НОВИ СУСРЕТ СА КЊИГОМ

Улепшајте себи дан! Прилику да уживате уз нове приче имате већ сутра 4. фебруара у читаоници "Екатарина Павловић"
"Бели веш пери понедељком и простри га по стени", "увек једи пристојно да другога не спопадне мука док те гледа", "овако се треба понашати у присуству мушкараца који те слабо познају...
Да ли би се овом попису пожељног понашања могло додати и "прати своје снове", "бићу уз тебе, шта год ти одлучила/одлучио" или "уради онако како ти мислиш да треба"?
 У суботу, 4.2. од 18.30 до 20х у Дому културе у Марковцу читамо причу "Девојчица", Џамејке Кинкејд и разговарамо о саветима које смо током одрастања добијали од блиских особа и средине, подршци и охрабрењу, осуђивању и неслагању, али и о начинима да се са тим носимо/боримо.
Сесију води Александра Миладиновић, психолошкиња, библиотекарка читаонице "Екатарина Павловић" и сертификована библиотерапеуткиња.
Уколико сте пожелели да будете део овог догађања, сматрајте да сте добили позивницу зато што сте по сензибилитету слични читаоцима којима причињава велико задовољство сусрет са новим писцима и да ћете бити радо виђен гост на новој сеанси која вам нуди узбудљив сусрет са књижевницом која ће вас вратити у детињство и показати вам да су свуда деца иста, способна да воле и праштају, да виде добро у људима и да непогрешиво одабирају праву страну.

djemejkaaa
Џамејка Кинкејд
"Џамејка Кинкејд (1949) једна је од најзначајнијих англофоних списатељица и есејисткиња пореклом са Кариба. Њено писмо, које није ни потпуно феминистичко, нити афроцентрично, критика данас доживљава као јединствено у многогласју модерне карипске, односно америчке књижевности. Професор је афричких и афроамеричких студија у резиденцији на Харварду, где предаје и креативно писање.
Рођена као Елејн Потер Ричардсон 1949. у Сент Џонсу на Антигви, где је провела детињство и завршила основну школу у британском колонијалном систему, Џамејка Кинкејд је са 17 година отишла у Њујорк, радећи три године као дадиља, што ће јој касније послужити као тематско полазиште за роман Луси. Ускоро је добила стипендију за Франконија колеџ у Њу Хемпширу, али се након годину дана вратила у Њујорк, схвативши да је „престара да буде студент”, те се запослила као новинар у једном часопису за младе и променила име у Џамејка Кинкејд. Тај симболични гест омогућио јој је, како сама истиче, да уради неке ствари које, као особа од пре, није била у стању, јер је на плећима носила превелико бреме.
Ратосиљавши се „терета” прошлости, почела је да пише. Тада је својим чланцима за Вилиџ Војс и Анжену привукла пажњу чувеног уредника Њујоркера Вилијама Шона, који је запослио у овом престижном часопису и охрабрио да почне озбиљније да се бави литерарним стваралаштвом. Управо ће на страницама Њујоркера 1978. године светло дана угледати „Девојчица”, прва у низу поетских проза из којих ће касније настати збирка На дну реке (1983). После тога следе романи: Ени Џон (1983), Месташце (1988), Луси (1990), Аутобиографија моје мајке (1996), Мој брат (1997), Господин Потер (2002), који су само потврдили мишљење критике да је Џамејка Кинкејд данас вероватно најзначајнија англофона списатељица пореклом са Кариба, док се њено писмо, које није ни потпуно феминистичко, нити афроцентрично, доживљава као јединствено у многогласју модерне карипске, односно америчке књижевности. Тренутно живи у Вермонту и предаје креативно писање на универзитету Харвард. lusii
Дугогодишња Агорина ауторка – ЏАМЕЈКА КИНКЕЈД била је 2020. године један од главних фаворита за Нобелову награду за књижевност што је још једна потврда изузетне вредности дела ове књижевнице.
С разлопгом је, кажу критичари, више него заслужену пажњу Нобеловог комитета привукла књижевница тако снажног гласа и бриљантног стила која се хвата истовремено најтежих и најближих тема човековом стварном бићу.
Дубински увиди у мистерију звану живот, у њеним књигама су виђени кроз бројне повести које расветљавају различите врсте сталних сукоба који прожимају чланове породице – мајклу и ћерку, пре свега, а затим и брачне партнере. Говоре о мржњи и љубави између најближих.
Питање које стално лебди око јунака, јесте оно које се дубоко тиче и самог читаоца – шта је суштина љубави? Пливајући у ништавилу које мирно почива с ону страну људских живота, Џамејка Кинкејд нам показује како се гледају ствари иза ствари.
Луси је девојка са Кариба која одлази у Америку како би радила као дадиља четири девојчице. Луиса и Мараје, родитељи девојчица, наизглед су срећни, згодни и богати. Међутим, Луси почиње да примећује да нешто са њима није у реду.djemmmm
Она почиње да упоређује своје послодавце са живописном стварношћу свог родног краја, јер није спремна да је обмањује место на коме тренутно борави. Издавачка кућа АГОРА до сада је објавила четири њене прозне књиге: збирку прича На дну реке и три романа – Гле сад онда, Луси и Аутобиографија моје мајке."
Овај програм се реализује уз подршку Националне коалиције за децентрализацију, у оквиру пројекта "Село селима".

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja