КЛАСИЧНА MУЗИКА ОПЛЕМЕЊУЈЕ ДУШУ 

 

Ravenelius, јединствени фестивал класичне музике, ове године носи ноту великог јубилеја, 50. рођендана Школе за музичке таленте. Тим поводом организован је један од најупечатљивијих културних догађаја сезоне, концерт бивших и садашњих ученици ове школе, а директорка установе Данијела Јовић тим поводом је рекла да је ово био велики дан за школу и да је овај фестивал дао на још већем значају свему ономе на чему су до сада радили.

Композиторка Ирена Поповић Драговић је рођена у Ћуприји и бивша је ученица Основне музичке школе „Душан Сковран“. Дипломирала је на Катедри за композицију и оркестрацију Факултета музичке уметности у Београду, а своје усавршавање наставила на Универзитету Моцартеум у Салцбургу. Њене композиције се изводе на концертима широм света, а поводом прославе 50. рођендана Школе за музичке таленте написала је композицију чији је назив “Деци” и која је своју светску премијеру имала ћупријском на концерту.

Из Школе за музичке таленте изашло је преко 300 врхунских уметника на гудачким инструментима. Већина њих су постали концерт мајстори или професори у престижним школама и на академијама широм света. Један од њих је и Дејан Дачић, виолиниста и диригент, ученик друге генерације талената и први полазник ове школе из Ћуприје.ANJAAA

Једна од виолинисткиња и некадашња ученица Школе за музичке таленте Јелена Хорват наступала је на гала концерту заједно са својим братом Давидом. Свирали су Вивалдијев концерт за две виолине.

Школа за музичке таленте у Ћуприји, јединствена је установа у нашој земљи по свом наставном плану и програму и има за циљ да музички надарену децу која постану ученици ове школе, уз помоћ посвећених педагога који у њој раде, образује у професионалне музичаре. У току десетогодишњег школовања, чланови ове “Велике музичке породице” живе у условима интернатског смештаја и савладавају интензиван програм музичке и општеобразовне наставе.

По сличном концепту раде само још две педагошке установе на свету: Централна музичка школа у Москви и Школа „Јехуди Мењухин“ у Лондону.

Школу тренутно похађа 80 ученика из разних градова Србије. Имамо ученике и из Босне и Херцеговине. Наш циљ и јесте да се проширимо на земље региона и на тај начин вратимо првобитној замисли њених идејних твораца, професора Лазара Марјановића и Јована Ракића, који су школу основали за подручје целе бивше Југославије.

Школа је гудачког смера и у њој се уче виолина, виола, виолончело и контрабас. Повезана стручном сарадњом са Факултетом музичке уметности у Београду, школа постоји више од 45 годинa. Позната је по својим резултатима и прослављеним бившим ученицима, а изнедрила је преко 200 младих музичара, који су своје школовање наставили на факултетима у земљи и иностранству.

Школа за музичке таленте, осим своје образовно васпитне улоге, има веома богату концертну делатност, широм наше земље и у иностранству.

Такође, ученици Школе учествују на такмичењима у земљи, као и на међународним, на којима су високо пласирани по освојеним наградама.

Школа за музичке таленте има статус Школе од посебног националног значаја.VIOLINISTTT

На такмичењу „Talents for Europe“ у Доњем Кубину у Словачкој, одржаном 22.6.2023.године, Бојана Шеровић ученица деветог разреда наше школе, у категорији виола, освojила је прво место. По завршетку такмичења проглашена је Лауреатом и добитник је Grand Prix као најбољи овогодишњи такмичар.

Бојана је ученица виолине у класи професорке Милице Младеновић. Паралелно похађа наставу виоле годину дана у класи професора Милоша Симића.

Такође је Лауреат ове године на Републичком такмичењу у Београду у својој категорији виола са освојених 100 поена.

Јубилеј је прилика да подсетимо у којој мери су наши млади и талентовани музичари оставили трага у расту и развоју установе јединственог карактера и значаја светског ранга. Ђаци престижне школе за Музичке таленте у Ћуприји биле су и близнакиње, Милица и Милена Стојиљковић, као и Марко Марић, сада студенти виолине, наши млади и успешни суграђани. Неколико генерација пре њих музичко образовање у овој школи стицала је и Ивана Маринковић.ANJA

Међу учесницима на гала концерту садашњих и бивших ђака ове године била је и Ања Милошевић. У њеној биографији пише да је музичко образовање започела 2007. на виолини у ОМШ , "Бозидар Трудић" у Смедеревској Паланци, коју завршава као ђак генерације, затим наставља у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи професора Божидара Радосављевића, 2017. прелази на виолу, у класи професора Милоша Симића. 2018 године уписује Факултет музичких уметности у Београду, у класи професора Љубомира Милановића, где је студент четврте године. За собом има велики број наступа на концертима и такмичењима, соло, у камерним и оркестарским саставима. Од наступа се издвајају у Милану (2015) и Миланској Скали, у склопу програма Ел Система, са диригентима: Бруно Кампом, Густавом Дудамелом, Алесандро Кадариом; са Стефаном Миленковићем на отварању АРЛЕММ-а (2016) и (2018) са Драганом Сузукијем Ђорђевићем , на затварању 49 БЕМУС-а са Романом и Миленом Симовић, и отварању БЕЛЕФ-а, са Александром Седларом (2017); турнеја у Италији и Словенији са Бојаном Суђићем (2019) у оквиру пројекта ЕУПХОНY (2020) турнеја са диригентом Данијелом Гајсом, и менторима : Карлом Мариом Родригез, Емилиом Перканом, Дорен Динглингер, Срђаном Сретеновић, Слободаном Герићем. 2014. гостује у емисији Мире Адање-Полак, где од ње добија виолину на поклон. Од мајсторских курсева се издвајају имена : Томаш Покшивињски, Сузан Шолц, Јуриј Жислин , Роман Симовић, Лазар Милетић, Давид Коџис, гудачки квартет Амернет...Тренутно ради са реномираним виолинистом Стефаном Миленковићем у сарадњи са националном платформом "Србија ствара" где се представила на Светској изложби ЕXПО 2020 Дубаи

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jul 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Ускоро

Nema događaja