ГОДИНА KЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКЕ ИЗУЗЕТНОСТИ “RAVANELIUS” У ЋУПРИЈИ ОД 1. ДО 8. ЈУЛА

Текућа година је за Ћуприју година музике. Школа за музичке таленте, јединствена установа основана под патронатом Факултета музичке уметности у Београду и школа од посебног националног значаја у којој су стасавале генерације и генерације гудача, слави 50 година постојања.

Година јубилеја у знаку је бројних концерата, гостовања, сарадњи са реномираним уметницима и премијерама дела домаћих композитора, а централна прослава заказана је за 3. јул. Тада се у Ћуприји одржава гала концерт бивших и садашњих ученика школе. Бивши ученици ће се подсетити живота и рада у “великој музичкој породици”, како се често описује десетогодишње школовање у овој интернатској установи, а садашњи ученици имаће прилику да упознају виолинисте, виолисте, виолончелисте и контрабасисте – прослављене солисте, камерне и оркестарске музичаре и музичке педагоге – чији је дар једном исто био препознат и брижљиво негован у Школи за музичке таленте.

Гала концерт је само један од догађаја које доноси четврти “Раванелиус” – фестивал музичке изузетности.

“Раванелиус”, који својим именом подједнако призива звук византијског Раванела али и шаље ехо у будућност, градећи мост (ћуприју) између свих вредних елемената идентитета овог јединственог града, организују Установа културе „Ћуприја“ и Школа за музичке таленте, уз подршку и покровитељство Општине Ћуприја и Министарства културе.

Међу досадашњим гостима “Раванелиуса” били су Роман Симовић, Стефан Миленковић, Соња Шарић, Србољуб Динић, квартет “Рубикон”, “Камерата Нови Сад”, “Белграде Соул Сеџтет”, Александар Сале Седлар, Михаил Хориа, Дувачки квинтет Београдске филхармоније, Ирена Поповић Драговић, Удружење уметника “Високо Ц” и многи други уметници и културни делатници из земље и иностранства, те је ова манифестација, која сваким новим издањем помера границе, сасвим заслужено понела признање престижне ревије “Музика Класика” за Најбољи фестивал од регионалног значаја у 2022. години.ROMAN

NEMANJA

Овогодишњи “Раванелиус” 1. јула свечано отварају славни и увек упечатљиви и шармантни виолиниста Немања Радуловић и ансамбл “Доубле Сенс”, који ће промовисати свој нови албум “Корени”. Поред гала концерта Школе за музичке таленте, 3. јула, наредног дана очекује нас и “Концерт пријатељства” у част 70 година ћупријске Основне музичке школе “Душан Сковран”, на ком наступају најбољи ученици три поморавске основне музичке школе.

Четврти Фестивал музичке изузетности “Ravanelius” биће одржан у Ћуприји од 1. до 8. јула. Фестивал ће свечано бити отворен у суботу, 1. јула, у 21 час, наступом Оркестра “Double Sens” са солистом Немањом Радуловићем, на отвореној сцени Школе за музичке таленте.

Према програму, у недељу, 2. јула, у сали Основне музичке школе “Душан Сковран” изведена je опера за децу “Ивица и Марица” Удружења уметника “Visoko Cе.

У понедељак, 3. јула, одржана прослава јубилеја – 50 година Школе за музичке таленте у Ћуприји. На отвореној сцени престижне школске установе светског гласа уприличен је гала концерт бивших и садашњих ученика, под диригентском палицом Дејана Дачића.

У Камерној сали Школе за музичке таленте, у уторак, 4. Јула одржан је Округли сто “Музичка критика – стручна реч између извођача и публике”, а модератор је била доктор Александра Паладин, музиколог. Истог дана у сали Основне музичке школе “Душан Сковран”, одржан је Концерт пријатељства, поводом 70 година Основне музичке школе “Душан Сковран”, а учествовали су најбољи ученици основних музичких школа из Ћуприје, Јагодине и Параћина.

У среду, 5. јула, у Моравском парку, на програму је Радионица израде гудачких инструмената под називом “Шта свако дрво сања да буде кад порасте”. Радионицу је осмислио професор Панта Величковић. Такође, 5. јула, на отвореној сцени Моравског парка, биће приређен Музички биоскоп за децу, са почетком у 21 сат.

У четвртак, 6. јула, у Камерној сали Школе за музичке таленте, са почетком у 18 часова, биће одржан Концерт најбољих полазника Ravaneliusovog Masterklasa. Истог дана, од 21 сат, на отвореној сцени Моравског парка, "Неда Николић трио" представиће најлепше композиције балканске традиционалне музике.

У петак, 7. јула, у сали Основне музичке школе “Душан Сковран” биће одржано Вече камерне музике посвећено Јовану Ракићу, а почетак је у 20 сати.

У суботу, 8. јула, у сали Основне музичке школе “Душан Сковран” наступиће македонски Камерни оркестар “Profundis”, а почетак је у 20 сати.

Организатори фестивала су Установа културе “Ћуприја” и Школа за музичке таленте, уз подршку и покровитељство Општине Ћуприја и Министарства културе.

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Decembar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja