе и насилног понашања. Партнери на пројекту који је подржало Министарство омладине и спорта су ученици 7 школа из шест градова. Ментор Тима против насиља у Средњој школи „Жикица Дамњановић“ из Смедеревске Паланке је вероучитељ, Марко Грчић, што је подстакло учеснике на размишљање у којој мери вера у Свевишњег и поштовање Господа Бога може да допринесе смањењу насиља међу вршњацима.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Обуком школских тимова против насиља, пред почетак нове школске године, УГ „Свет речи“ са партнерским школама из: Велике Плане, Смедеревске Паланке, Пожаревца, Деспотовца, Кучева и Великог Градишта, започело је реализацију пројекта „НАЈјаче против насиља“.  Уз подршку Министарства омладине и спорта, овог пута акценат се ставља на подизање капацитета Тимова против насиља за рад са младима који врше насиље. Коришћењем техника форум театра и театра потлачених и укључивањем младих који су починиоци насиља шири се круг активних бораца против насиља. На дводневном семинару окупило се 25 ученика и десет ментора.

МЛАДИ "НАЈјаче против насиља!"

У наставку борбе против насиља, УГ „Свет речи“ новим пројектом едукације младих о забрињавајућим последицама насилног понашања и примене силе у вршачкој комуникацији скреће пажњу јавности на потребу превентивног деловања у процесу сузбијања насиља. Уз подршку Министарства омладине и спорта, Удружење "Свет речи" из Велике Плане реализује од јула до децембра пројекат "НАЈјаче против насиља!" чији је циљ информисање, едуковање и подизање свести ученика о насиљу и њихово оспособљавање и мотивисање за преузимање активне улоге у стварању ненасилне атмосфере у школама и односима међу младима.

"НАЈјаче против насиља!"- нови пројекат Удружења "Свет речи" из Велике Плане

У периоду од јула до децембра, уз подршку Министарства омладине и спорта, Удружење грађана"Свет речи" из Велике Плане, реализује пројекат "НАЈјаче против насиља!" који је наставаак пројекта "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља" који је ово Удружење реализовало у 2019. године. И овог пута, партнери на пројекту су средње школе из шест градова:  ЕУШ "Вук Караџић" и Техничка школа "Никола Тесла" из Велике Плане, Средња школа "Жикица Дамњановић" из Смедеревске Паланке, Пожаревачка гимназија, Средња економско-трговинска и машинска школа из Кучева,  Средња школа "Милоје Васић" из Великог Градишта и Техничка школа из Деспотовца.

ИМАМО ПРАВА НА ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА!

Истраживања показују да је 88 одсто ученика/ца изјавило је да је имало искуство са вршњачким насиљем, а сваки четврти (26 одсто) био је сведок неког облика насиља. Почетком фебруара, испред дискотеке у Великој Плани, у раним јутарњим сатима,  претучен је матурант С.Ф. из Старог Села који је преминуо због насталих повреда. Систем кажњавања не даје дугорочне резултате, а како би школе постале безбеднија места, потребно је у решавање конфликата укључивати младе из Ђачког парламента, као медијаторе. Треба их обучити за програм вршњачке медијације да би умели да препознају насилне ситуације и  знали како да реагују тј. да насиље зауставе и помогну да се  успостави комуникација између ученика у сукобу и створи добра атмосфера у одељењу. Млади ће знати да препознају насилне ситуације и постаће  сензитивисани за различитости.

СИМПОЗИЈУМ МЛАДИХ БОРАЦА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Као завршница активности на пројекту “Мрежа младих против корупције” уследио је скуп учесника на симпозијуму у Великој Плани 2. јула. Пројекат у 20 градова Србије реализује са партнерским основним и средњим школама УГ “Свет речи” уз подршку Америчке амбасаде. На скупу који је имао свечарски тон додељене су награде учесницима конкурса “Млади против корупције”, представници тимова са менторима предочили су резултате рада, а као закључак свих учесника наметнула се идеја да се поруком “и ти можеш зауставити корупцију” ангажују у наредном периоду нове школе и градови заинтересовани за ову тему.

Страна 1 од 53