Друштво

Брзи и окретни шестогодишњаци!

четвртак 19. октобар 2017.

Знају деца припремне наставе, наредне јесени ђаци прваци, шта је здрава храна, колико је важно воће и поврће за раст и развој, воле да се играју и већ почињу да стичу здраве навике, дечаци бавећи се спортом, девојчице балетом. Једу здраву храну да буду снажни и да брзо трче, пију млеко да порасту, а врло често, иако знају да слаткиши, сладолед и грицкалице нису здрави, поделе чоколаду и кексиће са другарима.

Зелена оаза у средњошколском центру!

четвртак 19. октобар 2017.

Неформална група „Гимназијалци“ уз подршку Ресурс центра „Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац“ реализовала је на почетку школске године омладински волонтерски пројекат „Зелена оаза“ у оквиру пројекта "Млади су закон - Браничевски и Подунавски округ ". Изградњу летње учионице у парку средњих школа финансирало је Министарства омладине и спорта. Део средстава обезбедила је Гимназија у Великој Плани, подршку је пружила локална  самоуправа, а солидарно су учествовали и родитељи прилозима за поплочавање радног простора.

"Може да се деси сваком"!

петак 13. октобар 2017.

У свету се сваке године непуне три деценије, 10. октобра обележава Светки дан менталног здравља. Статиситички подаци Светске здравствене организације показују да се на планети више од 24 одсто популације суочава се са неким обликом менталне болести, док свака десета особа у Србији пати од паничног поремећаја. По истраживањима Института за психологију Филозофског факултета у Београду утврђено је да је 42 одсто средњошколаца анксиозно. Шаљући поруку да се ментални проблеми могу десити свакоме, органитори програма широм Србије скренули су пажњу јавности на болести око којих је подигнут безразложно зид ћутања.

Шта мењати у односу родитељ - адолесцент?!

петак 13. октобар 2017.

Недеља менталног здравља у Гимназији у Великој Плани, организована у оквиру пројекта „Ми не причамо другима, ми причамо са тобом – програм превенције менталног здравља младих у општини Велика Плана“ у реализацији УГ „Свет речи“ уз подршку Министарства омладине и спорта и Општине Велика Плана, завршена је радионицом коју је осмислила и водила  др. Лада Маринковић, психолог из Новог Сада, са члановима Тима за вршњачку подршку и трибином за родитеље. Тема радионице са ученицима првог, другог и трећег разреда била је "Како подстаћи самопоуздање код адолесцента који је у проблему?" док се на трибини говорило о односима између деце и родитеља - "Шта желе адолесценти? Шта желе родитељи?"

Из угла психолога: Емоционална (не)стабилност гојазних особа!

среда 11. октобар 2017.

Радећи на пројекту "Утицај гојазности на психо - физички развој деце" забележили смо бројна мишљења стручњака, родитеља, спортиста, младих и деце о појави која узима маха. Сви се слажу око истих одредница суштине проблема  да је најчешћи разлог гојазости неправилна исхрана и одсуство физичке активности. Психолози притом инсистирају на узроку ове појаве коју би требало тражити у емоционалној стабилности личности суочене са проблемом повећане телесне масе, која је у ствари увек замена за нешто или је усмерена против нечега.

Заблуде о љубави: Научити их да разликују љубав од заљубљености!

среда 11. октобар 2017.

У наставку пројекта "Ми не причамо другима, ми причамо са тобом" и планираних активности "Света речи" у  "Недељи менталног здравља" у клубу "Гимназијалац" организована је јуче психолошко - едукативна радионица "Заблуде о љубави".  Са ученицима прве и друге године о љубави и заљубљивању, функционалним и дисфункционалним везама  и партнерским односима разговарала је психолог Ивана Милосављевић, председница Удружења "Progressium" из Београда, бивша ученица ове школе.

Кад душа заболи: Зид ћутања или правац промена?!

уторак 10. октобар 2017.

Међународни дан менталног здравља, 10. октобар, обележен је у Гимназији низом акција које ће заједно са планираним програмом до краја ове седмице указати пажњу јавности на проблеме са којима се суочава више од двадесет одсто становника планете. Слоган овогодишњих манифестација са циљем да се пружи подршка особама са анксиозним и депресивним тегобама је "Може да се деси сваком". Светска здравствена организација процењује да ће до краја ове деценије депресија бити најмасовнија болест у свету, испред кардиоваскуларних болести и карцинома.

Страна 1 од 23