ПРЕД ЊИМА ЈЕ БУДУЋНОСТ

МЛАДИ И УСПЕШНИ

„Они су понос Велике Плане – некада ученици данас успешни млади људи“ – нови пројекат листа МОРАВА ПРЕС и портала ПЛАНАМЕДИА о младим и успешним Плањанима који су се својим ангажовањем и талентима доказали на свим пољима обрауовања – у науци, култури, уметности и спорту. До краја године упознајте младе пред којима је будућност и о којима ће се причати.

         Овим пројектом показаћемо колико друштво брине о образовању и на који начин локална самоуправа подстиче развој кадрова стипендирањем ђака и студената. Подизањем броја стипендиста и повећањем буџета за стипендирање младих талената и одличних ученика општина показује да јој је стало до образованих и напередних кадрова, а понудама да остану у свом месту даје допринос равномерном развоју свих насеља и обезбеђивању сигурног радног места младима који на почетку животног пута се теже сналазе без помоћи заједнице и институција.

         Главни циљ пројекта ће управо зато бити да онима на којима остаје свет и будућност земље покажемо на који начин могу постати творци своје судбине у местима одакле потичу, где могу без већих проблема да заснују породицу, однегују децу и живе где су одрасли. У текстовима у којима ћемо се бавити младим и успешним Плањанима указаћемо новим генерацијама како је могуће да у одабраном окружењу поштовани и истрајни у борби за боље сутра, буду иноватори који ће понудити савремене и прихватљивије методе рада и начин живота својим суграђанима. Желимо да их подстакнемо да буду визионари који ће применом нових мера допринети да се пољопривредна производња и живот на селу не заснива само на ратарству и сточарству него и на новим, перспективним гранама привреде које се дотичу и наслањају на пољопривреду и живот на селу.        

         Тенденција је да се кроз пројекат чује глас младих, презентују ставови остварених младих стручњака, да циљној групи којој су намењене информације добијене истраживањима у оквиру пројекта скренемо пажњу на искуства која поседују генерације пре њих. Желимо да образовање и знање буду у фокусу пажње друштва, да кроз њихова сазнања о напретку заједнице утичемо на промене у средини у којој живимо, сазнамо под којим условима се одлучују да остану у земљи, информишемо јавност шта их опредељује да се после завршеног школовања врате у место рођења. Овим пројектом се, између осталог, утиче и на смањење природног одлива становништва из мањих места, указује на чињеницу да неразвијене општине и наша села остају без младих житеља, да подстакнемо друштво и институције у држави да их одговартајућим пословним понудама задрже у земљи и искористе капацитете којима располажу, материјализују њихова знања и омогуће им да за то буду адекватно награђени.milos ivanovic PROJEKATT

           Циљ нам је да пратимо сва збивања везана за напредак образовања и науке, да са младима успоставимо контакт како би директо од њих добијали сугестије везане за области које их интересују, забележимо примедбе које имају, да од челника локалне самоуправе и водећих привредника добијемо информације о могућем повећању субвенција и стипендија за њихово усавршавања. Подстакли бисмо надлежне у локалним заједницама и државним институцијама да размотре могућности увођења нових подстицајних мера за најбоље и најталентованије кадрове и да на тај начин подстакнемо вредновање потенцијала којим располажемо.

       Јасно и садржајно обрађене теме у оквиру пројекта биће допуњене фотографијама које прате причу, видео материјалима на порталу, тамо где је то могуће даћемо комплетну слику о успесима наших младих стручњака и тако показати новим, будућим генерацијама да је успех реална појава и да је оправдано свако улагање у образовање, стицање знања и вештина, вредновање струке и дипломе којом крче пут ка лепшој будућности своје породице и друштва у целини. Да се запитамо где су, шта раде и проверимо да ли можда неко од њих није добио шансу за посао ни прилику да се докаже.

         И не мање значајно, циљ пројекта је да укаже грађанима пажњу на потребу да будемо солидарни, да у свакој прилици помогнемо младима који траже свој пут, да им покажемо на који начин истрајни и одговорни могу да нађу интерес у окружењу одакле потичу, да их бољим условима рада и квалитетом живота убедимо да је кућа тамо где су им корени, или да им помогнемо да рашире крила и оду у свет одакле ће мотрити на своје и желети да врате указано поверење давањем доприноса сопственим знањем и способностима које поседују. Тиме што су наша паметна деца успешна у свету стичемо право да кажемо да смо мала средина која је изнедрила велике људе.

        Серијал текстова започећемо објавом сакупљених података о успесима младих у разним областима друштвеног деловања, образовању, науци, култури, уметности и спорту. Од расположивог материјала сакупљеног на терену, обиласком школа, институција, из разговора са младима и њиховим родитељима, професорима и менторима, од целокупног расположивог материјала и докумената који нам буду доступни као доказ успеха и постигнућа циљне групе, направићемо портрете младих и успешних суграђана који по општим критеријумима вредновања квалитета њиховог рада од стране стручњака и институција завређују да се назову уметницима, научним радницима, успешним спортистима, креативцима у разним областима. У разговору са њима сазнали бисмо каква су им очекивања, како оцењују залагање друштвене заједнице да се подстакне и помогне њихов напредак у стручном усавршавању, да ли имају намере да остану у средини у којој су одрасли, да ли би и под којим условима учествовали у пројектима локалне самоупораве, колико имају сензибилитета и потребе да се остваре у послу радећи у месту рођења. Истраживања о младим стручњацима обухватила би све области образовања, усавршавања и деловања.anja roman 121

ANDRIJANA

      Највећу пажњу усмерићемо на докторе наука, студенте на постдипломским студијама, предаваче и асистенте на факултетима, младе стручњаке који су деловањем у некој области науке дошли до нових сазнања значајних за целокупно друштво, који су својим залагањем и резултатима рада поставили себи и другима високе циљеве, који су постигли значајне научне успехе ван граница наше земље, који су по креативности, или неким другим карактеристикама скренули пажњу научних и интелектуалних кругова, дали допринос медицини, техници, природним и друштвеним наукама, здрављу људи, бољем животу заједнице. Посебан одељак припао би уметничким остварењима наших талентованих сликара, дизајнера, музичара, костимографа, глумаца, редитеља, камермана, организатора манифестација. Говорили бисмо о успесима наших младих доктора наука у свету, о њиховим путевима образовања како бисмо кроз њихове животне приче скренули пажњу млађим генерацијама на одабир позива и животни пут који их води у правцу остварења високих циљева и реализацији великих жеља. За њих, као и за нове генерације некада је било далеко достижно оно што су постепеним радом и залагањем постигли у досадашњем животу. Ово је прилика да се у разговорима са њима осврнемо и на њихове планове, да ослушнемо колико им је важно да остану у својој земљи, на свом имању, у својој кући, или можда напредак и остваривање виших циљева виде у иностранству.

     Радећи на пројекту добићемо информације колико је средина одакле долазе спремна да уложи у њих, колико су јој потребни млади, способни и образовани кадрови, шта може да им понуди и на који начин да их задржи у тиму који би креирао будућност наше друштвене заједнице, утицао на напредак економије, ширење производних капацитета, допринео отварању нових погона, пружања повољније слике за улагања домаћих и страних партнера у индустрију и малу привреду овог места. Велики број стручњака у области здравства могао би да замени недостајуће специјалистичко особље које се осуло одласком великог броја лекара и специјалиста у иностранство. У прилог овој тврдњи говори чињеница да се грађани на специјалистчке прегледе годинама шаљу у околна места.logo mp

BanerSufinansiranja 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja