НЕ БУДИТЕ НАСИЛНИ! ПОШТУЈТЕ ЖЕНЕ!

Образовањем до равноправног света без насиља

Данас је 25. новембар Међународни дан борбе против насиља према женама. Само у току ове године до данашњег дана убијено је 25 жена и девојчица. Ми мушкарци, који нисмо такви, у солидарности са свим женама које трпе насиље гласно кажемо СТОП насиљу.

Фемицид је и у овој години настављен. Јавност је са правом често била узнемирена. Поготово је све узнемирило и шокирало убиство мале Петре. Држава и даље не препознаје насиље према женама као огроман друштвени проблем. Још увек није направљен систем за прикупљање информација о убијеним женама, већ то и даље раде колегинице из женских организација читајући медије и портале. Сва ова убиства су починили партнери, бивши партнери или супружници и томе се мора стати на пут.

Оно што додатно забрињава је да су, од поменутих 25 фемицида, убице извршиле осам самоубистава и шест покушаја самоубистава. У 2021. догодило је било 26 фемицида, од чега је пет праћено самоубиставом убице, док је у 2020. од укупно 29 фемицида, 10 пратило самоубиставо убице. У периоду од 2017. dо 2020. године, три четвртине учинилаца је након фемицида покушало или извршило самоубиство, показује публикација “Анализа случајева фемицида ватреним оружјем” (УНДП, 2021). Претње учиниоца насиља самоубиством представљају такође образац злостављања интимних партнерки. То се нарочито односе на ситуације када жртва напусти насилника па он користи манипулативне претње самоубиством како би повратио контролу над њом.PANOOO

Љубомором се не показује љубав и зато нико нема право никоме да одузме живот. Мушкарци потражите помоћ и не користите претње самоубиством као додатни вид насиља према партнеркама. Знамо да у патријахалном окружењу мушкарци, од рођења, трпе притисак да буду мушкарци и док су живи трпе тај притисак – буди мушко! У данашњем свету улога мушкараца је другачија. Зато позивамо све мушкарце да се мењају и да не буду ти који мисле да могу физичком снагом или психолошким малтретирањем решити било који проблем у међусобним односима.

Потребни су нам програми образовања за дечаке и младиће. Њима се нико не бави. Они су ти који овај мушки свет треба да претворе у свет равноправности. На жалост Министарство просвете је пропустило прилику да реагује и забрани измене уџбеника биологије за ВИИИ разред. Примећујемо да сваки облик говора о сексуалности у школама – у природним или друштвеним наукама – није пожељан, па утолико не треба да буде ни дозвољен. Зато тражимо подршку програмима за средњошколце и старије основце на тему родне равноправности.

Знамо да су сексуално узнемиравање и злостављање и сви други облици насиља над женама присутни свуда – унутар различитих професија, свих националних, етничких или социјалних група. Ми мушкарци који нисмо такви подижемо глас против насиља и кажемо да ћемо увек женама бити најснажније охрабрење и ослонац.

Активно ћемо се борити против релативизације, оспоравања и питања као што су “Зашто се сада јавила, Шта је чекала толике године, Шта је са њим тражила?” Такозване приче из мушке свлачионице, осветничка порнографија, посматрање жена као објекта,коментарисање изгледа и облачења, нормализовање сексуалног насиља

кроз реченице: “Добила је шта је тражила или Сама је крива” звоно су за узбуну. Неопходно је да, кад чујемо ове реченице или препознамо насилно понашање, реагујемо, упозоримо и затражимо одговорност. И то не само насилника, већ и свих који га штите и помажу му.

Мењајте се мушкарци. Не будите насилни. Поштујте жене!Mi koji nismo takvi Facebook

ИНИЦИЈАТИВА

Иницијативе „Не посматрај. Реагуј!“ је окупила мушкарце који желе да се боре против насиља према женама. Они су се потписујући повељу “Мушкарци против насиља над женама” обавезали да ће реаговати на свако испољавање насиља и да никада неће посегнути за било којом врстом насиља према женама – физичком, вербалном, сексуалном, психолошком, економском или неком другом.  Потписујући повељу иницијативи се могу прикључити сви други мушкарци који деле вредности ненасиља и поштовања женских права.

О насиљу над женама

Насиље над женама је испољавање историјски неједнаких односа друштвене моћи између мушкараца и жена који су довели до дискриминације и доминације над женама од стране мушкараца и до спречавања потпуног напретка жена. Насиље над женама је један од основних друштвених механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце. Насиље над женама је препрека у постизању једнакости, развитка и мира. – Дефиниција насиља над женама по документима Уједињених нација 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриа, Минерва и Мариа Тереза), које су убијене од стране диктатора Доминиканске Републике Рафаела Трујилла. 25. новембар проглашен је Међународним даном борбе против насиља над женама на првој конференцији феминисткиња Латинске Америке и Кариба (Феминист Енцуентро) одржаној у Боготи 1981. године.

На конференцији, жене су говориле о насиљу у породици, силовању и сексуалном злостављању, те насиљу које жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама. Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај датум такође озачава почетак кампање 16 дана активизма против насиља над женама.Ravnopravnost Facebook

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja