ЧЕМБАЛИСТКИЊА СА ИСКРОМ У ОЧИМА

Она може све

МЛАДИ И УСПЕШНИ

Искра Дилкић свестрана је девојка, има само 17 година и таленте који чуде и задивљују. Може да бира шта ће бити њен позив – глумица, акробаткиња, плесачица, пијанисткиња или чембалисткиња. Све то може и све то ради са пуно љубави

Ако је име које носимо наше лично знамење, које нас боље од целокупне биографије описује, онда Искра Дилкић, девојка са пуно талената с правом може да каже да њој њено име у потпуности пристаје. Она искри, светли као свитац, буди из сна, симболише почетак неке тихе ватре, пресонификација је светлости и буђења. Оваква поетска класификација личности сасвим приличи њеном темпераменту и младости. Са 17 година она би могла да буде шта год хоће. Бројне награде на разним такмичењима само су потврда да вредна и даровита не троши време на безначајне ствари. Понекад замишља да чаробним штапићем продужи дан како би постигла баш све што је пожелела да уради тог дана. Уз музику, бави се глумом, савременим циркусом, планинарењем, фотографијом, тренира танго и латино плесове и супер је ђак.

- Ученица сам 4. године Средње музичке школе „Јосип Славенски” у Београду на одсецима за рану музику - чембало, клавир и теорију музике, као и 2. разреда основне музичке школе на одсеку за соло певање. Почела сам да свирам чембало са 13 година. Заинтересовао ме је другачији звук и допала ми се музика која се на њему изводи. Из тога се изродила велика љубав – овако себе представља даровита девојка која искри лепотом и ведрином,осмехом иза кога се крију велики достижни снови који ће вероватно једног дана попстати стварност. Јер све оно што је досада желела, девојка са искрама у очима, именом Искра, постигла је.ISKRTT

- Наступала сам у Београду на разним фестивалима и концертима, као и на Коркира Барокном Фестивалу на острву Корчула у Хрватској. Током школовања, учествовала сам и освојила награде на такмичењима из клавира и области из теорије музике - хармонија и музички облици – скромно говори о успесима који су обележили досадашњи рад за који се не може рећи да је пун одрицања да би дошла до циља.

За њу је све једноставно и могуће. Има довољно времена да уз музику садржајан животни опус посвети другим уметностима које допуњују њену личност.

- Осим музике, волим позориште и филмове. Глумила сам у представама у Омладинском позоришту „Дадов“ и Дечјем позоришту „Душко Радовић“, а играла сам и у неколико филмова студената Факултета драмских уметности у Београду. Члан сам прогама „Млади позоришни експерти“ Народног позоришта, као и удружења савременог циркуса – „Циркусфера“. Почетком ове године почела сам да плешем танго - кратко и уздржано о себи говори чембалисткиња чија појава обрадује публику пред којом излази спремна да да део себе и остави срце на сцени. Било који уметнички израз одабира да представи себе и оно што собом носи, Искра са радошћу дели са другима.

- Поред тога, волим да читам, помало пишем и фотографишем – ово би било довољно, можда и превише, да опише свакога ко има шта да каже о себи, али не и за Искру. Она је недавно добила награду као део ауторског тима за кратак филм на фестивалу „Филић филмић“ и показала да јој и то лежи.

Овогодишња тема била је „Живот је сан”, а од аутора се очекивало да прикажу љубав према животу, своје изборе, идеју о неком бољем свету кроз сопствени осећај за лепоту и доброту. Искрине другарице, девојке из Центра за визуелне комуникације" Квадрат" добиле су другу награду за филм" Последња станица" ауторке Петре Лукић Јовић, под менторством Светлане и Зорана Поповића из Београда и сликом и музиком показале колико је леп живот из перпективе младих уметника.

Колико је Искра посебна и колико њен таленат обећава говоре не само признања и њени наступи него и друштвена признања као подстицај образовању. Добитница је стипендије „Доситеја“ Фонда за младе таленте Републике Србије и више међународних и државних награда из подручја теорије музике. Њен наступ на концертима ране музике у Београду утемељио је њену одлуку да ипак највећи део љубави према различитим уметничким жарнровима ова свестрана девојка посвети чембалу. Рекло би се судбински је био излазак пред публику на фестивалу „Korkyra Baroque Festival“ на Корчули.

Године 2021. за Искру су градитељи Златко Павлинић и Миховил Деполо саградили једномануално чембало. Било је то прво чембало изграђено у Корчули, годину дана касније добило је млађег али већег брата, ЛД двомануално чембало, као наруџбину покровитеља Корчуланског барокног фестивала – Michaela Unswortha.ISKRR

Искра користи сваку прилику да се усавршава у ономе што воли и што јој испуњава дан. Била је недавно полазница мајсторског курса који је неколико дана водио чувени аустријски чембалиста Александер Гергељфи и откривао тајне овог древног инструмента ученицима и студентима чембала. На Факултету музичке уметности у Београду и у МШ „Јосип Славенски“ светски признат чембалиста радио је појединачно са свим полазницима на усавршавању технике извођења, и аналитички припремљеној стилској интерпретацији музике што је за Искру и остале полазнике био немерљив доринос усавршавању вештине музицирања на чембалу. Као завршница био је уприличен наступ у Конаку кнегиње Љубице где су средњошколци и студенти показали стечена знача и своје раскошне таленте.

Мало је чудно због чега је Искра изабрала баш овај стари инструмент који данас није тако популаран. Иако га многи везују за период ренесансе и препорода, његов звук заиста плени љубитеље музике. Коришћен је и у оркестру и соло наступу. Сматра се претходником клавира. Највећи део тонова инструмента је у области највеће људске слушне осетљивости, тако да се чембало лако разликује у сваком оркестру. Данас се чембало може чути углавном на специјализованим местима - у конзерваторијумима, филхармонијама и на концертним местима. Како нам се чини девојка по свему особена и посебна из романтичарских разлога је изабрала баш чембало који је и по томе издваја од вршњака.

- Код чембала нема лажи, нема преваре! Захтевнији је од других инструмената, јер му је звук кратак, сиромашан у бојама и зато је страшно експлицитан. Мањак талента и маште извођача најбоље се види на чембалу. Као на платну. То је као најпрецизнији сеизмограф, али за регистровање нечијег талента – пронашли смо изјаву наше професорке чембала на Академији музичке уметности Биљане Јашић Радовановић која., бар нам се тако чини, на најсуптилнијки начин описује Искрину страст према овом инструменту.ISKTTTTT

Ако томе додамо онај романтични део приче о „ чаробној музичкој кутији“ улепшаћемо Искрину везу са древним инструментом јер је чембало сигурно био присутан у салонима најугледнијих породица Старог света. Рађен је од скупих врста дрвета, а кључеви су били обложени плочама од оклопа корњаче, уметнути драгим камењем и украшени седефом. У почетку се налазио на столу, касније су мајстори додали лепе ноге. Улога да седи иза њега додељена је диригенту. Ова особа је требало да једном руком свира инструмент, а другом да води музичаре.

Популарност ове врсте музике и даље не јењава. Доказ за то је чињеница да композитори и данас компонују музику за чембало или ансамбле у које је укључен овај инструмент, као и бројни фестивали и такмичења која се одржавају широм света.

Београд има Фестивал чембала, као и још неке манифестације везане за стару музику, а у Хрватској већ скоро 50 година постоје чувене Вараждинске барокне вечери. У црквама и концертним просторима широм света стално се изводе композиције Баха, Хендла, Вивалдија, Персла, Скарлатија и других мајстора барока – подучава недовољно обавештене професорка Јашић Радовановић.

– Неко може рећи: шта ће нам барокна музика и чембало, али није у реду да нам се музика сведе на једно те исто – оправдава избор младих професорка чембала, која је гостовала као предавач на музичким академијама у Вроцлаву, Гдањску и Букурешту, где је имала прилику да ради са студентима и барокним ансамблима. Овако себе, негде у будућности, помало стидљиво, али одлучно види Искра Дилкић.

Ако пак сада тражимо везу позоришта и циркуске акробатике и плеса са Искром, нећемо предалеко отићи, нити залутати. Ту је објашњење које непогрешиво сугерише да смо у праву. Филм, позориште, циркус прате музички тонови, композиције специјално писане тим поводом, ствари које допуњују догађај на сцени, које се памте и изводе. Она је ту, свесно или несвесно утиче на нас и доприноси да нам се представа свиди или не.

“Можда представа“ замишљена је као јединствени позоришни концепт у коме се преплићу сцене из чувених драма Шекспира и Пирандела. Основна структура базирана је на идеји позоришта у позоришту, тако што се кроз представу преплићу сцене из Пиранделовог комада „Шест лица траже писца“, „Хамлета“ и „Сна летње ноћи“. Идеја је да се кроз сам чин прављења једне представе, односно позоришних проба и свега онога што се суштински дешава у једном позоришту (глумци, редитељ, техника, управа) позабавимо самим чином креативног стваралаштва. Да ли ће се представа у тренутној ситуацији уопште одржати, да ли ће редитељ успети да окупи глумце, и како данас поставити класику када је све толико пута већ виђено? Управо зато, отварамо питање колико нам је позориште битно и како успева да се одржи у данашњем времену, стога и сам наслов представља упитну премису – „Можда представа“ – у њој игра Искра Дилкић,ISKRAAA

Као тинејџерка Искра је била редовна у „Позоришту на селу“, пројекту редитељке Анђелке Николић који је имао за циљ да деци Марковца и околине који проводе распуст у овом делу Шумадиоје и Поморавља приближи позориште и глуму. На завршници пројекта сви полазници, тридесеторо деце свих узраста показали су многољудној публици, мамама и татама, широј родбини, знатижељним мештанима, шта су научили, колико су се ослободили за јавни наступ, ко су и шта воле. Представили су своје омиљене предмете, направили мале групне представе откривајући по неку тајну, многобројне таленте и склоности са којима протрчавају кроз детињство. Искра је већ тада знала да ће све оно што је тамо радила бити део њене свакодневице – музика, плес, глума, акробатика... И да не изоставимо још једно важно опредељење ове младе даровите уметнице, вишеструко надарене и посвећене лепоти стварања - она воли планинарење, природу и све што је окружује у њој. Онда и ви закључите да ли смо у праву када кажемо да уз Искру иде у свој својој лепоти и значењу име које најбоље описује њу и њен карактер – ИСКРА.BanerSufinansiranja 2

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja