"ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!"

Брига о менталном здрављу младих приоритетни је задатак породице и друштва

Завршна конференција учесника пројекта "ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!" 14. новембра окупила је представнике свих партнерских школа из седам градова Србије. Средњошколци и њихови ментори дошли су из Пожаревца, Бора, Кучева, Деспотовца, Крагујевца, Смедеревске Паланке и Велике Плане. Сви тимови представили су своје активности, а најуспешнијим учесницима литерарног конкурса „Кад душа заболи“ додељене су награде.

Пројекат "ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!" реализовало је током ове године, од 15. маја до 15. новембра, у седам средњих школа Србије Удружење грађана "Свет речи" из Велике Плане. Уз подршку Министарства омладине и спорта РС пројекат је реализован у оквиру спровођења Националне стратегије за младе. Представља наставак дванаестогодишњих активности Удружења на пољу превенције и заштите менталног здравља младих и чини заокружену целину са пројекатима реализованим у ранијем периоду са младима у Великој Плани и широм Србије.

"ДРУЖИЛИШТЕ-ПРОГРАМ ПОДРШКЕ УНАПРЕЂЕЊУ ПСИХИЧКОГ ЗДРАВЉА МЛАДИХ ОПШТИНЕ ВЕЛИКА ПЛАНА КРОЗ ПРОГРАМЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ И АКЦИЈЕ", „НИСТЕ САМИ! МИ СМО СА ВАМА – Програм психолошке подршке младима општине Велика Плана“, "МИ НЕ ПРИЧАМО ДРУГИМА, МИ ПРИЧАМО СА ТОБОМ - ПОДРШКА МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ МЛАДИХ ОПШТИНЕ ВЕЛИКА ПЛАНА" пројекти су које је ово удружење успешно реализовало на територији општине Велика Плана. у периоду од 2010. до 2017.године.

Партнери на пројекту, као на већини сличних пројектних активности везаних за едукацију и оснаживање младих за пружање подршке вршњацима, били су и овог пута: Удружење "Креативна педагогија" из Пожаревца, Средња школа "Жикица Дамњановић" из Смедеревске Паланке, Средња економско-трговинска и машинска школа из Кучева, Техничка школа из Деспотовца, Техничка школа из Бора, Средња стручна школа из Крагујевца и Гимназија из Велике Плане.

Како истиче председница Удружења, професорка књижевности Јелена Златкова, циљ пројекта "Имаш проблем? Ту смо за тебе!" био је изградња мреже Тимова вршњака и вршњакиња - помагача из 7 партнерских средњих школа у општинама: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Пожаревац, Кучево, Деспотовац, Крагујевац и Бор. Радећи на пројекту они су едуковани, оспособљени и оснажених за рад са младима на проблемима адолесцентске популације, првенствено проблемима везаним за комуникацију и конфликте, конструктивне начине ношења са осећањима беса, туге, страха, сексуалности и партиципацију младих кроз активизам.konferencccc

- Програм пружа систем алтернативних услуга и помаже младима са менталним сметњама да овладају вештинама и стекну знања којима ће успешно савладавати , како развојне, тако и свакодневне животне проблеме и изазове – истакла је као најважнији постигнути циљ на реализацији пројекта професорка Златкова.

А да је пројекат "ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!" превазишао сва очекивања учесника и пројектног тима потврђује чињеница да је на литерарни конкурус расписан у октобру пред завершетак планираних активности пристигло највише досада радова, око 200 стотине, из свих крајева Србије и зеамаља у окружењу. Тиме је ова активност добила међународни значај. Радови су стигли чак из 36 општина, а међу њима је било кандидата из Сарајева, Бања Луке и македонске општине Радовиш.

Завршна конференција је после шестомесечног рада на пројекту организована 14. новембра и одржана у Библиотеци "Радоје Домановић" у Великој Плани.Учесници/це завршне конференције пројекта "ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!" која је представљала евалуацију пређашњег рада и презентацију постигнутих резултата. Како је речено у извештајима у свим школама реализовано је десет и више радионица, седам трибина, у пројекат је укључено више стотина ученика, у већим срединама и више од хиљаду, јавност је о теми, активностима и постигнутим циљевима информисана преко локалних средстава информисања који су свуда, у свим местима у којима се пројекат наметнуо као главно ангажовање у ваннаставним активностима средњошколаца стручних школа и гимназија, били заинтересовани за пројекат. Организоване су јавне акције поводом Дана менталног здравља, организован је рад са родитељима, организоване дебате.timmm

У свим школама су оспособљени тимови за пружање подршке вршњацима да се лакше и са више знања носе са проблемима менталног здравља у својој средини. Већина вршњачких едукатора истакла је овом приликом да су радећи на пројекту најпре помогли себи да се ослободе треме, савладају страх од јавног наступа, препознају тешкоће са менталним здрављем и укажу другима на проблем уколико препознају симптоме нечега што би могло да се подведе под депресију, анксиознос, поремећај психе, биполарног понашања и других тежих облика менталних поремећаја. Млади су свесни да се благовременим откивањем свих тешкоћа у комуникацији са спољњим светом може збначајно променити стање духа и болести душе које представљају једну од најкоплекснијих болести данашњице.palanka

- Пројектом смо обухватили огроман број школа у местима у којима су своје активности спроводили тимови партнера на пројекту. Потврдило се да млади имају много проблема које не могу сами да реше због чега је неопходна подршка свих нас и веће залагање читавог друштва. Млади су кроз радове износили најдубље емоције и најстрожије чуване тајне. Носе се са проблемима а да ми који радимо са њима или смо им по било чему блиски у одрастању не слутимо да их нешто мучи – рекла је председница Удружења Јелена Златкова и додала да су у свим местима организоване трибине на којима су гостовали чланови вршњачког тима из Велике Плане, где су показали да знају вршњачке групе да сарађују, друже се и преносе знања о томе колико је важно да се чува ментално здравље.

Планирајући наредне активности Златкова је изразила наду да ће у наредној години Министарство омладине и туризма подржати наставак пројкта како би се ове активности реализовале и у другим местима Србије. Новим активностима у већем броју средина би се о овој значајој теми говорило са свих аспеката како би се ширењем идеје о бризи за ментално здравље допринело јачању менталног склопа младих у развојном периоду.logo svet rerci

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja