ТО САМ ЈА!

Пијанисткиња Сања Донић, професорица клавира у крагујевачкој музичкој школи

МЛАДИ И УСПЕШНИ

Током школовања била је увек најбоља у својој класи, проглашена студентом генерације на Музичкој академији у Крагујевцу са просечном оценом 9,95, специјалистичке студије завршила са чистом десетком, а на докторским студијама и даље бриљира. То је она, натпросечно надарена, вредна и истрајна. Њени ђаци иду стопама своје професорке.

Сања Донић, дете рођено за сцену и светлост позорнице, учење музике и дружење са клавиром започела је у шестој години. Прешла је са лакоћом све путеве који су је довели до признате уметнице која за клавиром одушевљава публику широм света. Била је најбољи ђак у средњој музичкој школи увек предодређена за сам врх лествице вредновања нечијег постигнућа. Завршила је Основну музичку школу у Смедереву, и „СМШ др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу у класи Ане Поповић. Од престолонаследника Александра II је добила Похвалницу за исказан изузетан успех у завршеном средњем образовању. Завршила је основне и мастер студије на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу у класи Сање Вукосављевић Миленић и специјалистичке академске студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у класи Дејана Стошића, у чијој класи је уписала и докторске студије. Тренутно је завршна година под менторством Наташе Митровић.samkaaa yyy

Добитник је стипендије Универзитета у Крагујевцу, Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника, као и стипендије Доситеја. Освојила је више награда на пијанистичким такмичењима. Похађала је курсеве Јурија Кота, Бориса Краљевића, Ђузепеа Албанезеа и Михаила Аркађева.

Као соло и камерни извођач је наступала у значајним салама Крагујевца и Београда, као и у другим градовима широм земље. Издвајају се наступ на фестивалу Оnde di Note у Анкони, као и наступ на Конзерваторијуму у Брну. Са виолинисткињом Љубицом Јовановић је одржала концерт изводећи дела Оливере Војне Нешић у Луксембургу, у оквиру пројекта Les Concerts du Foyer europeen.

Сања је била студент генерације са просечном оценом 9,95 године. Освојила је више награда на пијанистичким такмичењима, а као активни соло и камерни извођач одржала је низ концерата. Упоредо са редовним посдипломсклим студијама тече њено стручно усавршавање код руских и италијанских мајстора, истовремено концертна и педагошка каријера. Предаје клавир у Музичкој школи "Др Милоје Милојевић" у Крагујевцу, граду који је одабрала за живот и студирање.samkkk

Сања није само добар ученик и студент, она је изванредан предавач који радо знање и целокупно умеће музицирања преноси на своје ђаке будуће пијанисте. Њени ученици иду стопама своје професорке, освјајау прва места на такмичењима и фестивалима, предано раде и одушевљавају публику на наступима. Пред својом публиком у Великој Плани, месту где је рођена и одрасла, Сања је свирала одмах по завршетку студија. Био је то топао сусрет старих познаника, Сањиних суграђана од којих многи нису знали да је некада чудо од детета оправдало атрибут који је пратио малену пијанисткињу током одрастања. Од ње се увек и с разлогом очекивало да буде успешна, добра - најбоља у свему. И била је види се из њене биографије о чему она говори тек када је неко подстакне да поброји своје успехе. Са непуних тридесет година каријера је тек пшред њом и због тога оставља празан простор да се упишу наступи и нови успеси јер ће их сигурно бити судећи по амбицијама које красе ову младу, лепу и талентовану девојку.

Представила се тада, у Великој Плани, пред својима у најбољем издању као да је на Коларцу, у Миланској склаи или некој од бечких концертних дворана. За њу је светлост позорнице свуда иста, очаравајућа и инспиративна, Као тајанствена покретачка снага било која сцена, велика или мала, камерна или дечија, у њој подстиче убрзани рад срца и подиже адреналин због чега изгледа као да њени прсти додирују клавирске дирке са пуно жара, дирекно из срца, пуне душе преплављене емоцијама. Таква је Сања било да свира Шопена или Чајковског, неку обраду познате музичке нумере, модерну верзију џеза или рока у духу класичне музике. Због ње и таквих музичара чак и они који немају сензибилитета за озбиљну музику и није им на срцу овај жанр, постају љубитељи класике и поштоваоци музичког стваралаштва старих мајстора. И кад запева Сања милује чаробним гласом. Рођена је и саткана од музике. Плени на сцени и изван ње. Има држање које асоцира на јаку личност, одлучну и предану раду, одаје утисак да је за клавиром неко ко увек има жељу само да свира и преноси очаравајућу радост љубитељима музичког стваралаштва преплитањем прстују преко дирки читавог свог живота.sanjjjmm

Сања лепо делује на сцени, зрачи унутрашњом лепотом, осваја елеганцијом, складним покретима, одабиром костима којима поручује да је све у њој и на њој саткано од нота. Шири радост око себе и увесељава као да је то њена мисија. Радо дели усхићење са младим људима који у музици виде више од забаве и уживања, који музику схватају као уметност која оплемењује људе. Она са лакоћом кроз музику, за клавиром, изражава осећања, осликава расположење, износи ставове... Кроз ритам, мелодију и хармонију преноси догађаје који доприносе јачању духа и срца и на тај начин шири љубав међу људима. Лако је волети уз музику, радовати се, понекад и туговати, а кад то ради неко ко има у наступу толико емоција као Сања, све изгледа једноставно и лако.samkion

Сања је често на сцени са припадницама Удружења „Жене у музици“ из Крагујевца. Са њима обилази свет и неретко у дуету са неком српском пијанисткињом наступа на турнејама овог удружења. Циљ асоцијације је афирмација жена у области стваралачке и репродуктивне музике, компоновање, извођаштво, музичка педагогија, музикологија, етномузикологија, дириговање, истраживање, медији, наука… Свега везаног за женско музичко стваралаштво и свих који подстичу афирмацију жена у музици. Често свира са колегиницом Саром Сарић и на импресиван начин, својим талентима и умећем, као дуо, представљају се публици као „савршени преводиоци“ записаних нота у клавирски звук. Како у односу на солистичке концерте, клавирски дуо има већи извођачки дијапазон, та ширина музицирања уочљива је на сваком њиховом концерту. Програмски опус ове две младе пијанисткиње најчешће чине Морис Равел, „Дечије игре“ Жоржа Бизеа и „Летњи снови“ Ејми Бич“.

Сања Донић, млада пијанисткиња и наставница клавира, често одржава концерте у салама музичких школа широм Србије. Као активна чланица удружења "Жене у музици", ученицима и наставницима на најбољи начин представља дела савремених српских композиторки која у свим срединама изазивају велику пажњу и занимање публике. Како се углавном ради о будућим пијанистима и предавачима у гостујућим школама, Сања се са њима најбоље разуме зато што говоре истим језиком и негују исту љубав према музици. То је сваки пут подсети на њен почетак школовања када је са будном пажњом пратила сваки наступ старијких колега.

Ове године у марту у Луксембургу је одржан ауторски концерт српске композиторке и професорке Оливере Војне Нешић, у оквиру пројекта Les Concerts du Foyer europeen. Композиције које су имале светску премијеру у Луксембургу извеле су две младе уметнице: Љубица Јовановић, виолинисткиња и Сања Донић, пијанисткиња, наставница музике из Крагујевца. Ово је само део онога што Сања ради и што ће убуидуће радити са посебним младалачким жаром која краси младе уметнике.

Још ће се о њој чути и причати, а да је успешна признају јој не само они који знају да цене њен труд и рад него и њени суграђани. А кад неко буде признат и успешан међу својима пут му је отворен за нова постигнућа.BanerSufinansiranja 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja