ЕДУКАЦИЈАМА ПРОТИВ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА

 

У КОРАК С ВРЕМЕНОМ

„Да би препознали дигитално насиље морамо пре свега да разивјемо могућност да препознамо било који други облик насиља. Ми живимо у једној култури која је апослутно толерантна на насиље, зато што људи не препознају лако вербално насиље. Кажу обично "па шта, он тако говори" или "ја сам навикао да ми се тако обраћа". Дакле, не препознајмо психолошко насиље и чак и када разговарам са људима о томе они кажу како ту нема подлива или крви“ – каже Ана Мирковић, психолог Института за дигиталне комуникације и подсећа да насиље постоји од кад постоји човечанство и да ће га увек бити, једино остаје непознаница у којој форми и ком облику...

Уз подршку Теленор фондације,пројектом УГ „Свет речи“ "ВРШЊАЧКОМ ЕДУКАЦИЈОМ ПРОТИВ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА", непосредно пред корону, школској деци и омладини скренута је пажња на проблеме који настају злоупотребом интернета. Пројектом је обухваћено седам средњих и четири основне школе из 10 општина и градова Србије. Ученици и професори образовних установа у Великој Плани, Смедеревској Паланци, Пожаревацу, Великом Градишту, Кучеву, Јагодини, Деспотовцу, Лапову и Београду кроз интерактивни рад имали су прилику да сазнају нешто више о дигиталној комуникацији, злостављању и занемаривању на интернету, али и начинима решавања проблема уколико се овај све учесталији облик насиља препозна и на време открије. Обучени да предузму мере превенције да до насиља убудуће не долази, бар не у толикој мери као пре едукације, млади су међу вршњацима преносили сазнања о злоупотребама интернета. Овакве едукације имале су позитивне ефекте, а резултати рада са децом довели су до смањења дигиралног насиља у срединама у којима је пројекат реализован, истакла је председница УГ „Свет речи“, Јелена Златкова.jelennna

Нама је за тему пројекта „Екранизам – дигитални аутизам“ вишеструко занимљива и значајна ова тема јер нас превелика употреба екрана доводи до овог облика насиља који може да има далекосежне последице по ментално здравље деце и омладие са трајним оштећењима на души жртве.

На првом тренингу, који је окупио 34 вршњачка едукатора и 15 професора из поменутих средина, Ана Мирковић, тренер на пројекту, одржала је предавање полазницима семинара како да препознају насиље и на који начин да се боре против њега.

- Да би препознали дигитално насиље морамо пре свега да разивјемо могућност да препознамо било који други облик насиља. Ми живимо у једној култури која је апослутно толерантна на насиље зато што људи не препознају лако вербално насиље. Кажу обично "па шта, он тако говори" или "ја сам навикао да ми се тако обраћа". Дакле, не препознајмо психолошко насиље и чак и када разговарам са људима о томе они кажу како ту нема подлива или крви. Апсолутно смо толерантни на тај вид насиља, а дигитално уме да буде јако затовреног типа. Уме да буде културолошко обојено. Често младе питам да ли је неко од њих трпео неки облик дигиталног насиља. Они обично негирају. Када их питам да ли су га видели, неки такође негирају. Онда када им кажем шта су облици дигиталног наисља, кажу да то ипак виђају сваког дана. Дакле, морамо да подигнемо свесност о проблему. Да причамо о томе, па када знате да је то нешто, онда је проблем. Како да препознамо нешто о чему не знамо ништа – истиче на почетку разговора стручњак(иња) за овај све учесталији вид вршњалког насиља.

- Мој задатак је да информишем младе људе и да их обучим да могу да пруже подршку свом окружењу када су у питању теме везане за дигиталне комуникације и дигитално насиље. Обухваћени су овом појавом сви облици злостављања, малтретирања, ниподаштавања, вређања, који заправо производе психолошко и емоционално насиље. Обука је садржала смернице како да препознају насиље, како да на њега реагују, ободре другаре из свог окружења, како да се опходне према агресорима и коначно како да заштите жртву. Топ је тема, а пројекат покренут у право време и на прави начин – рекла је овим поводом Ана Мирковић, психолог Института за дигиталне комуникације и подсетила да насиље постоји од кад постоји човечанство и да ће га увек бити, једино остаје непознаница у којој форми и ком облику.

- Дигитални медији су унели извесну новину тако да је овај облик насиља стално видиљив, заувек траје а жртва је изложена терору и осуди јавности великог броја људи. У овој фази можемо само да радимо на буђењу свести о томе да је то опасно и да је важно говорити о овом облику насиља. Да ли ћемо га зауставити, не верујем јер ми ни друге појаве насиља нисмо успели да зауставимо за ово неколико хиљада година колико човечаноство постоји – истакла је у уводном делу излагања тренер пројекта и појаснила значајну улогу едукатора и свих учесника на пројекту.

Млади су од стручњака у овој области добили инструкције шта могу да ураде, какав став да заузму према жртвама насиља, истовремено су им упућене сугестије какав приступ да примењују према насилницима и како да се припреме за евентуалне насилне покушаје нечасних саговорника који користе модерну технологију да би намамили жртву и нанели јој повреде. Иако се не ради о физичким повредама, ране на души су опасније и једва видљиве, због чега се дуже и теже лече.telef0nii

- Насиље можемо да ублажимо, да будемо опрезнији, да мало више рачуна водимо о сопственим поступцима, да утичемо на то да из нехата не повређујемо друге особе. Можемо да знамо да смо поступцима и чињењем у могућности да заштитимо жртву насиља, да се не правимо луди и не кажемо да нас се не тиче ова тема уколико ми не трпимо последице. То су ствари које спадају у опште образовање и едукација је неопходна, што јесте наш примарни задатак – нагласила је значај оваквих активности и едукација психолошкиња Ана Мирковић и појаснила да је реално очекивати да се правилним ставом према насиљу ситуација значајно побољша, али не и да се насиље искорени.

- Можемо да утичемо, да превенирамо насиље и тако делујемо последично на степен смањења насиља, али не и на потпуно заустављање јер је насиље као облик понашања својствено људској врсти одувек и биће вероватно заувек.

Родитељи, као и у свим другим облицима вршњачког насиља, имају кључну улогу, због чега се очекује да и они у оваквим приликама дају допринос смањењу дигиталног насиља међу младима. С обзиром на то да не реагују благовремено и да је неопходно да покажу већу пажњу и разумевање, упућени су им конкретни савети и предлози за успостављање боље комуникације са децом.

- Имам пуно разумевања за родитеље који су потпуно сломљени егзистенцијалним питањима, у јурњави за новцем су негде пренебрегнули чињеницу да треба да се баве децом и њиховим понашањем на интернету. Нису упознати на који начин користе друштвене мреже, како примећују друге, како се понашају... Интернет је још увек нека ера и свера забаве и у том смислу нису превише укључени у живот младих људи. С друге стране, млади људи немају никакво поверење у родитеље. Кад виде шта им се дешава и кад увиде да су сами жртве, родитељи су последња особа којој ће то пријавити у страху да им не укину приступ интернету или одузму мобилни. Овакво понашање наводи на закључак да родитељи нису довољно едуковани, да кажњавање није начин разумевања, да изостаје отворена комуникација и однос према искрености. Покушај да се разуме важност интернета и друштвених мрежа за младе људе једини је пут и правац ка решавању проблема – закључује психолог и саветује родитеље да много више разговарају са својом децом и да их слушају.decccaaa

- Ми често питамо да ли вас слуша дете, верујући да родитељ схвата да није довољно да дете ради само оно што од њих траже родитељи. Родитељ мора да слуша своје дете, да га разуме, да сазна шта су им важности, зашто је интернет непресушни извор забаве и образовања. Родитељи морају да буду спремни да уче од своје деце зато што први пут у цивилизацији деца неку област или нешто више знају од својих родитеља. Родитељи су увек имали одређени сет савета за дете, како да се понашају, уче, опходе према другима, а у дигиталним медијима и дигиталној ери деца знају више од њих – коменатрише Ана Мирковић блискос и комуникацију деце и родитеља и додаје да је неопходна боља сарадња и равноправнији однос у размени искуства и знања.

- Деца у разговору са родитељима могу да им појасне зашто је интернет тако атрактиван, зашто постоје затворене групе, а у том отварању канала комуникације могуће је остворити однос поверења. Деца могу више да пријављују родитељима шта им се догађа, а родитељи ће боље информисани много више откривати, бити паметнији, мудрији и спремнији да регују. Деца имају знања много више него ми одрасли, најбитније је да их увек вратим на чињеницу да 40 посто младих људи у Србији види да је неко злостављан на интернету, а само један посто регује – изнела је податак психолошкиња која указује на то да је неопходно радити на едукацији, мењању односа према проблему који може да постане немила стварност свих нас.BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Mart 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja