КАД ДУША ЗАБОЛИ

На Конкурсу УГ „Свет речи“ расписаном у оквиру пројекта „Имаш проблем! Ту смо за тебе“ у конкуренцији за награду било је највише до сада ученичких радова различитих генерација основаца и средњошколаца из земље и региона. Због квалитета и поруке које су учесници слали својим радовима жири је донео одлуку да додели више првих, других и трећих награда у свим категоријама. 

Завршница пројекта „Имаш проблем! Ту смо за тебе“ УГ „Свет речи“ из Велике Плане показала је да је тема заинтересовала не само младе из седам градова и општина Србије укључених у пројекат, него и маладе из готово свих крајева Србије и земаља у окружењу. На литерарни конкурс „Кад душа заболи“ пристигло је 190 радова. Пријавом кандидата из Републике Српске и Северне Македноје конкурс је добио међународни карактер и проширио значај теме на популацију која се са сличним проблемима бори у срединама у окружењу.ziriii

Ана Јовановић – уредница, ИК „Арете“ Београд,   Слађана Вукичевић Боричић – проф. ОШ „Др Арчибалд Рајс“, Београд,   Љубица Георгијев – проф. ОШ „Радица Ранковић“, Лозовик,   Ивана Даниловић – проф. ОШ „Херој Роса Трифуновић“, Александровац, Дијана Кртинић – проф. Политехничка школа, Суботица и   Јадранка Мићовић – новинарка из Велике Плане, чланице жирија, имале су пријатан, али нимало лак задатак да од скоро двестотине приспелих радова одаберу најбоље. Сви учесници литерарног конкурса одговорили су на задатак. Њихови радови су били јасни, стилски уређени, писмени и прилично емотивни. За промишљање и писање су се наметнуле различите теме које су побудиле емоције код младих из чега се закључује да основци и средњошколци у потпотпуности схватају значај менталног здравља, у стању су да препознају разлоге патње и јасно дефинишу бол који се осети када се губи драга особа, када им се нешто догађа и када се са неким проблемима суочавају њихови вршњаци. Самоуверено наглашавају да је пружена рука подршке понекад путоказ у ком правцу би требало да се креће опоравак њихове рањене душе и контролише болесно ментално стање човека коме је потребна помоћ.

У својим радовима учесници конкурса су износили ставове на који начин може да боли душа, како се прилази у том случају особи којој је потребна помоћ и заштита, како превазилазити различите врсте бола, како препознати када неко пати. Обрадовало је сазнање да је међу младима присутна емпатија за проблеме вршњака, спремност да се помогне неком коме је пажња неопходна и пружи рука пријатељства која притом значи подршку и љубав. Пренели су у својим радовима старији основци и средњошколци стечено знање на обукама за пружање подршке особама код којих се појављују симптоми менталне болести. Доказали су да су способни да запазе и препознају код себе и других поремећено стање духа услед неснађености, анксиозности, депресије, страха пред препрекама. Оспособили су се да дефинишу различите облике менталних поремећаја и стекли знања да усмере у случају потребе особу која пати на помоћ стручњака и заштиту институција.

Млади су у прозним радовима, неретко кроз стихове, послали поруке којима уверају друштво и заједницу да су спремни да помогну уколико је њихова помоћ потребна вршњацима. Пробудили су својим ангажовањем свест код школских другова и одраслих да је брига о менталном здрављу обавеза сваког од нас, али и читаве заједнице како би се у будућности ређе догађале немиле сцене које су последице душевних поремећаја људи.

Konkurs 2

ivana cepicc

У категорији ученика средњих стручних школа додељене су 2 прве награде, деве друге и 6 трећих награда. Одлуком жирија најбоље саставе у овој групи такмичара послале су: Ана Филиповић, ученица ТШ „Никола Тесла“ из Велике Плане и Јана Станковић Средња приватна школа „Вива Асја“ из Крагујевца. Другу награду су добили: Милица Мирјанић ЈУ Медицинска школа из Бања Луке и Андреј Матић из МЕШ „Гоша“ Смедеревска Паланка. Трећа награда припала је ученицима: Сара Видаковић Средња ПТТ школа из Београда, Данијел Дурмишевић ТШ „Никола Тесла“ Велика Плана, Ивана Чепић Средња економска школа из Пожаревца, Вељко Кремић МЕШ „Гоша“ Смедеревска Паланка, Филип Благојевић и Јована Илић ученици Медицинско-фармацеутске школе „Света Петка“ Смедерево.KONKURS

Међу гимназијалцима најуспешнији су били: Алекса Спасић из Смедерева који је освојио прво место, Исидора Костић из Велике Плане, Кристина Милорадовић из Пожаревца, Давид Гитарић из Смедеревске Паланке, Лена Гајић из Смедерева, Алекса Кнежевић из Суботице и Михајло Манигодић из Зрењанина освојили су друге награде, док су на трећем месту гимназијалци Ирина Копуновић и Михајло Бујушић из Београда, Ана Јовановић из Велике Плане, Луција Томић из Врања, Милица Михајловић студенткиња из Пожаревца и Теа Јовановић из Смедерева.

У категорији основаца најбоље оцењене радове послали су: Искра Ђуришић из Смедерева - прва награда, Софија Милојковић и Ема Спасојевић из Велике Плане, Константин Спасојевић из Мокрина - друга награда, Бојана Остојић из Мокрина, Анастасија Спасојевић и Марко Стојковић из Смедеревске Паланке - трећа награда.

- Било је нешто мање од двестотине радова у свим категоријама што је изискивало велику пажњу и концентрацију приликом ишчитавања и одабира најбољих. Када се ради о емоцијама које су приспели текстови изазвални код стручног жирија, показује се да су деца и млади били у великој мери оријентисани ка изношењу најинтимнијих и најразличитијих емоција. Неки од њих нису имали литерарну јачину али су нас освојили сировим емоцијама и потребом да изнесу проблеме који их муче. Пред овом појавом сам ја остала затечена и запањена нарочито када се узме у обзир да су радови писани из душе и срца – рекла је у образложењу квалитета приспелих радова, Љубица Георгијев, чланица жирија.

- Неки радови су имали друштвену ангажованост, посебно када се ради о текстовима гимназијалаца и ученика средњих стручних школа који имају извесну озбиљност и стечена знања у овој области, с друге стране радови који су се истицали емотивним набојима у случају губитака драгих особа па и кућних љубимаца дали су печат целокупном ангажовању учесника конкурса. Било је и текстова који су истицали у први план неприлагођеност друштву и околини што је присутна тема одвајкада у књижевности. Млади су заиста са свих страна и са свих сфера дотакли тему која се тицала менталног здравља и стања болесне душе – закључила је професорка кљижевности у ОШ „Радица Ранковић“ из Лозовика.

Најбољи радови биће објављени у Зборнику који би требало да изађе из штампе почетком идуће године.ekipaaa

- Тада ћемо у Великој Плани да организујемо његову промоцију и доделићемо дипломе и награде ауторима најбољих радова, а захвалнице учесницима/цама Конкурса и наставницима који су били њихови ментори. Зборник ће изаћи у електронској форми, а касније и у штампаној верзији и као и увек до сада, урадићемо каталогизацију у Народној библиотеци Србије – рекла је на додели награда Јелена Златкова, председница УГ „Свет речи“ и ауторка пројекта „Имаш проблем! Ту смо за тебе“ који је окупио неколико хиљада средњошколаца из седам градова и општина Србије.

За рад у саветовалиштима за младе и тимовима за пружање подршке вршњацима едуковано је у области бриге о менталном здрављу у оквиру пројектних активности "Имаш проблем! Ту смо за тебе" више од стотину ученика гимназија и средњих стручних школа из Пожаревца, Смедеревске Паланке, Бора, Деспотовца, Кучева, Крагујевца и Велике Плане.logo svet

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja