ПОДРШКА ЛИЧНОМ РАЗВОЈУ ПОЈЕДИНАЦА

Невена Бужек - девојка са дипломом Филолошког факултета окренута едукацији људи у бизнису

МЛАДИ И УСПЕШНИ

Окренута будућности, бавећи се коучингом, у комуникацији са људима подстиче откривање њихових талената, доприноси стицању трајних знања и стварању нових представа о учењу. Коришћењем сопственог знања из разних извора, повезивањем информација са искуством стимулише код људи окренутих послу дубље разумевање бизниса, а код младих развој критичког мишљења и откривање талената. Посао који је одабрала доноси јој задовољство да путује светом и упознаје друге културе.

Невена је одувек знала шта хоће, како да оствари своје циљеве и буде у сваком тренутку најбоља могућа верзија себе. Несебична, емпатична и отворена за комуникацију са људима одабрала је занимање које ће спојити све добре намере у један циљ – едуковање људи да код себе открију таленте и пронађу најбољи део сопствене личности који ће их водити кроз пословни свет и успех у бизнису. Све то ради пуна самопоуздања, уверљива и јасна са лакоћом која доприноси да корисник њених услуга буде сигуран да је изабрао најбољег учитеља бизниса. Завршила је најпре Филолошку гимназију, шпански језик и увек била одлична, Филолошки факултет у Београду, одсек компаративна књижевности, окончала је просечном оценом 9,4, мастер студије на Филолошком у Београду оверила је десетком, а у Цириху где живи отворила је сопствену фирму Nable у којој обједињује сва стечена знања и вештине којима је овладала радећи на себи. Говори шпански, енглески и словачки течно, учи немачки, а разуме и служи се кад затреба португалским.

- Одмах после студија, имала сам 24 године, почела сам да радим у Johnson Controls компанији у Братислави, на почетној позицији у финансијама. Тамо сам открила како страст према књижевности и креативности, едукацији и учењу уз додатна знања из психологије могу да применим у бизнис свету тако да сам тамо започела каријеру у едукацији и развоу људи. Тренутно се бавим коучингом. Завршавам трећу годину едукације у психотерапији, а бавим се и консалтингом - саветовањем компанија у вези са развојем њихових запослених – представља себе млада и успешна девојка која следи своје циљеве.nebuu

Колико има сличности садашњи посао са позивом који је одабрала за занимање једноставно објашњава лакоћом прилагођавања околностима које се наметну на животном путу.

- Слично је у том смислу што је доста креативно, и што доста пишем. Морам да осмислим и реализујем презентације на својим тренинзима, едукацијама и радионицама. Користим неке ствари из методике које сам научила на факултету, а тамо сам сазнала начин на који људи уче. Сада то могу доста да применим у раду бавећи се едукацијом одраслих и запослених. Ту има доста психологије и креативног рада који сам у значајној мери развила током студија и учења и то је оно у чему уживам. Чак и у слободно време читам књиге везане за мој посао и то је нешто што ме чини јако срећном и испуњеном – каже Невена захвална што страст свакодневног учења и рада на себи може да примени у бизнису и у свом послу- Моји клијенти су из IТ света, компаније које су тренутно стартапи и скејлапи од 250 до 300 запослених, саветујем их на који начин да развијају људе, како да их едукују, правим програме за лидере, програме за будуће лидере... Саветујем кроз коучинг директоре и људе на високим позицијама, а такође правим и лидерске програме за agile lidere, тим лидере и менаџере, правим стратегије и процесе на које начине и у ком временском периоду ће се запослени развијати, на које начине могу задржати запослене у фирми – ближе објашњава послове које одрађује бринући се о едукацији остварених у бизнису или почетника на лидерским позицијама.

- Пре неколико недеља била сам на једној конференцији Deloitte у Цириху и причали смо о будућности ејч ара и компанија у оквиру вештачке интелигенције. Довели су директора једне америчке компаније који је говорио о томе како вештачка интелигенција долази по наше вештине и наша знања, али оно што вештачка интелигенција не може да замени су људске тековине, а то су мудрост, радозналост, емпатија и сличне особине човека које роботи никако не могу да потисну. Храброст, развитак визије су незаменљиве карактеристике људског ума тако да је то оно најважније у шта треба улагати. Мислим да је мој посао и оно чиме се управо бавим, оно што се трудим да кроз коучинг и лидерске програме развијам, су управо људске особине које су важне и главне за будућност – објашњава подробно своје поље рада Невена у нади да ће ова врста посла добити значајније место и на нашим просторима.

- Имам волонтерске радионице, организујем коучинге, комбинујем психотерапију и коучинг у зависности од тога шта је потребно клијенту и сарадницима. Организовала сам у Цириху једну заједницу у којој се скупљају људи који се баве истим послом и људи који би желели да им у будућности ово буде занимање. Волонтерски бесплатно радимо и помажемо им у развоју каријере. Делим савете, организујем радионице и сличне едукације за њих. Код нас тек долази овај начин саветовања и мислим да ова делатност има будућност. Наше компаније су раније имале неке друге фокусе, сматрам да фокус на запослене, на то колико и шта компанија треба да ради да би привукла младе таленте и на који начин да их задржи, би требало да буде перспектива која се тек открива у нашим компанијама и да ће то ускоро у већој мери бити заступљено и код нас – преноси своја очекивања Невена Бужек, спремна да своје знање подели са заинтересованом публиком у нашој земљи.

- Млади добро знају да ништа није немогуће – каже самоуверено настављајући причу о коучингу који није међу нама непознаница али још увек нема онолико присталица колико побуђује пажњу у бизнис свету развијенијег дела планете.

- Људи ме често питају шта сам завршила, шта је било потребно од едукација, курсева и сличних обука. Вероватно да би проверили да ли могу и они да раде ову врсту посла. Завршила сам књижевност, нисам директно завршила за ејч ара или нешто тако, али сам пример за тврдњу да је све могуће кроз рад и труд. Радила сам у Џонсон компанији као рачуновођа у финансијама углавном поподне. То ми је била почетна позиција коју сам могла да добијем одмах после факултета, без искуста, а пре подне сам радила волонтерски тренинге у Џонсону да бих уопште добила неки кредибилитет. На основу тог мог ангажовања су направили нову позицију тренера која никада раније није постојала. Ја сам својим залагањем сама себи дала посао у тој компанији где сам измислила нову позицију и која и дан данас постоји тамо. Кроз мој пример желим да укажем младима да буду одлучнији и предузимљивији. Где год да их живот нанесе и које год можда препреке имали пред собом, никада није касно да пређу на нешто друго уколико желе да промене своје звање. Није вредно одустајања ни то што немају довољно искуства да би се бавили нечим, својим искуством желим да поручим да је заиста све могуће само уколико они знају шта желе, који им је циљ и знају шта могу. У том случају треба да се мало више потруде да би сутрадан уживали у свом послу и да схвате да је посао из снова доступан свакоме уколико то истински жели и довољно ради на остваривању својих жеља.RRSSAAA

Невена не верује ни у шта што је брзо, зна да успех не долази преко ноћи и да се све у животу постиже великим трудом и залагањем

- Ни за шта не бих мењала време и године у којима сам улагала у себе волонтирајући и радећи неке ствари. То ме је направило оваквом особом каква јесам данас и довело ту где сада јесам. Релативно брзо сам дошла до неких резултата али сам пре тога урадила много тога важног за садашњу позицију. У Џонсону сам чак имала прилике да представим своју причу пред више од 1.000 људи, мој пут успеха - success story, да кроз каријерну причу инспиришем друге људе зато што се први пут десило у овој компаније да неко том брзином напредује и да том брзином дође до неких резултата. Претходило је овом успеху јако пуно уложеног труда и увек јасан циљ. Управо то сада радим са својим клијентима и кроз коучинг помажем да јасно разазнају и визуализују свој циљ. Да буду сигурни где желе да буду, где себе виде, шта је тачно што ће их довести до тога, који су кораци који ће их довести до циља и у ком временском периоду могу да очекују успех. Мислим да је ово веома корисна вежба коју у свом животу примењујем – преноси своја искуства професорица која није желела да радни век проведе у учионици, или бар део младости који чезне за изазовима.

- Док сам студирала радила сам у једној школи страних језика у Батајници. Држала сам часове енглеског и шпанског деци и тинејџерима, повремено одрасдлима тако да сам годину - две имала искуства рада у просвети. Био је то прелеп период мог мог сазревања. Мени су та деца дуго недостајала и након што сам изашла из школе, али не видим да сам потпуно напустила свој позив. И даље се бавим едукацијом, за промену одраслих и помажем им да раде посао из снова. Подстичем на најлепши могућ начин то неко откључавање специјалних способности код њих, Чини ми се да је тако нешто дошло само по себи – каже да су се коцкице једноставно склопиле из искуства које је стекла у школи страних језика, касније приликом држања тренинга и едукација одраслима.buzekkk

- Применила сва стечена знања и способности које природно поседујем. Нисам тада као тек свршени студент видела перспективу у школи, или негде другде. Добила сам прилику да радим у великој корпорацији као што је Johnson Controls и ту надоградим расположиви портенцијал и применим искуство рада у школи. Помогла ми је диплома са факултета, још више знање из мастер студија у области методике рада у корпоративном окружењу.

- Енглески ми је примарни језик, али радо користим шпански, као и знање португалског кад затреба. Деси се да неки клијенти не говоре енглески ни шпанси, у том случају комуницирамо уз помоћ португалског шпанског. Док сам била у Словачкој причала сам словачки. Мој циљ је да помогнем младим људима да откључају своје потенцијале зато што мислим да су сви за нешто талентовани и сви имају скривени потенцијал који би требало пробудити уколико је заспао. Мој циљ је да помогнем да пронађу свој каријерни пут, да раде свој посао из снова и буду задовољни. Кад успем срећна сам колико и они.

Невена има времена,рекло би се, за све. Има благослов да ради од куће, сродну душу и пријатеље. Радо путује и ужива у животу. На питање да ли би се вратила кући каже кратко и самоуверено као кад држи предавање, да је све могуће.biogrrr

- Волим да дођем и волим да оно што сам сазнала и кроз шта сам прошла применим у Србији и помогнем нашим људима да се развијају у бизнису, покрећу и одрже своје послове. Увек се радо враћам и увек би се радо одазвала некој пословној прилици у Србији, зашто да не – оставља простор за повратак иако јој мало тога недостаје из земље у којој је одрасла и стасавала у младу, успешну, пословну жену каква је данас.

- Да будем искрена у Братислави ми је Србија много недостајала, али у Цириху имамо српске продавнице, српске ресторане... Многи причају српски, где год се окренеш чујеш или видиш нешто наше, тако да, што се тиче тог неког аспекта, ништа ми не недостаје, али ми недостају моји пријатељи, моји људи, мој град, моје окружење... То ће заувек бити ту, у Србији.

- Радила сам у корпорацијама јако дуго, у Johnson Controls и у Амазону у Братислави, одатле сам се одлучила да се отиснем у неке приватне воде. Преко своје фирме у Цириху имам за клијенте компаније и приватна лица. Едукација из психотерапије коју сам заврсила при ТАУС-у са лиценцом Европске Асоцијације за Трансакциону Анализу ми је отворила нове приступе и сазнања које користим у свом раду.

Заједница коју је Невена основала у Цириху зове се L&D Shakers и окупља људе који се баве истим послом као она, или желе да се баве овом врстом коучинга. Помаже (бесплатно) да напредују у својој каријери.

- Док сам радила у Џонсону, пре короне, била сам глобални тренер, што значи да сам држала тренинге, едукације и радионице свуда по свету. Била сам у Мексику месец дана, радила на транзицији једног одељења и на моје велико задовољство користла шпански. Била сам у Манчестеру два месеца, у Москви, Варшави, Порту, Мадриду, Ирској... Овај посао ми доноси једну прелепу ствар да путујем светом и упознајем друге културе.

Ово је пут успеха једне успешне девојке на чијој ће се путањи наћи нове дестинације, нове земље и нови градови. Несебично помаже другима да пронађу своју срећу.BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja